Veel mooie herinneringen aan ons betrokken clublid Arie Heemskerk.

Hij was tot 2008 lid van onze vereniging, die hij om gezondheidsredenen moest verlaten. Arie was voorheen lid van Westen Regina en zag zijn club in 1977 fuseren met SV Schiebroek. Hij overleed op 18 februari. Vooral eensluidende reacties van zijn toenmalige clubvrienden die hem typeren als ‘zeer aimabel’.

Arie was lid van de jeugdcommissie en ging dus ook mee, op de fiets, met diverse jeugdschaakkampen, onder andere naar Capelle en de Staalduinse bossen bij Hoek van Holland. Hij hielp mee met het organiseren van de beroemde SWR-voorjaarsjeugdtoernooien in de Castagnet. Het was een heel gezellige tijd. Arie raakte bevriend met de jonge schaaktalentjes die hij opleidde (onder andere Henk Ochtman, Hans en Bart Gijswijt) en organiseerde gezellige avondjes bij hem thuis, waar ze warm werden ontvangen door zijn vrouw Yvonne en dochter Désirée, die daarmee ook steeds nauwer met het Schiebroekse schaakleven vertrouwd raakten.

Op de foto (voorjaar 1984) de jeugdcommissie tijdens genoemd jeugdtoernooi, met Jan van Dijk, Marcel Miltenburg, Arie Heemskerk, Willem van der Wel en Jaap van Meerkerk. De touwtrekfoto is genomen tijdens het schaakkamp in Capelle aan den IJssel, 1985. Arie met groene korte broek, daarachter in donkere broek Yvonne.

“Arie heeft samen met mijn vader Frits enkele jaren het clubblad ‘Het Geschut’ samengesteld”, schreef Victor Hooftman.

Arie was lid van het eerste team van SWR. Omdat Arie ook in Ommoord woonde keek ik ernaar uit hem even met de auto op te halen bij uitwedstrijden. Ook Willem van der Wel gaf hem geregeld een lift. Hij was een bevlogen schaker, schaakte met passie, genoot zichtbaar, en achteraf natuurlijk aan de bar van de Castagnet gezellig nakletsen, een kwinkslag, gevoel voor humor, nooit kwetsend.

Het bijzondere aan hem was dat hij zijn teamgenoten tijdens bondswedstrijden iets extra’s wist over te brengen. Zo schrijft Evert van den Hooven: “Ik speelde mijn beste partijen als ik naast hem zat. Zijn spel inspireerde mij enorm. Buiten dat mocht ik hem graag. Arie schaakte puur voor de lol, het avontuur, de creativiteit. Logisch dat hij met zwart op 1. e4 voor de Polugajevski-variant van de Najdorf van het Siciliaans koos: avontuurlijk, riskant, en dus ook kansrijk. Als ik Arie zag glimlachen naar zijn stelling en tegenstander wist ik genoeg: er was iets moois ontstaan op zijn 64 velden en een explosie naderde.”

Ik citeer uit ‘Een greep uit 50 jaar Schiebroekse schaakhistorie’ waarin vele herinneringen aan Arie staan opgetekend: “De maandrubriek Flitsen en fratsen van Arie Heemskerk, vol met humor, grappen, grollen, en streken, werd veel gelezen. De rubriek werd door clubgenoten ervaren als het gedeelde lief en leed op 64 velden.”

“Laten we Arie in onze gedachten blijven houden als een prachtig mens die op een positieve wijze in het leven stond!” (Marcel Miltenburg). Murdoch Mac Lean voegde hieraan nog toe via de mail: “Wat een aardige man altijd. Ik informeerde vaak via Victor Hooftman hoe het met hem ging. Zijn broer Henk haalde me toen over lid te worden. Het was een hele leuke tijd en ik denk er met genoegen aan terug.”

Namens alle clubgenoten die hem hebben gekend wens ik de familie sterkte de komende tijd en zeg ik bedankt Arie voor wat je voor de club en voor ons hebt betekend, vaarwel!

Bekijk hier de rouwkaart.

Jaap van Meerkerk