Nieuwe ronde alweer begonnen

In alle groepen van de online rapidcompetitie zijn de competities eind vorig jaar afgerond. In twee van de drie groepen bleef het tot het laatste moment spannend wie de groep op zijn naam mocht schrijven. Hieronder een kort verslagje van alle groepen.

Inmiddels is in verschillende groepen ook al weer gestart aan een nieuwe ronde. Wil je zelf ook meedoen? Geef dat dan aan bij Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl).

Groep 1

In groep 1 was het ondanks een sterke tegenstand geen maat op Olivier Vrolijk, hij won al zijn partijen! Een hele knappe prestatie! Achter hem werden Marvin Dekker en Martin Rensen gedeeld tweede. Hieronder nog enkele verslagen van de spelers zelf over hun minimatches!

Jan de Korte – Marvin Dekker

Marvin mailde over deze minimatch: In de eerste partij had ik wit en het werd een theoretisch gevecht; een Benoni wat ik zelf ook wel met zwart speel. Zwart nam op een gegeven moment riskant een pion op d5 met zijn paard. Het gevolg was dat er voortdurend stukverlies dreigde door alle penningen. Na heel veel geforceerde zetten won ik uiteindelijk twee pionnen in een eindspel met alleen zware stukken op het bord. Dit was voldoende voor de winst. Kijk hier om de partij Dekker – De Korte na te spelen.

In de tweede partij speelde Jan met wit en hij speelde een combinatie van verschillende varianten van de Najdorf met a4, f3 en g4 en korte rokade. Desondanks kwam wit uiteindelijk veel beter uit de opening met het loperpaar en de kans om een pion te winnen. Ik counterde met Pf4 en hier reageerde Jan niet goed op. Uiteindelijk kon ik het loperpaar afruilen en won ik een pion. Het resterende toreneindspel was niet te verdedigen voor wit. Kijk hier om de partij De Korte – Dekker na te spelen.

Martin Rensen – Olivier Vrolijk

Olivier vertelde over de partijen. De uitslag van de match Vrolijk – Rensen is 2-0 geworden. In de eerste partij (pseudo- Trompowsky) kwam Martin met zwart goed uit de opening, hij speelde het handig. Ik moest een tegenantwoord verzinnen, ik gaf twee lichte stukken voor een toren en pion. De technische stelling, die toen ontstond, zal nog steeds goed voor Martin zijn geweest, maar wel erg moeilijk en gecompliceerd door de ongelijke materiaalverhouding. Dat maakt schaken ook zo interessant.

De defensieve zet Pf6 naar d7 was net te langzaam. Een vrijpion op de a lijn die ik had rukte toen op, waardoor Martin onraad rook en een licht stuk teruggaf. Hierna was het eindspel voor wit beter. Kijk hier om de partij Vrolijk – Rensen na te spelen.

De tweede partij werd een Benoni slang variant. Dat bleek een goede keus, Martin had er weinig ervaring mee. Ik kon al mijn stukken goed plaatsen, wit liep vervolgens vast. Hierna kon ik de b- en c- pion voorwaarts laten marcheren, dit bleek beslissend. Kijk hier om de partij Rensen – Vrolijk na te spelen.

Marcel Tillemans – Marvin Dekker

Marvin schreef: De eerste partij had ik zwart in een Najdorf met Lg5. In het algemeen geldt in deze variant dat degene die de vijandige koning ten koste van alles het eerste bestormt wint. Zo ook in deze partij. Wit begon redelijk met een pionnenopmars, maar ging daarna mijn damevleugel bestoken. In de tussentijd kon ik de lijnen naar de witte koning openbreken en uiteindelijk waren de open lijnen fataal en wits dame werd hiervan de dupe. Kijk hier om de partij Tillemans – Dekker na te spelen.

De tweede partij begon ik met wit en er kwam een Budapester gambiet op het bord. Veel beter kun je niet met wit uit de opening komen en zwart probeerde met een stukoffer op f2 wat tegenspel te bieden. Ik besloot met mijn koning het bord op te lopen in plaats van het meer veilige Kf1. Zwart maakte gelijk van de mogelijkheid gebruik en er volgde een kamikaze mataanval, Te4 was vrij sterk gespeeld en de sleutelzet naar de overwinning. Kijk hier om de partij Dekker – Tillemans na te spelen.

Groep 2

In groep 2 bleef het tot het allerlaatste moment spannend wie de groep zou winnen. Voor de laatste ronde van minimatches kon iedereen deze groep nog winnen. De stand voor het ingaan van de laatste ronde was: Karel de Neef 2½ punt, Wim Posthumus en Jaap van Meerkerk 2 punten en Jan Smit 1½ punt. Alles was hier dus nog mogelijk.

Wim Posthumus begon met een overwinning op Jan Smit en ook Karel de Neef startte met een overwinning tegen Van Meerkerk. In de laatste ronde won Posthumus nog een keer van Smit, terwijl De Neef niet verder kwam dan een remise tegen Jaap van Meerkerk. En zo wonnen Wim Posthumus en Karel de Neef samen groep 2 van de online rapidcompetitie.

Inmiddels is groep 2 weer gestart met een nieuwe competitie. Pim Kleinjan speelt ook weer mee en Daan Gijsbertse maakt zijn debuut in groep 2.

Groep 3

In groep 3 werd de strijd om het kampioenschap een tweestrijd tussen Daan Gijsbertse en Willem van der Wel. Voor de start van de laatste ronde minimatches ging Willem van der Wel aan de leiding met 7½ punt (uit 8!) gevolgd door Daan Gijsbertse met 7 punten uit 8. De eerste partij was een partij met meerdere gezichten en wisselende kansen. Uiteindelijk kreeg Gijsbertse een eindspel van toren en loper (en beiden nog enkele pionnen) op het bord dat met vaste hand naar de overwinning werd gevoerd. Kijk hier om de partij Gijsbertse – Van der Wel na te spelen.

In de tweede partij moest Van der Wel dus winnen, maar deze partij eindigde al vroeg in het middenspel in een zetherhaling en dus remise. Daarmee werd Gijsbertse kampioen met 8½ uit 10 voor Van der Wel met 8. Op een prima derde plaats eindigde Carel Keller met 6½ punt.

Inmiddels is groep 3 ook weer gestart met een nieuwe competitie. De plaats van Daan Gijsbertse (die gaat spelen in groep 2) is hierbij ingenomen door Peter Ruimschoot.

Alle uitslagen, oude standen en actuele standen zijn terug te vinden op de pagina Standen online rapidcompetitie (ook altijd te vinden onder de Actuele standen rechts op de voorpagina van onze website).

Frank van Zutphen