Impressie uit groep 1

De tweede competitie is nog maar net enigszins vertraagd uit de startblokken gegaan, toch een impressie. Ik neem elke deelnemer even onder de loep. Met een kwinkslag, dat wel. Wie weet ontlok ik ergens een glimlach. Dan mag ik niet mopperen.

De volgende week is groep 2, en de week daarna groep 3 in de picture.

Van alle deelnemers heb ik een of meer foto’s opgenomen. De samenstelling van de groepen (vooral die van 2 en 3) is flink opgeschut en aangevuld. De diverse nieuwe deelnemers – welkom, welkom! – kunnen zo zien welke gezichten er achter de borden in hun beeldscherm verschanst zitten.

Tweede competitie, gestart op 1 februari 2021

Marvin Dekker

Pg1-h3 houdt van exotische openingen. Na een fraaie tweede plaats in de eerste online competitieronde – alleen tegen Vrolijk ging hij op z’n plaat – heeft Marvin zijn eerste minimatch van de nieuwe online competitie gewonnen van qistnix, een zekere Martin die niks wist van deze variant. Ja, ja, maar ondertussen.

Eens in vervlogen tijden speelde ik tegen wijlen clubgenoot Arnold van Toor die de onsterfelijke woorden “Ik doe maar wat!” tijdens de wedstrijd mompelde. Ammehoela, even later zette hij je vrolijk mat. En wat te denken van mijn nog steeds niet verwerkte nederlaag tegen Rens H., die wanhopig gebarend leek op te geven en maar een zet deed met zijn toren, waarna hij pas zag mij mat te hebben gezet! ‘Een Hesselmansje’ heb ik zo’n momentje gedoopt.

Nou, qistnix, je speelde volgens Marvins tegenstander Big Mac (Murdoch Mac Lean, op de foto met de zwarte stukken). Big Mac heeft hierover een interessant artikel geschreven, ‘Nimzo-erotisch met tante Pos’ (zie blz. 97 (hoofdstuk 5.27.19) uit ‘Een greep uit 50 jaar Schiebroekse schaakhistorie’. Maar Martin Rensen bleek de opening best goed te spelen en het middenspel ook. In het lastige remise-achtige paardeindspel met pionnen op beide vleugels ging hij tegen Pg1-h3 echter onderuit. Qistnix had op zet 32. Ph5-g3 moeten spelen. Een zet die Pg1-h3 zelf ook nooit had gespeeld, denk ik.

Marvin doet zelf verslag van deze minimatch!

Martin Rensen – Marvin Dekker

De eerste partij speelde ik met wit en kwam ik redelijk uit de opening. Ik kon daarna alleen geen goed plan bedenken. Ik besloot ik met mijn paard naar het centrum te gaan, waarop Martin sterk Dd8 vervolgde en daarmee een kwaliteit leek te gaan winnen.

Ik ging voor de complicaties met een kleine combinatie 22. Lxe7 Dxe7 en 23. d5!? Waarop volgde 23. .. Pxc1 24. dxe6 Dxe6 25. Pc4.

Hier moest zwart 25. .. Pb3! 26. Dd1 Tb4! spelen met kwaliteitswinst als zwart uiteindelijk het zwart Paard weet te bevrijden. Er volgde echter 25. .. Tb1? 26. Txc1 waarna wit nu materiaal voor kwam te staan. In tijdnood werd het me zo lastig mogelijk gemaakt en kon ik geen winst forceren en besloot ik tot dameruil. Dit was echter niet genoeg om nog voor de winst te gaan spelen.

Daarna ging het nog bijna fout voor wit na 40. Ke2?? a2 41. Kd2 a1D?? in plaats van 41. .. Tb2! gevolgd door Txc2 en de zwarte pion loopt door. Het resterende eindspel eindigde nu in remise.

In de tweede partij leek Martin goed uit de opening te komen en als hij eerder e5 had gespeeld zou het heel onaangenaam worden voor zwart. Hierna kregen beide spelers nog kansen om het initiatief over te nemen, maar bleef de stelling uiteindelijk vrij droog.

Zwarts enige kans om te winnen is de e-pion veroveren. Wit kon nu op een effectieve manier remise forceren.

In de partij volgde echter 27. e6 Pc6 28. Tf7 Te7 29. Txe7 Pxe7 en zwart kon later de e-pion ophalen wat genoeg was voor de winst.

Jan de Korte

Claskort lacht hier wel op de foto, maar dat was tegen de aimabele Aad Jan Roos. Of tegen mij wellicht toen ik voor dit unieke kiekje langszij kwam. Na twee minimatches (4 partijen dus) tegen Martin Rensen (die van niks wist) en Wim Posthumus (Polerio2000) staat Jan magertjes met een halfje opgezadeld. Komt goed, Jan! Hij is als aanvaller in de wieg gelegd. En dat kan hij als de beste.

Maar soms doe je je naam te veel eer aan en jezelf flink te kort! Degenen die het spel maken, er kleur aan geven, belonen zichzelf te weinig. Of ze worden verblind door de schoonheid van hun aanval, zien een lopertje over het hoofd en de rest laat zich raden. Zowel Polerio als qistnix hebben hun zeges natuurlijk wel dik verdiend. Ze hebben hun partijen tegen Jan van commentaar voorzien, zie bij deze heren in dit verslag.

Wim Posthumus

alias Polerio2000 heeft zich gemeld in groep 1. Die mietjes van groep 2 kunnen er niks van, dus ga ik op zoek naar echte tegenstand, zo meldde Wim mij per telefoon. Of ik het maar even kon fiksen. Het tegenovergestelde is natuurlijk waar. Wim is op mijn verzoek ‘gepromoveerd’.

Eens speldde ik mijn leerlingen op de mouw mijn verhalen niet al te serieus te nemen. De helft ervan fantaseer ik erbij, de andere helft is echt waar. Ik hou van dergelijke sprookjes, om jullie aandacht te trekken en … vast te houden. En zo hield ik mijn hoofd een beetje boven water. Ook hier ervaar ik weer enige nasleep van deze eigenaardige gewoonte. Feit is dat Wim nu in groep 1 zit. Hoor maar, hij begint gelijk op te geven:

Jan de Korte – Wim Posthumus

Vanmiddag speelde ik twee partijen tegen Jan de Korte (claskort). Beide partijen mocht ik winnen. In de eerste partij met wit gaf ik in de opening een pion weg. Daarvoor had ik wel een kleine compensatie, maar toen de ontwikkelingsvoorsprong verdween, stond ik gewoon heel slecht en een pion achter. In tijdnood zette Jan een koningsaanval op. Een gemene valstrik van mij overzag hij. De loper op c5 dekte het vitale veld f2 en ik won de dame. (1-0)

In de tweede partij kreeg ik kansen op de damevleugel. Jan zette een gevaarlijke koningsaanval op. Weer keek een loper achteruit – van a4 naar e8. Weer damewinst nu tegen toren. Maar de aanval van Jan ging door. Met minder dan een minuut, soms minder dan 10 seconden, moest ik gevaarlijke paardvorken ontwijken. Maar na de afwikkeling hield ik twee pionnen over tegen nul. (0-1)

Wim speelde op dinsdag 9 februari zijn laatste match tegen Deneefjes, die Karel met 1½-½ in zijn voordeel besliste. Karel wilde nog even laten zien dat we aardig hebben leren schaken in groep 2. Al die voorbereidingen werpen hun vruchten af. Wim, we missen je nu al in groep 2!

Martin Rensen

Op dinsdag 9 feb speelde Martin tegen Jan de Korte en won met 1½-½. Hij leverde een verslag van beide wedstrijden in, waarvoor onze dank!

Jan de Korte – Martin Rensen

De eerste partij speelde ik met wit. Jan koos voor Nimzo-Indisch en na wat normale openingszetten besloot hij de spanning in het centrum op te heffen door zijn c-pion door te schuiven naar c4. Hierna kon ik redelijk eenvoudig de thematische opstoot e3-e4 doorzetten, waarna de stelling bijna als vanzelf speelde. Ik kreeg een enorme koningsaanval waarmee ik beslissend materiaalvoordeel kon behalen. Hierna gaf Jan op. Op Lichess is de partij qistnix-claskort na te spelen.

De tweede partij speelde Jan met wit een ongebruikelijk systeem met Pf3 en een snel b3. Ik koos hierbij om dit te beantwoorden met het Botwinnik systeem. Na in het vroege middenspel materiaalwinst gemist te hebben, miste ik daarna ook Jan zijn schijnoffer, waardoor hij een gevaarlijk ver opgerukte a-pion kreeg. Ik probeerde wat te rommelen op de koningsvleugel, en in Jan zijn tijdnood werd het herhaling van zetten. Deze partij had ook gemakkelijk beide kanten op kunnen vallen. Kijk hier om de partij claskort-qistnix op Lichess na te spelen.

Marcel Tillemans

Maakte een goede start door van de kampioen van de vorige competitie te winnen met 1½-½. Toegegeven, Olivier ging op zijn plaat door tijdsoverschrijding, maar that’s all-in the game! Marcel speelt online veel 3+2 vluggertjes dus is heel wat gewend. Onze mtoely heeft meer dan 2000 van dergelijke potjes gespeeld. Valt me nog mee dat hij niet met regelmaat in slaap valt tijdens het 20+5 rapidschaak. Ik vond het leuk om eens te kijken wat mtoely zoal speelt en zag tot mijn verrassing dat ik vrijwel dezelfde voorliefde heb voor de eerste zetjes, zowel met wit als met zwart. Marcel is dus op de goede weg.

Mtoely’s partijtje 3+2 van 3 dagen geleden tegen een zekere klikklik geldt voor mij als bewijs en geruststelling. Die klikkerdeklik maakte om de 4 zetten een blunder. Totaal klikte die gast 10 blunders weg. Uiteraard wilde Marcel hier niet voor onderdoen. Op en neer ging het. Wit en zwart stonden om beurten straal gewonnen. Leuk! De stukken rolden a la armageddon-Jorden-Anish over het bord. Ik zou er een hartverzakking aan overhouden. Maar zie, Marcel blijft – zie foto – onder alle omstandigheden de rust zelve. Dat is mijn manco. Ik begin er maar niet aan.

Olivier Vrolijk

Op de foto met zwart tegen Leo de Jager. Bram de Knegt ziet toe. Het is 19 sep 2016 als Erasmus 1 het thuis opneemt tegen RSR. In de eerste ronde van de rapid onlinecompetitie sloeg Olivier, alias Opjeplaat zijn tegenstanders stuk voor stuk knock-out. Hij heeft een voorliefde voor zijvarianten.

Leerde hij zoonlief Liam veel te goed schaken, zit hij nu thuis bij een onderling potje wel met de gebakken peren. Maar sinds zijn zoon de titel IM heeft is Olivier nog beter gaan schaken.

Inmiddels heeft Olivier zijn eerste minimatch van de tweede online competitie er al weer opzitten en heeft een zekere mtoely (pseudoniem voor iemand die zelf niet meer waar dat op slaat) Opjeplaat op zijn plaat laten gaan. Een mooie partij waarin de spelers elkaar flink in de haren vlogen en Marcel de aanval even leek over te nemen na een aarzelende terugtocht van de zwarte dame. In gelijke stand ging Opjeplaat door zijn vlag.

Dat was het voor deze keer, u bent weer op de hoogte.

Volgende week doe ik verslag van groep 2

Jaap van Meerkerk