Achteruit zetten, het moment grijpen en vooruit blikken

Maandag stond al weer de zesde en voorlaatste ronde van de zomercompetitie op het programma. In deze ronde stonden onder meer de topwedstrijden tussen Dick Straathof en Frank van Zutphen en tussen Joop van ’t Hoenderdaal en Alek Dabrowski op het programma. Zou de zesde ronde al een ‘vorentscheidung’ gaan brengen? Spoiler alert: nee!

Alles werd er in ieder geval aan gedaan om mij uit mijn evenwicht te brengen. Zo had ik in het vorige verslag iets geschreven over een 3½-8½ stand tussen de lange broeken en de korte broeken. Komt Anton van Bokhoven doodleuk binnen gewandeld in een driekwartsbroek 😉

Maandag 24 augustus staat de laatste ronde van het zomerschaak op het programma. Ook als je nog niet hebt meegedaan, is het nog mogelijk om in de laatste ronde mee te spelen. Stuur dan wel eerst een mail naar onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl) om je aan te melden voor de laatste ronde.

Vooruitblik naar het nieuwe seizoen

We hebben de afgelopen periode goed kunnen proefdraaien met schaken gegeven alle corona-beperkingen. Voor de start van het nieuwe seizoen op maandag 7 september geeft dat vertrouwen. Er kunnen wel maximaal 36 leden meespelen. Geef het dus snel door aan Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl) als je vanaf maandag 7 september mee wilt spelen in de interne competitie.

Voor de start van het seizoen is er op maandag 31 augustus eerst nog een algemene ledenvergadering. De agenda en de stukken daarvoor zijn vorige week verstuurd. Uiteraard gelden ook voor de algemene ledenvergadering de algemene corona regels (blijf thuis bij klachten en houdt 1,5 meter afstand).

Inzendingen van de leden

Deze week stonden er vijf partijen op het programma. En ook deze week gelukkige een paar mooie inzendingen inclusief de partijen van Alek, Ruud en Wim!

Dick Straathof – Frank van Zutphen

Ik speelde zelf met zwart tegen Dick Straathof. Er kwam een stelling met tegengestelde rokades op het bord, waarbij de witte pionnen weliswaar allemaal heel snel naar voren gingen (met na zet 14 stonden er witte pionnen op a4, b3, c4, d4, f4 en g4). De witte koning stond echter ook niet veilig op de damevleugel en daar kon ik goed gebruik van maken.

Ik offerde op een gegeven moment een stuk voor gevaarlijke aanvalskansen. Dick durfde het offer echter niet aan te nemen. En dat was maar goed ook, want de computer was achteraf onverbiddelijk. Hoe mooi de zet ook leek, het oordeel was ‘een fout’. Na het niet aangenomen stukoffer kostte het niet veel moeite meer om mede dankzij een batterij van dame en toren op de b-lijn beslissend binnen te komen.

Joop van ’t Hoenderdaal – Alek Dabrowski

Alek vertelde over zijn partij! Maandagavond mocht ik tegen Joop van ’t Hoenderdaal de strijd aangaan. Ik speelde met zwart en tot mijn vreugde kwam er een Benoni op het bord. Wit had zijn witte loper gefianchetteerd. Ik voerde een rare actie uit waarbij mijn toren snel ik het spel kwam en won daarmee een pionnetje. Wit kreeg echter het initiatief. Zijn dame met ondersteuning van een paard enterde mijn damevleugel. Op zet 20 bood wit dameruil aan. Ik speelde hier Lg4 om de boel verder te compliceren.

Een paar zetten later was de stelling in evenwicht – volgens mijn schaakprogramma Stockfish dan – maar ik had sterk het gevoel minder te staan. Wit had de kwaliteit gegeven voor een belangrijke pion en had meer speelruimte. Ik speelde hier Pf3+ en dreef daarna zijn koning naar voren, wat niet in mijn voordeel bleek te zijn. Na nog een foutje stond ik zo goed als verloren, maar wit kwam er – mede door de tijdnood – niet uit.

Na de 34e zet met wit aan zet is de stelling nog in evenwicht. Wit speelde Lb5. En zelfs twee zetten later was de balans nog niet verstoord, hoewel wit slecht lijkt te staan. Hier sloeg hij echter mijn zwarte loper op a5. Ik pakte met de toren en stond beter. Het was snel uit omdat wit een blunder maakte, maar met nog acht minuten op de klok was er geen redden meer aan voor hem. De partij is hieronder na te spelen.

Joop van ’t Hoenderdaal – Alek Dabrowski

Ik sta na deze voorlaatste ronde tweede in de zomercompetitie. Volgende week hopelijk tegen de nummer 1, Frank van Zutphen.

Ruud Neumeijer - Marcel Tillemans

Ruud mailde over zijn partij tegen Marcel. Tijdens de zomercompetitie rijden Marcel en ik op maandagavond altijd op de fiets samen naar Erasmus. Onderweg babbelen we onder andere over onze mogelijke tegenstander en Marcel suggereerde toen al dat we mogelijk tegen elkaar zouden kunnen komen te spelen (voor het gemak laat ik de andere mogelijke tegenstanders nu maar weg). Mogelijk had hij zich dus op mij voorbereid en ik probeerde hem met deze opening te verrassen, of dat is gelukt weet ik niet helemaal zeker.

Meestal geef ik wat partijfragmentjes en een plaatje van een stelling, dit keer heb ik het ietsje anders gedaan, de hele partij staat er in, tussendoor aangevuld met mijn eigen commentaar. De vraag- en uitroeptekens van Stockfish staan er wel in, maar het commentaar van Stockfish en de zet aanbeveling heb ik weggelaten.

Ruud Neumeijer - Marcel Tillemans

Ik maak al ruim 4 jaar gebruik van Lichess, onder andere voor de analyse en het invoeren van mijn partijen, het bevalt mij uitstekend! Na het invoeren en de analyse van deze partij, zag ik tot mijn stomme verbazing dat ik deze partij nagenoeg foutloos heb gespeeld, dat kan ik me van geen enkele eerdere partij van mijzelf herinneren. Zie hieronder de statistieken:

De kleine afwijking naar beneden, vlak na de opening, is na zet 12 van wit, maar verdwijnt wanneer zwart niet neemt met de toren op b2. Daarna natuurlijk een paar onnauwkeurigheden, maar niet zo ernstig dat die van doorslaggevend belang bleken. Slechts twee 'imperfecties' en géén fouten en blunders van wit… Krijg nou wat, binnenkort verwacht ik wel wat GM-normen! 😉 De weg naar boven is blijkbaar ingezet! Laat Magnus maar alvast zijn borst natmaken, Noorse Stokvis, die eet je toch rauw?

Wim Posthumus - Jeroen Landsheer

Deze wisselvallige partij viel de twijfelachtige eer te beurt als laatste net voor twaalven klaar te zijn. Tijdens de wedstrijd kreeg ik al het idee dat deze partij eigenlijk te moeilijk voor ons was. Dat werd nog eens te meer pijnlijk duidelijk toen ik de analyse liet doen op die geweldige site Lichess. Bij bijna iedere zet staat wel imperfectie, inaccuracy, fout of blunder.

Om een geanalyseerde partij uit Lichess te exporteren is overigens nog niet eens zo eenvoudig. Als ik de pgn-file met analyse exporteer uit Lichess, geeft de ChessPad viewer een grote lijst met errors. Ik kopieer nu de geannoteerde partij als tekst naar ChessPad. Daar gebruik ik de optie Game -> Past from -> Text: English. Zie daar. Ik kan nu alles doen met die file in ChessPad. De te summiere tekenset van ChessPad vertaalt jammer genoeg de pijlen uit Lichess naar vraagtekens. Maar als je wilt kun je die natuurlijk wijzigen. Als iemand betere ideeën heeft, hoor ik het graag.

Dan de partij. Leuk voor de zomeravond, maar als gezegd van een wat dubieus niveau. Wit offerde zijn damevleugel op voor een ontwikkelingsvoorsprong. Maar de zwart dame werd niet gevangen en tot een aanval kwam het ook niet echt. Min of meer gedwongen moest ik aansturen op een eindspel. Met nog steeds de ontwikkelingsvoorsprong, maar wel met 2 pionnen minder. In die fase liet Jeroen een paar steken vallen. De opgerukte h-pion ging uiteindelijk verloren. Voor het dominante witte paard op d4 was uiteindelijk de hoofdrol weggelegd. In moeilijke positie verloor Jeroen zijn paard. Dat eindspel was wel gewonnen voor mij, maar die twee pionnen stond ik nog steeds achter.

Na heel wat heen en weer geschuif, met beide vlaggen op vallen, bereikte wit een stelling die echt uit was en viel Jeroen zijn vlag. Jammer dat we geen tijd meer hadden om te noteren.

Wim Posthumus - Jeroen Landsheer

Volgende week maandag is het al weer de laatste ronde. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de zomercompetitie.

Frank van Zutphen