3½-8½, die lastige remisehaven en een leuke schaakopgave

Ondanks dat alle hittegolfrecords werden gebroken, wisten maandag 10 augustus toch nog 12 schakers de weg naar Arcadia te vinden.

Verschillende leden hadden voor deze ronde afgezegd, omdat het voor hen te warm was om te komen schaken. Er kwam al snel een 3½-8½ stand op het scorebord!

Een 3½-8½ stand hoor ik je nu denken? Waarvan dan? Dat was de stand van de schakers met een lange broek versus de schakers met een korte broek! En hoezo dan het halve punt? Eén van de aanwezigen droeg op deze avond een afritsbroek 😉

Met deze temperaturen natuurlijk niet meer dan logisch, al is er in het verleden wel een korte broekenrel geweest, waarbij één van de deelnemers in de Wereldbeker Schaken in 2017 naar huis werd gestuurd, omdat hij een korte broek aan had… Overigens bestaat er een heuse dresscode voor officiële schaakwedstrijden, waarin Bermuda shorts wel mogen, maar denim shorts, short-shorts, cut-off shorts en gym shorts dan weer niet mogen…

Maar nu naar het schaken toe. 12 spelers traden aan in de schaakarena in Arcadia voor de vijfde ronde. Deze ronde geen enkele remise, al valt uit de ingestuurde verslagen wel de conclusie te trekken dat remise in verschillende gevallen tot de mogelijkheden had behoord.

Uit mijn partij tegen Henk Ochtman kwam de volgende stelling op het bord. Wit aan zet wint!

Denk eerst zelf na over de oplossing, verderop in het verslag is de oplossing te vinden.

Zelf meedoen?

Wil je zelf ook meedoen aan de zomercompetitie? Het is nog mogelijk om in te stromen voor de laatste twee ronden, je krijgt dan maar liefst vijf byes voor de eerste vijf ronden. Lees dan wel eerst zorgvuldig onze nadere uitwerking voor schaken in coronatijd.

Het is belangrijk dat je vooraf aangeeft als je mee wilt spelen. Er kunnen maximaal 36 mensen meespelen in onze speelzaal en hierbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Stuur daarvoor een mail naar onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl). Mensen die op de intekenlijst op de schaakavond hebben aangegeven iedere week mee te willen spelen hoeven zich niet per e-mail voor de volgende ronde op te geven. Alle anderen wel om zeker te zijn van een partij.

Online schaken op donderdagavond

En ook niet vergeten, iedere donderdag organiseren wij een online Arena toernooi op Lichess. Afgelopen donderdag was Willemw ongenaakbaar met 22 punten (11 overwinningen in 11 partijen). Op een afstandje daarachter was er met 12 punten een gedeeld tweede plaats voor Pg1-h3 en Mac64-52. Komende donderdag is er weer een nieuw toernooi vanaf 20.00 uur! Het speeltempo is 7 minuten + 5 seconden per partij.

Wil je ook meedoen? Kijk naar het volgende bericht om te lezen hoe je lid kan worden van team SV Erasmus op Lichess.

Inzendingen van de leden

En ook deze week weer een paar leuke inzendingen van de aanwezigen. Dank aan Dick en Joop, die voor het eerst een verslagje inleverde!

Dick Straathof – Ruud Neumeijer

Ik speelde met wit tegen Ruud Neumeijer. In de doorschuifvariant van het Frans deed ik iets niet goed met als gevolg dat mijn loper naar b2 moest waar hij lang tegen zijn eigen pion op c3 moest aankijken. Ten koste van een paar tempo’s kon de loper later alsnog via c1 en e3 in het spel komen. Intussen had zwart het initiatief genomen waar misschien meer uitgehaald had kunnen worden.

Uiteindelijk verdween er veel hout van het bord en bleef er een eindspel over met ieder een dame, een loper en vier pionnen. De uitslag zou waarschijnlijk remise geworden zijn ware het niet dat zwart een pion pakte die heel erg giftig was. Zijn koning kwam nu in een matnet terecht zodat ik toch nog won.

Martin Rensen – Joop van ’t Hoenderdaal

Joop mailde over zijn partij: Ik had zwart en Martin speelde de ruilvariant van het Damegambiet. Wit speelde de minderheidsaanval op de damevleugel en zwart moest zijn kansen zoeken op de koningsvleugel. Martin speelde zeer sterk en omdat ik zelf geen enkel gevaar had gecreëerd besloot ik na 20 zetten al mijn energie in de verdediging te steken om te voorkomen dat ik verpletterd zou worden.

Door mijn stukken goed op te stellen en veel zetten te herhalen kon ik de stelling houden en begon al te hopen op een remise. Aanvankelijk had ik meer tijd verbruikt, maar omdat mijn tegenstander bleef zoeken naar de winnende zet kwam hij nog in tijdnood. Uiteindelijk stond de onderstaande stelling op het bord, het vervolg is hieronder ook na te spelen.

Martin Rensen – Joop van ’t Hoenderdaal

Een onverdiende overwinning, maar rechtvaardigheid bestaat niet in het schaakspel.

Frank van Zutphen - Henk Ochtman

Zelf speelde ik tegen Henk Ochtman. Het werd een bijzonder complexe partij waar zowel positioneel als strategisch heel veel in zat. Meteen al met zijn tweede zet zette Henk het scherp op. Ik verloor een pion, maar dat leverde mij wel veel activiteit op. Twee op het eerste gezicht niet eens zo onlogische zetten van zwart, bleken echter niet goed. Dat maakte een prachtige combinatie mogelijk en niet lang daarna konden de stukken (gedesinfecteerd) al weer snel de doos in. Een buitengewoon boeiende partij om na te spelen, hieronder te doen met commentaar van ondergetekende.

Frank van Zutphen - Henk Ochtman

Dat was het weer voor deze week. Tot volgende week maandag! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de zomercompetitie.

Frank van Zutphen