Strijd tegen de cavalerie, een ingegraven loper en enkele vooraankondigingen
In deze tweede ronde mochten wij weer verschillende nieuwe gezichten verwelkomen. In totaal stonden er 12 partijen op het programma in deze tweede ronde.
Deze week geen foto’s. Maar wel een sfeerimpressie van de strijd tussen Ruud Neumeijer en Jan Hoek van Dijke, waarin Ruud de strijd aanging tegen de twee paarden van Jan 😉
Deze week dus geen foto’s, want ik kon zelf helaas niet meespelen. Ik had een verkoudheidje onder de leden, dus dinsdag eerst maar naar de teststraat wat eigenlijk meer een testparkeergarage was. Gelukkig goed nieuws: met vlag en wimpel geslaagd. Of althans, de uitslag was negatief wat dan weer positief is. Wie bedenkt dit soort dingen? Dan is een uitslag bij het schaken gelukkig wat beter te begrijpen.
Na de tweede ronde zijn er nog maar twee spelers met de volledige 100% score, Eric Hoogenes en Martin Rensen (hieronder is zijn verslag te lezen). En is er maar één persoon die nog op nul staat. Dat had er vermoedelijk mee te maken dat hij afgelopen maandag als enige corona-coördinator de honneurs moest waarnemen… Maar het zal vast niet lang duren voordat hij ook de vervelende nul heeft weggepoetst!
Zelf meedoen?
Zelf meedoen kan uiteraard. Lees dan eerst wel de pagina ‘Schaken in coronatijd‘ (ook te vinden via het menu ‘Informatie’) en het reglement van de interne competitie om vooraf al goed op de hoogte te zijn van de aanvullende regels die er zijn vanwege schaken in coronatijd. De belangrijkste regel is: blijf thuis bij klachten.
Vanwege het voorlopig maximale aantal spelers van 36 op een avond is vooraf aanmelden geboden. Aanmelden is steeds mogelijk vanaf de dinsdagochtend na de vorige ronde. Aanmelding kan alleen per e-mail naar Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl). Let erop of je een ontvangstbevestiging krijgt.
Mocht je na aanmelding toch niet kunnen komen: afmelden uiterlijk op de clubavond voor 19.30 uur, eveneens alleen per e-mail: competitieleider@sv-erasmus.nl (alleen degenen die geen email hebben, kunnen telefonisch bij Jaap terecht).
Enkele vooraankondigingen
Hou de komende dagen de website en de mailbox in de gaten. Zo gaan we volgende week starten met de inventarisatie van de interesse voor de RSB-competitie voor het komende seizoen. Wij hebben deze week nadere informatie van de RSB ontvangen over de op te starten RSB-competitie.
Daarnaast hebben we ook leuke plannen met betrekking tot het online schaken op Lichess iedere donderdag.
En dan zit er ook nog een prachtverhaal van Wim Posthumus in mijn mailbox in de categorie ‘Mijn Schaakboeken‘. De schaakboekencollectie op de foto hiernaast is overigens niet van Wim Posthumus…
Leden aan het woord
Joop van ’t Hoenderdaal – Martin Rensen
Martin schreef over zijn partij: Afgelopen maandag speelde ik met zwart tegen Joop van ’t Hoenderdaal. Wij hadden elkaar recent tijdens de zomercompetitie nog getroffen, zij het met verwisselde kleuren. Ik deed toen een mooie verliespoging in een remise-achtige stelling en verloor de partij.
Deze keer verliep het gelukkig anders. Na een redelijk tamme opening kon ik ruimte pakken op de koningsvleugel en stormden mijn pionnen richting witte koning. Waarschijnlijk had Joop ergens een centrumdoorbraak moeten forceren om wat tegenspel te genereren, maar toen dat achterwege bleef, sloeg mijn aanval uiteindelijk door en gaf Joop de partij op. De partij is hieronder na te spelen!
Joop van ’t Hoenderdaal – Martin Rensen
Hans Brobbel - Peter Torczynski
Peter mailde: Wat ik kan zeggen over de partij is dat Hans en ik beiden voor de winst speelden. Ik speelde met zwart een Pirc en de partij werd aanvankelijk rustig opgezet. De vlam sloeg in de pan toen Hans op aanval ging spelen met zetten als Pg5. We dachten op een gegeven moment allebei wat beter te staan. Ik wist me te verdedigen, totdat het geluk aan mijn kant viel en ik een pion won. In het eindspel won ik nog een pion, wat Hans niet meer ten boven kwam.
Cor van As - John Helstone
John aan het woord over hun partij: Ik koos met zwart voor Konings-Indisch tegen Cor van As. Ik kwam na de opening steeds benauwder te staan, mijn loper op g7 werd gereduceerd tot een veredelde pion. Ik besloot een pion te offeren. En toen werd diezelfde loper ineens formidabel, gesteund door mijn dame op f6. Cor's aanval op mijn dame werd hem fataal. Hij verloor een stuk, waarna de witte stelling niet meer te redden was.
Ruud Neumeijer - Jan Hoek van Dijke
Ruud vertelde: Nadat ik mijn partij had ingevoerd in Stockfish kreeg ik er ongenadig hard van langs van mijn trainer/coach over het vertoonde spel. Ja maar, wierp ik tegen, ik heb toch gewonnen? Achteraf gezien had ik beter mijn mond kunnen houden... Maar dat heb ik wel vaker, mensen die mij beter kennen kunnen dat beamen 😉
Mijn trainer/coach (ene S. Tockfish) kan erg kritisch zijn en legt zout op alle slakken. Zijn opmerkingen kwamen natuurlijk naar aanleiding van onder andere deze statistieken.
Ja, je hebt gewonnen, maar met een flinke portie geluk, omdat je tegenstander het niet goed doet, en dat is iets wat je niet van te voren kunt weten. In het middenspel sta je veel beter, dat moet je benutten! Pfff... laten we het maar over de partij gaan hebben!
Na de twaalfde zet van zwart had wit kort gerokeerd (met een half open g-lijn) en zwart nog niet, waren de dames van het bord verdwenen, had wit het loperpaar en zwart twee paarden. Je kunt dus rustig zeggen dat er in die paar zetten behoorlijk was huisgehouden door beide spelers.
De strijd van het loperpaar versus beide paarden. Wit trachtte in het diagram met 21. e5 enige vrijheid voor de witveldige loper te maken. Zwart had te weinig/te laat gebruik gemaakt van de ver opgeschoven pionnen op de koningsvleugel. Wellicht uit 'angst' voor het loperpaar, dat dan misschien wel zijn kracht kon gaan tonen.
Wit speelde later zijn loper via f1 naar h3 om vanaf daar de koning in de gaten te houden, de torens werden verdubbeld op de a-lijn en de a-pion werd opgespeeld. Dat zag er aanvankelijk allemaal gezond uit, maar 'ergens' ging het mis. Zwart kwam in het eindspel beter te staan, maar liet dit uiteindelijk uit z'n vingers glippen.
In de korte analyse achteraf gaf Jan aan dat hij zijn paard in gedachten al op het promotieveld van de witte e-pion (die inmiddels al op e7 stond) had staan; in werkelijkheid stond het paard nog op g7. Toen de witte f-pion zijn broeder op e7 kwam vergezellen door f6 te spelen en daarmee ook het paard aanviel, realiseerde Jan zich zijn misrekening en gaf de pijp aan Maarten... Een leuke en spannende partij met leermomenten voor beide kanten 😉
Bram de Knegt - Emil Verhoef
Bram verhaalde: Mijn tweede partij in deze competitie. In de eerste partij tegen Wim Posthumus ging ik roemloos ten onder. Op de 12e zet gaf ik een vol stuk cadeau en kwam mijn koning ook op de tocht te staan. Opgegeven.
De tweede partij was ik ingedeeld tegen Emil Verhoef. In mijn herinnering waren onze onderlinge partijen of in remise geëindigd, of Emil had gewonnen. Dus, met in m’n achterhoofd de desastreus verlopen partij tegen Wim, nu met wit er tegenaan!
Er kwam Nimzo-Indisch op het bord (1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pc3 Lb4 4. Dc2) waarop Emil antwoordde met 4. .. 0-0. Deze zet staat niet in het klassieke Euwe boekje (ook niet in het exemplaar dat ik uit de erfenis van Arie de Jong heb gevist). Ik antwoordde met 5. Lg5, daarmee het paard op f6 pennend. Er volgde 5. .. h6 6. Lh4. We deden wat pionzetten en ontwikkelde onze stukken. Emil speelde op een gegeven moment 11. .. Dc7, terwijl mijn loper dus op h4 stond en mijn paard nog op c3 (voor de liefhebbers, de partij is hierna na te spelen).
Er volgde 12. 0-0 b6Â en ik speelde 13. Lg3Â met de bedoeling dat de dame dan weg zou moeten en ik mogelijk met Pb5 op de damevleugel onheil kon stichten. Echter, Emil deed wat ik in de eerste partij had gedaan: een stuk weggeven. Hij speelde namelijk 13. .. Ld6 en dat betekende dat na 14. Pb5 de loper op d6 verloren ging. Emil zag nog wel brood in de stelling en speelde door.
Inderdaad werd het toch nog wel interessant. Ik geef een serie zetten: 14. .. Dd7 15. Pxd6 La6 16. a3 Pe4 17. Pxe4 dxe4 18. Dxe4 Lb7 19. d5 exd5 20. Dxd5 Dc8. Ik speelde 21. Pe5, maar of dat nu de goede zet was valt te betwijfelen. Want na 21. .. Pxe5 22. Dxe5 Te8+ had mijn dame nog maar één veld, namelijk 23. Dh5. Er volgde 23. .. g6 24. Dg4 h5 25. Dxc8. Gedwongen, want ik kon de loper op e2 niet blijven dekken met de dame. 25. .. Taxc8.
Nu kon ik de loper dekken met Te1 of Td2, maar ik wil met een stuk meer en een open koningsstelling ten aanval. Dus 26. Td7 met tegenaanval op de loper op b7. Emil maakte er gebruik van door een pionnetje terug te winnen: 26. .. Lxg2 27. Kxg2 Txe2 28. Tfd1 Txc4. De zwarte torens kwamen ook in het spel, maar ik was net iets eerder 29. Txa7 h4 30. Td8+ Kg7 31. Ld6 Tc2. Er dreigde toch wel een slachting onder witte pionnen, maar na 32. Lf8+ Kf6 33. Td6+ Kg5 34. Txf7 was de pion op f2 weer gedekt. Er volgt nog: 34. .. Txb2 35. Td5+ Kg4 36. h3 en mat.
Bram de Knegt - Emil Verhoef
Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de voorronde van de interne competitie.
Frank van Zutphen