Vanaf maandag 9 november start Erasmus met een nieuwe online variant! Speeltempo: 20 minuten + 5 seconden per zet, in jargon 20+5. Speciaal voor degenen die het echte schaken omarmen. Daar al maanden thuis mee om verlegen zitten.

Hoewel het rapidschaak nog net tot het snelschaken wordt gerekend, ervaar ik met dit speeltempo toch iets wat op schaken gaat lijken. Al blijf ik een knoeier natuurlijk, want zelfs met de langzaamste variant van het snelschaken tover ik geregeld een blunder uit de hoge hoed. Wist u dat enkele karikaturen onder ons het tempo van 20 minuten zelfs te traag vinden? Hun grootste probleem is tijdens een normale partij van 3½ uur niet in slaap vallen.

In een deelnemersveld van divers pluimage betreden 15 combattanten in drie groepen spelend volgende week de Erasmus online rapidarena:

Groep 1: Marvin Dekker, Martin Rensen, Henk de Kleijnen en Jan de Korte

Groep 2: Wim Posthumus, Pim Kleinjan, Jaap van Meerkerk, Jan Smit en Karel de Neef

Groep 3: Daan Gijsbertse, Willem van der Wel, Carel Keller, Anton van Bokhoven, Harrie Jansen en Leo de Rooij

Groep 2 speelt al jaren samen. Lees mijn verhaal ‘Zelfisolatieschaaktaferelen‘ van vorige week er nog maar eens op na.

Willem van der Wel is een oude bekende van onze vereniging. Hij speelt nu voor Nieuwerkerk aan den IJssel, voorheen was hij een leven lang lid van SV Schiebroek. Hij reikte daar zelfs tot de functie van penningmeester en schudde het stoffige clubblad Het Geschut als redacteur flink op.

En dan Jan de Korte, ook al zo’n vermaard personage. In het eerste decennium van Erasmus groeide hij uit tot het geweten van het bestuur en wilde flink aan de weg timmeren. Samen met hem leverde ik ons jeugdbeleid bij de gemeente in en zo haalde Erasmus subsidie voor de jeugd binnen. Een jaartje later kon Erasmus een jeugdschaaktoernooi financieren, dat zich al ras geruchtmakend wist uit te dijen.

Marvin Dekker, al jaren uitkomend voor het eerste team van Erasmus, behoeft geen toelichting. Zijn lievelingsvariant, tevens zijn schuilnaam bij Team Erasmus op Lichess begint met 1. Pg1-h3. Dat speelt hij omdat hij totaal niet weet hoe op een normale manier een schaakpartij aan te vangen en niets liever wil dan u zijn moeras inlokken. Ondertussen heeft hij wel de hoogste rating van de 15 deelnemers!

Wekelijks spelen de schakers onderling een dubbel. De hele gang van zaken om mee te spelen – vooral om chaos te voorkomen – is op onze website eenvoudig na te lezen. Wilt u alsnog meedoen, schroom dan niet mij een mail te sturen. Dan deel ik u zo snel mogelijk in! De eerste competitie wordt dus de komende 4 tot 6 weken gespeeld. De tussenstanden en eindstanden worden gepubliceerd, zodat we allemaal kunnen meegenieten. Trouwens, u kunt de partijen via Lichess naspelen.

Beleef het weer mee!

Jaap van Meerkerk