Het laatste schaakmaal?!?, veel strijd op de borden en Erasmus gaat weer online

Maandag 12 oktober stonden er negen partijen op het programma. Er was een beetje een vreemde stemming, zou dit voorlopig de laatste reguliere schaakavond gaan worden?

Iedereen nam het er daarom nog een keer goed van. En niet door allerlei vage feesten te gaan organiseren, maar vooral door er nog eens echt voor te gaan zitten. Vele mooie partijen met prachtige partijen waren het gevolg.

En inderdaad, dinsdag kwam een weinig positief bericht van het Kabinet en donderdag heeft het bestuur moeten besluiten om de interne competitie tot en met maandag 9 november te staken. Er is natuurlijk vooral onduidelijk hoe lang dit nog gaat duren. Mede daarom in dit verslag gelukkig veel inzendingen van de spelers om toch nog een beetje de schaakloze periode door te komen.

Erasmus gaat weer online schaken

Omdat de reguliere schaakavond op maandag niet meer wordt georganiseerd, gaat het wekelijkse online schaaktoernooi weer naar de maandagavond in plaats van de donderdagavond. Dus iedere maandagavond vanaf 20.00 uur. Het is ook mogelijk voor niet-leden om mee te doen aan deze toernooien. Bezoekers van onze websites zijn welkom en wij nodigen hierbij ook schakers van bevriende verenigingen uit. Kijk hier voor meer informatie over de SV Erasmus Open Arena.

Daarnaast doen we ook iedere zondagavond mee aan de online teambattles tegen andere verenigingen uit het hele land. Doe dus ook mee! Zondag 18 oktober is de competitie te volgen op de toernooipagina 3e klasse zondag Teamcompetitie op Lichess.

Inzendingen van de spelers

Deze week veel inzendingen van de leden, omdat er nu weer een fysiek-schaakloze periode aan gaan komen. Dus extra lees- en naspeelplezier in dit verslag. Met dank aan Bram, Cander, Gerrit en Marcel en Peter!

Marcel Tillemans – Martin Rensen

Marcel mailde over de partij. Onze ‘rivaliteit’ is er al vanaf de middelbare school. Het grappige is dat we in de loop der jaren wel sterker zijn geworden, maar dat Martin altijd wel de bovenhand heeft en heeft gehad.

Dit wil niet zeggen dat hij onze onderlinge partijen met twee vingers in de neus wint. Aan de andere kant, als je van Martin wil winnen moet je hem wegspelen, zelden zal hij een grote blunder begaan. Ziehier onze partij van afgelopen maandag.

Marcel Tillemans – Martin Rensen

Hans Brobbel - Cander Flanders

Cander vertelde over de partij. Afgelopen maandag speelde ik met zwart tegen Hans Brobbel. De laatste keer dat ik ook met zwart tegen hem speelde kwam ik goed weg met een overwinning. Ik speelde toen de Kalashnikov-variant van het Siciliaans en ging in de opening helemaal de fout in. Toen stond ik in ongeveer 10 zetten al verloren. Maar later ging hij in de fout en kon ik het volle punt toch naar me toe slepen. Ik was dus gewaarschuwd.

Ik besloot om dan deze keer een andere variant van het Siciliaans te spelen en dat was de Draak. Ik kwam deze keer beter uit de opening. Op zet 10 speelde ik Pg4 om het loperpaar te krijgen. Op zet 15 speelde hij Le3 om mijn dame op b6 aan te vallen. Mijn pion op d6 stond ook aangevallen door zijn dame op d2 (ik had nog een pion op c6 dus daarom was pion op d6 niet gedekt door mijn dame). Dus ik dacht: ik speel gewoon Dc7 en dan is er niks aan de hand en ik kan gaan voorbereiden op mijn doorbraak in het centrum met eerst f5 en dan d5. Maar toen speelde hij a5. Ik had die zet totaal gemist.

Als ik die pion pak dan pakt hij mijn pion op d6. Maar als ik hem niet pak zal het erger zijn want dan komt zijn loper op b6 en is dat als een scherp mes in mijn stelling. Dus heel vervelend. Ik ging maar voor optie 1. Ik offerde ook mijn pion op c6 om meer activiteit te krijgen. De dames werden ook geruild. Wit probeerde dus zijn stukken af te ruilen om gebruik te maken van zijn pionnenvoordeel en zwart moest dat proberen te stoppen. Het kon een interessanter eindspel worden als de partij niet tot een abrupt einde kwam omdat Hans een combinatie niet had gezien waardoor hij een stuk verloor.

Frank van Zutphen - Jan Hoek van Dijke

Zo rond de tiende zet riep Jan uit het niets Jan uit “O, ik ben helemaal vergeten een verslagje van mijn partij van de vorige week aan te leveren.” “Ach”, reageerde ik, “dat is helemaal niet erg hoor. Maar dan moet je wel een verslagje inleveren als je vandaag van mij wint.” Je zag de moed in zijn schoenen zakken. Van mij winnen vooruit, maar het vooruitzicht om dan een verslag te maken. Meteen volgde een wat zwakkere zet. Die tactiek ga ik vaker gebruiken 😉

We speelden een interessante waarbij ik een groot ruimteoverwicht kreeg. Jan probeerde wat tegenspel te creëren, maar ik kon toen al snel een pion winnen. De partij is hieronder na te spelen.

Frank van Zutphen - Jan Hoek van Dijke

Bram de Knegt - Lucas Ebus

Bram mailde over zijn partij: In mijn derde partij dit seizoen was Lucas Ebus met zwart mijn tegenstander. Het was een leuke partij met strijd op de damevleugel en in het centrum, tot op de koningsvleugel de beslissing viel.

Het leek een Nimzo-Indiër te worden, maar Lucas speelde niet de loper naar b4, maar de pion naar b6. Dat gaf mij de kans op Lg5 en ik kon mijn stukken goed ontwikkelen. Lucas speelde Pa5 en ik dacht daar voordeel uit te kunnen halen en ging dus ook op de damevleugel aan de gang in plaats van de ontwikkeling af te maken.

Ik kreeg echter geen voordeel, maar moest nauwkeurig spelen en kwam uiteindelijk een pion achter. In de stelling na de 27e zet had ik mijn koning in veiligheid en stonden de zwarte stukken vooral op de damevleugel. Dat gaf mij de kans om op de koningsvleugel op avontuur te gaan. In die aanval miste Lucas een verdedigingszet, die nog tot vertraging had kunnen leiden. Het daarop volgende loperoffer werd hem fataal.

Bram de Knegt - Lucas Ebus

Harry Nefkens - Gerrit Boer

Gerrit stuurde de partij in. Gerrit won een stuk na een slagenwisseling, maar Harry maakte het hem in het tweede deel van de partij nog aardig lastig. Hieronder is de gehele partij na te spelen.

Harry Nefkens - Gerrit Boer

Peter Ruimschoot - Jonathan van Es

Peter vertelde over de partij tegen Jonathan. Ik opende met Engels 1. c4. Na 1. .. e5 2. Pc4 Pf6 3. e3 c5 speelde ik gelijk maar 4. g3 om daarna loper g2 te kunnen zetten. Na 11. Dc2 Pd8 was het verleidelijk om mijn paard naar d5 te spelen. Het leek of de mogelijke dubbelpion die ik daardoor zou krijgen op d5 helemaal niet zo slecht zou zijn.

Toch koos ik ervoor om de dreiging van het afruilen van de lopers op g2 te blokkeren door 12. e4 te spelen. Jonathan reageerde door zijn paard op f6 te zetten. Na lang wikken en wegen (het paard naar d5 bleef lonken) besloot ik de f-pion naar f5 te spelen en zo voorzichtig de aanval in te luiden. Op zet 16 leek het me wel een geschikt moment om het paard naar d5 te spelen. Jonathan kon dat paard nu niet direct slaan, omdat door deze zet gelijk ook zijn dame aangevallen stond door mijn loper op b2. Tegelijkertijd viel dit paard de loper op e7 aan . Een op het eerste oog prima tegenzet volgde: paard naar d4.

Maar nu zag ik mijn kans en begon af te ruilen met de gedachte om aansluitend pion naar e5 te spelen. Dit verliep ook zo. Nu stond en zijn loper en zijn paard aangevallen. Dat bleef zo nadat hij met deze loper mijn loper op g2 sloeg. Ik pakte met mijn pion zijn paard en de pion viel daardoor gelijk de dame aan en ook zijn loper op g2 stond nog steeds in. Jonathan koos ervoor om zijn dame naar een veilige plaats te zetten waarna ik zijn loper kon slaan en kwam daardoor een stuk voor. Achteraf gezien had er een betere zet ingezeten dan 20. .. De5. Maar goed, ik was toch op een mooie manier voor komen te staan. Zoals je ziet staan er (in de partij hieronder) maar 31 zetten weergegeven, maar de partij duurde uiteindelijk 43 zetten waarna Jonathan opgaf.

Peter Ruimschoot - Jonathan van Es

Dan nog even dit: Al voor zet 31 zat ik onder de 5 minuten en hoefde ik niet meer te noteren. De partij verliep na de 31e zet wat rommelig over en weer en de notatie van Jonathan werd toen ook rommelig, ondanks dat hij nog goed in de tijd zat. Ik kon het vervolg van de partij later thuis niet meer goed reconstrueren. Ik denk dat ook hier weer mijn tijdsdruk de tegenstander parten ging spelen. Ik zie dat vaker als ik niet alles genoteerd heb vanwege tijdsdruk en een foto maak van het notatieblaadje van de ander. De tegenstander gaat vanaf dat moment fouten maken bij de notatie en geregeld ook in de partij zelf.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de voorronde van de interne competitie.

Frank van Zutphen