December – februari 2021

Karel de Neef heeft met 8½ punt uit 10 overtuigend de derde online competitie van groep 2 gewonnen.

Hij won alle minimatches en stond van de tien partijen slechts drie remises toe. Hij speelt diverse stevige openingen en maakt indruk door zijn speelwijze. Speelt u enkele van zijn partijen maar eens na.

Op de tweede plaats eindigde Wim Posthumus, die altijd in de top van deze groep heeft meegedraaid, maar in Karel al enige tijd een serieuze concurrent langszij zag komen en dan nu erover heen. Wim scoorde 6½ punt. Jaap van Meerkerk eindigde als derde met 6 punten.

De strijd om de eerste plaats werd pas in de laatste ronde beslist. Wim had gelijk gespeeld tegen Jaap en leverde dus één van de twee punten bij hem in. Van de overige tegenstanders had Wim de minimatches met 1½ punt gewonnen. In de laatste ronde stond Karel tegen Wim gepland, het gevecht om de eerste plaats. De heren zullen zich terdege hebben voorbereid. Ze hadden onderling de degens al vaak gekruist. Bovendien kun je in Lichess alle partijen van je tegenstander bekijken. Karel zal er ook wel mee bezig zijn geweest. Mede door deze en andere voorbereidingen heeft hij zijn speelsterkte zien toenemen. Karel – Wim werd 1½-½, waarmee de vlag uit kon bij Deneefjes. Op Lichess is de partij Deneefjes-Polerio2000 na te spelen.

Wim Posthumus – Karel de Neef

Karel (Deneefjes) doet verslag van de minimatch tegen Wim (Polerio2000): Tja ik kan het ook nog niet geloven. De eerste partij met zwart was een mooie Franse Winawer die na de gebruikelijke schermutselingen op de koningsvleugel uiteindelijk met twee overgebleven ongelijke lopers en wat pionnetjes in een potremise eindigde.

De tweede partij kwam deze scribent met wit na een kleine onnauwkeurigheid ietwat gedrukt te staan. Echter, in het middenspel kon ik mij bevrijden onder andere door de c-lijn met twee torens en de dame te bezetten. Na wat tactische wendingen en door tijdnood vergreep Wim zich en moest met een stuk minder de vlag strijken. Het was weer een mooi toernooi! En nu weer op naar het volgende!

Daan Gijsbertse – Jan Smit

Jan Smit – Daan Gijsbertse, een soort gevecht om de rode lantaarn, werd 1-1. Jan vertelt hierover: Met wit (Jan dus) bleef het lang gelijk, tot Daan verkeerd anticipeerde op een zet van mij. Hij dacht te weten waar ik mijn aangevallen loper zou plaatsen en sloeg a tempo met zijn paard … Helemaal niets. Alleen stond dat paard wel in nu. Stuk kwijt en partij opgegeven. Een typische internet schaakfout. Zelfs bij vluggeren moet je een nanoseconde tijd nemen om te zien wat je tegenstander doet (ik, ons schrijverke heb dit even gecheckt en stel vast dat Jan dat als geen ander kan weten na een dikke 8500 partijtjes in Lichess!!). Hoewel Willy Hendriks het daar niet mee eens is, mijn oud SMB-clubgenoot schreef onlangs het boek ‘Move first, think later’.

In de tweede partij was Daan beter op dreef. Hij had constant initiatief, maar toen we in een eindspel van koning, paard en pionnen kwamen leek het redelijk veel op remise. Helaas dacht ik op winst te moeten spelen. Dat lukte uiteindelijk wel, want Daan won. Ik was te veel met aanvallen bezig en te weinig met verdedigen.

Jan (jenssmit) spaart zichzelf niet. Zo schreef hij na een potje met zwart tegen mij, waarin hij de winst of in ieder geval een zekere remise liet glippen na een simpele promotie-actie van mij: “Ik dacht dat ik alle problemen had overwonnen en zag alleen nog maar Ld3, gxf5 Ke7 en alles is onder controle. (behalve dus de vijandige vrijpion op d6). Geen seconde naar d6-d7 gekeken! Ik ben een flutschaker!

Pim Kleinjan werd met 4½ punt vierde, Jan Smit met 2½ vijfde en Dan Gijsbertse deed zich te kort met slechts 2 punten. Daan gaat zeker revanche nemen, reken daar maar op.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Voor de vierde online rapidcompetitie is de samenstelling van groep 2 flink gewijzigd. De rapidcompetitie werkt niet met degradatie- en promotieregelingen. We spelen puur voor de lol en dus ook niet om de rating.

Wim Posthumus wilde op mijn verzoek naar groep 1 doorschuiven, zodat er weer ruimte komt voor de volgende nieuwkomers.

Arend Bongers, voormalig clublid. Hij speelt al weer wat jaren RSR en is vaste deelnemer aan ons Watertorentoernooi. Arend zou qua speelsterkte zomaar ook in groep 1 mee kunnen spelen. Welkom Arend!

Rick van Calmthout, op de foto tijdens het Open Rapidtoernooi op 20 feb 2016, in gesprek met oud clubgenoot Peter Weeda. Rick is evenals Arend een voormalig clublid, van SWR om precies te zijn, en dat is al heel wat jaren geleden.

Hij verliet onze vereniging vanwege zijn verhuizing naar Dordrecht ergens in het laatste decennium van de vorige eeuw. Rick laat zijn gezicht geregeld op onze toernooien en feestavonden zien. Hij zegt dat zijn speelsterkte weinig meer voorstelt, maar niets is minder waar (vermoed ik zo). Rick gaat punten scoren in deze groep. Ik herinner me dat hij ooit Queens Gambit Accepted tegen mij speelde, toen heette dat nog gewoon Aangenomen Damegambiet. Leuk dat hij weer meedoet!

Danny Hetharia speelt pas enkele jaren bij Erasmus en maakt het aantal spelers van groep 2 weer even. Danny heeft in groep 3 zijn visitekaartje heel nadrukkelijk afgegeven en heeft die groep ongeslagen gewonnen.

Groep 2 is inmiddels van start gegaan met de vierde rapidcompetitie, die loopt van half februari tot begin april.

Inmiddels hebben zich als nieuwe aspirant-leden Ernst van Ekeren en Luuk Gloudemans (beiden 23 jaar) aangemeld. Heren, van harte welkom! Zij hebben op maandag 15 februari al meegedaan in de Erasmus Arena (partijtjes van 7+5 schaken). Ernst won zijn drie partijtjes en daarmee de derde plaats. Voordat Luuk en Ernst vanaf april gaan meedraaien zullen zij eerst worden uitgenodigd tegen een aantal van onze rapidspelers uit de diverse groepen wat oefenpartijtjes te spelen. Hoop dat zich hiervoor voldoende schakers aanbieden.

Zo, dat was het weer, u bent weer volledig op de hoogte.

Groep 2 dus in een nieuwe samenstelling. Allemaal veel schaakplezier!

Kijk hier voor alle actuele standen (en ook de eerdere uitslagen) van de online rapidcompetitie.

Jaap van Meerkerk