Nieuwe regels, de val van een stenen muur en in de voetsporen van Euwe

Het is tegen het einde van de avond als we de spullen aan het opruimen zijn. Wim Posthumus blikt tevreden terug op de nieuwe regels die hij vanavond heeft geïntroduceerd.

Nee, niet de nieuwe regels vanwege de corona-maatregelen. Maar de nieuwe regels voor de jeugdspelers. Ik hoor ze aan en denk meteen. Briljant! Die regels gaan we ook gebruiken bij de volwassenen!

En wat zij die regels dan wel?, zullen jullie denken. En nog meer regels? We worden al helemaal gek van alle regels tegenwoordig. Daar komen ze!

1. Kom op tijd
2. Aandacht (luister naar de meester). Of in dit geval naar de voorzitter 😉
3. Niet rennen
4. Stukken opbergen

Deze ronde stonden er 10 partijen op het programma. Eric Hoogenes deed goede zaken door één van zijn directe achtervolgers Peter Torczysnki op een nul te trakteren. De andere directe achtervolgers Martin Rensen en Wim Posthumus speelden remise tegen elkaar. Hun partijen zijn verderop na te lezen!

Zelf meedoen?

Zelf meespelen is uiteraard mogelijk. Lees dan eerst wel de pagina ‘Schaken in coronatijd‘ (ook te vinden via het menu ‘Informatie’) en het reglement van de interne competitie om vooraf al goed op de hoogte te zijn van de aanvullende regels die er zijn vanwege schaken in coronatijd.

De belangrijkste regel is: blijf thuis bij klachten. Het maximale aantal spelers is sinds de tijdige maatregelen wel teruggedraaid naar 30 schakers. Meld je vooraf per e-mail aan bij Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl).

Toeschouwers zijn op dit moment helaas niet welkom (tijdelijke corona-maatregel).

Online Open Arena op donderdag

Iedere donderdagavond organiseert Erasmus ook een online schaaktoernooi. Het is ook mogelijk voor niet-leden om mee te doen aan deze toernooien. Bezoekers van onze websites zijn welkom en wij nodigen hierbij ook schakers van bevriende verenigingen uit. Kijk hier voor meer informatie over de SV Erasmus Open Arena.

Online teambattles op zondag

Vanaf zondag 4 oktober zijn de online teambattles weer gestart. Iedere zondagavond vanaf 20 uur gaan wij online de strijd aan op Lichess tegen verenigingen uit het hele land. Doe dus ook mee! Zondag 11 oktober is de competitie te volgen op de toernooipagina 1e klasse zondag Teamcompetitie op Lichess.

Leden aan het woord

Ook deze week weer veel mooie verslagen en partijen om na te spelen. Met dank aan Anton, Eric, Joop en Wim!

Eric Hoogenes – Peter Torczynski

Eric schreef over zijn partij: Afgelopen maandag speelde ik met wit tegen Peter Torczynski. Dat was even geleden dat we elkaar troffen in een ‘echte’ partij. Dat was in 2002 in een RSB bekerduel van RSR Ivoren Toren tegen Hillegersberg. Destijds speelden we remise waarbij aangetekend dat ik daar wel goed weg kwam. Peter wist nog uitslag en opening, dus ik was wel gewaarschuwd dat hij bij de les was!

Deze partij ging Peter avonturen met een Stonewall. Volgens Peter pas één van de eerste keren dat hij deze opening speelde. Ik speelde de Stonewall tegen met 5. Ph3 om zo het zwarte bolwerk op termijn te kunnen slechten met de breekzetten f3 en e4. Wel sloot ik nu een eventuele tegenstoot met c5 uit door op de achtste zet daar zelf met de pion naar toe te gaan. Zwart pareerde dat weer door zich schijnbaar te bevrijden met e5.

Maar wit kon op deze manier toch zijn plan in het centrum doorzetten. Zwart miste met 19. .. Pxe5? een kans op gelijk spel met Tae8. Nu kon wit met 21. Txd5! een gezonde pion winnen en toen het paard h3 eindelijk naar g5 mocht was het na 25. .. h6? 26. Txe5 meteen uit. Leuke pot!

Eric Hoogenes – Peter Torczynski

Martin Rensen - Wim Posthumus

Wim stuurde een kort verslag in met de partij. In deze Nimzo-Indische partij is de opgave voor zwart een plan te bedenken tegen de centrumoverheersing van wit met f3, e4, d4 en c4.

Je moet wel Euwe heten om dat goed voor elkaar te krijgen. Zie hiervoor zijn wereldberoemde partij uit het kandidatentoernooi in Zürich 1953 tegen Geller.

Efim Geller - Max Euwe

Hier ging het iets anders, maar ook ik kreeg een machtig paard op c4. In onze nabeschouwing dachten we dat 22. .. g5 de pion op h2 had gewonnen. Maar rustig thuis nog eens nagekeken bleek dat na 23. Ph3 er weinig aan de hand is. Zwart had met 24. .. h5 veld g6 verzwakt. Na de blunder 25. .. Da5 zag ik te laat dat wit op g6 kon offeren. Na de noodgreep 26. .. Pe4+ bleef ik twee pionnen achter. Ergens moet de stand voor wit zijn gewonnen. Maar zoals het nu liep, verzandde de stelling in een eindspel met ongelijke lopers.

Slechts één pluspion voor wit. De compensatie voor zwart bestond uit de verre vrijpion en nog steeds de ongelukkige positie van de witte loper op de zwarte velden. Met nog een paar minuten op de klok accepteerde ik graag het remiseaanbod van Martin.

Martin Rensen - Wim Posthumus

Joop van 't Hoenderdaal - Frank van Zutphen

Joop deed op verzoek verslag van de partij. Afgelopen maandag moest ik tegen Frank van Zutphen spelen die mij twee maanden eerder tijdens de zomercompetitie volledig had weggespeeld. Ik had wit en op 1. d4 reageerde hij ditmaal met het Hollands; een opening die hij vrijwel nooit speelt. Ik kwam beter uit de opening en won op de 21ste zet de kwaliteit, toren tegen paard. Ik was vooral tevreden over mijn 18de zet. Uiteindelijk werd het toch nog remise door een paar zwakke zetten van mijn kant en zeer goed verdedigen van Frank.

Joop van 't Hoenderdaal - Frank van Zutphen

Anton van Bokhoven - Peter Ruimschoot

Anton mailde over zijn schaakbelevenis op maandag 5 oktober. De jeugd is door de achterdeur vertrokken, de tien borden voor de te verwachte seniorspelers staan klaar. Jan Hoek van Dijke is aan het indelen, Frank maakt de laatste coronaregels bekend: de bar is gesloten, gelukkig kunnen we wel wat drinken, na iedere zelfgedane zet achterover in je stoel hangen.

De ceremonie van - ben je gezond en handen wassen - bij binnenkomst is dan al gebeurd. Jan leest de indeling voor. Frank verkort, omdat we wat later zijn, de speeltijd met 10 minuten tot 1 uur en 20 minuten. Het spel kan beginnen. Ik moet het opnemen tegen Peter Ruimschoot met de witte stukken, voor de liefhebbers een reconstructie van de partij, mijn noteren blijft aan de matige kant en de laatste zetten ontbreken.

Anton van Bokhoven - Peter Ruimschoot

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen