Over vallende mussen, dromen en daden en toeschouwers op 1,5 meter

Een tijd, dat de mussen van het dak vallen, is natuurlijk niet het ideale moment om stukjes voor de website te schrijven of om een website te lezen. Alhoewel, het schijnt dat mussen best goed tegen de hitte kunnen.

Ene Nicolaas Beets schreef in 1837 of 1838 onder pseudoniem van Hildebrand de volgende passage over warmte in Nederland “Het was een brandendheete vrijdagachtermiddag in zekere Hollandsche stad: zoo heet en zoo brandend, dat de mosschen op het dak gaapten, ’t welk, op gezag der Hollandsche manier van spreken, de grootste hitte is, die men zich voor kan stellen.”

Geschiedkundigen discussiëren sindsdien of mosschen nu mussen of mossen zijn. En is gapen eigenlijk wel vallen?

Dat is dan een bijkomend voordeel van schaken in coronatijden, alle ramen in de speelzaal staan gewoon open, dus dat tocht lekker door in onze speelzaal!

Maandag 3 augustus traden 14 spelers aan voor de vierde ronde. En ook deze avond weer verschillende bezoekers, schaken begint nog eens een echte kijksport te worden! Eén van deze bezoekers was getriggerd door het mooie verhaal van Mischa van Vlaardingen in de estafettereeks ‘Mijn Schaakboeken‘ en dan in het bijzonder door het schaakboek Praatschaak van Mr. E. Straat, waar hij jaren geleden zelf ook schaken uit had geleerd.

Zelf meedoen?

Wil je zelf ook meedoen aan de zomercompetitie? Dat kan uiteraard, je krijgt dan maar liefst 4 byes voor de eerste vier ronden. Lees dan wel eerst zorgvuldig onze nadere uitwerking voor schaken in coronatijd.

Het is belangrijk dat je vooraf aangeeft als je mee wilt spelen. Er kunnen maximaal 36 mensen meespelen in onze speelzaal en hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Stuur daarvoor een mail naar onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl). Mensen die op de intekenlijst op de schaakavond hebben aangegeven iedere week mee te willen spelen hoeven zich niet per e-mail voor de volgende ronde op te geven. Alle anderen wel om zeker te zijn van een partij.

Online schaken op donderdagavond

En ook niet vergeten, iedere donderdag organiseren wij een online Arena toernooi op Lichess. Zet de ventilator naast het schaakbord of de airco op de hoogste stand en log in op donderdag vanaf 20.00 uur! Het speeltempo is 7 minuten + 5 seconden per partij.

Wil je ook meedoen? Kijk naar het volgende bericht om te lezen hoe je lid kan worden van team SV Erasmus op Lichess.

Partijen van de leden

Er stonden weer veel mooie confrontaties op het programma in de vierde ronde. Alek Dabrowski was met wit te sterk voor Dick Straathof.

Henk Ochtman en Eric Hoogenes maakten er samen een mooi spektakel van. Op zijn gebruikelijke onorthodoxe wijze kreeg Ochtman een hele gevaarlijke aanval, die Hoogenes weliswaar tot staan kon brengen. Maar toen de figuurlijke stofwolken waren opgeklaard had Ochtman net wat meer pionnetjes en dat bleek beslissend. Leuk om te zien op de foto, schaken kijken op 1,5 meter!

Martin Rensen was te sterk voor Jeroen Landsheer. Rensen maakte mooi gebruik van de zwakte op de h1-a8 diagonaal en met een mooie combinatie raakte de witte dame overbelast wat Rensen een stuk opleverde. Het was toen niet moeilijk meer om de overwinning binnen te halen!

Wim Posthumus was met zwart te sterk voor Lucas Ebus. Ebus wachtte te lang met rokeren en daar maakte Posthumus goed gebruik van. Hij won eerst een pionnetje en later ook nog een kwaliteit. Een goede overwinning van Posthumus!

Anton van Bokhoven speelde een goede partij en hield het lang vol tegen Ruud Neumeijer. Maar aan het eind van de avond ging Neumeijer toch met de punten naar huis. Van de andere twee partijen is hieronder na te lezen en te spelen hoe deze verliepen!

Joop van ’t Hoenderdaal – Frank van Zutphen

Ik speelde zelf met zwart tegen Joop van ’t Hoenderdaal. Altijd een gevaarlijke tegenstander en hij is weer helemaal terug van weggeweest. De partij verliep zonder noemenswaardige fouten toen wij de onderstaande stelling op het bord kregen. Het vervolg van de partij is hieronder ook na te spelen.

Joop van ’t Hoenderdaal – Frank van Zutphen

Hans Brobbel - Peter Ruimschoot

Hans had beloofd om snel een verslagje in te leveren en op dinsdag mailde hij al: Wit heeft een aardige aanvalsstelling opgebouwd, maar om dat werkelijk in winst om te zetten is een tweede. Tussen droom en daad staan missers en andere bloopers. Ik had in deze partij al eerder een blooper gemaakt, maar gelukkig zag mijn tegenstander het toen niet. De partij is hieronder na te spelen met commentaar van Hans.

Hans Brobbel - Peter Ruimschoot

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de zomercompetitie.

Frank van Zutphen