Verslag online rapidcompetitie groep 1

Deze tweede online rapidcompetitie voor groep 1 ging op 1 februari 2021 van start en liep door tot 7 maart. Niet echt verrassend was dat Olivier Vrolijk als winnaar uit de bus kwam.

Uit de 10 gespeelde rapidpartijen behaalde hij nu 7 punten. Wederom een terechte winnaar. Gefeliciteerd, Olivier!

Overigens, na zijn formidabele prestatie in de vorige competitie – weet u nog, Olivier werd met 10 uit 10 groepswinnaar – beloofde zijn verrassende verlies tegen mtoely (Marcel Tillemans) in de eerste ronde extra spanning in deze competitie. Opjeplaat had even nodig om te herstellen, stond qistnix (Martin Rensen) nog een gelijkspel toe en rechtte daarna zijn opzijnplaatrug en stuurde knap Polerio2000 en Claskort met nullen naar huis, tevergeefs overigens, ze zaten al thuis.

Zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld – maar voor nieuwkomers als Ernst van Ekeren die in de volgende rapidcompetitie zijn opwachting maakt wellicht interessant nieuws – speelden de deelnemers in totaal 5 minimatches van twee partijen tegen elkaar. Zij kregen van de competitieleider een lotingsnummer en speelweek aangewezen. Vervolgens maakten zij zelf met hun tegenstanders per speelweek een afspraak voor een geschikte dag en tijd.

Deze opzet blijkt inmiddels bijzonder goed te voldoen. En mocht het een keertje echt niet uitkomen dan wordt een partij gewoon een dag uitgesteld, of over het weekend getild, in onderling overleg. Vrijwel alle spelers geven er de voorkeur aan om de hun onderlinge partijen na elkaar te spelen, meestal zo’n 10 minuten onderbroken door een korte pauze. Die pauze is voor een aantal schakers een must.

Zo speelde ik niet lang geleden een wedstrijd tegen een groep 2 speler die zo hevig verlangde naar een sanitaire stop dat hij wel heel erg vroeg opgaf om vervolgens moeiteloos het record 10 meter indoor toiletrennen te breken. Voor een enkeling is het tempo wellicht aan de trage kant. Het is handig om na de eerste partij een pauze van 5 of 10 minuten te pakken. Zo zat groep 2 gisteren naar de wedstrijd Smit – Bongers te kijken en maakte volop gebruik van de chatfunctie naast het bord. De spelers – zo mag ik hopen – kunnen gelukkig niet meelezen. Eén van de spelers, ik noem hem even ‘de slaper’ bleek langer dan 5 minuten over een voor de toeschouwers voor de hand liggende zet na te denken.

Toeschouwer Deneefjes vroeg zich droogjes af of ie, de slaper dus – in slaap zou zijn gevallen, en vervolgde: “Ik zou toch maar een keertje slaan en daarna Lb5 doen.” Ik ging daar overheen met: “Precies, Lb5 en dan is het wel remise. Volgens mij is hij een pilsje pakken.” In de groep 2 app-groep wordt na afloop altijd druk afgereageerd tussen de spelers en toeschouwers. Daaruit bleek gelukkig dat jenssmit en arend2 niets van ons commentaar tijdens de wedstrijd hebben vernomen. Gelukkig maar.

Terug naar Vrolijk die dus wederom de competitie wist te winnen. Maar wat te denken van ene qistnix, die toch maar mooi met 6 uit 10 beslag legde op de tweede plaats. Gefeliciteerd, Martin! En dan onze nieuwkomer in groep 1, ene Polerio2000. Speelde in groep 2, maar kan op het hoogste niveau mee, een gevaar voor elke topper. Met 5½ punt beleeft Wim Posthumus een meer dan verdienstelijke entree tussen de toppers van groep 1.

Hoewel onze claskort zich met 4 punten op 4 naast niemand minder dan Pg1-h3, alias Marvin Dekker nestelt, hoeft Jan de Korte niet ontevreden terug te kijken op deze rapidcompetitie. En tenslotte mtoely, op slechts een halfje achterstand op genoemde heren en die met twee keer winst in de minimatches imponeerde tegen resp. Pg1-h3 en de latere groepswinnaar himself Opjeplaat, wist hij daarna geen deuk meer in een schaakbord (of zo u wilt pakje boter) te schieten. Marcel Tillemans moet zich dus na een beloftevolle start tevreden stellen met de rode lantaarn. Maar mtoely zal mtoely niet wezen of zijn wraak zal zoet zijn.

Nadat de groepen 1 en 2 al een paar weken van start waren gegaan met de derde online rapidcompetitie, gaat nu ook groep 1 van start. En, zoals te doen gebruikelijk, ook nu weer met enkele wijzigingen. De groep wordt met twee spelers uitgebreid en zal dus uit 8 deelnemers bestaan. Arend Bongers (die nu in groep 2 speelt) en Ernst van Ekeren komen de groep versterken. Wim Posthumus zal als groepscoördinator optreden. Hij geeft mij wekelijks de uitslagen door, deelt de lotingnummers uit en zorgt voor de planning en indeling van de wedstrijden en bewaakt de voortgang. Heel fijn, Wim!

Tenslotte een overzicht van ingeleverde partijverslagen van enkele deelnemers, waarvoor weer hartelijk dank!

Olivier Vrolijk – Martin Rensen

Martin schreef: Zojuist 2 partijen tegen Olivier gespeeld. Tweemaal remise, dus 1-1 geworden. Geen salonremises echter.

De eerste partij speelde ik met zwart. Voorbereid op een snel Lg5 kwam ik eigenlijk prima uit de opening. Er kwam een soort Damegambiet-achtige stelling op het bord met wits zwartveldige loper binnen de keten en tegengestelde rokades. Ik kon snel de bevrijdende zet e5 spelen, en kreeg prettig stukkenspel. Tot een koningsaanval kwam het echter niet. Er werden wat stukken geruild, en plots was het Olivier die druk op de damevleugel richting mijn koning kreeg. Een ver opgerukte witte a-pion zorgde voor een vervelend steunpunt voor wit op veld b7.

Ik moest behoorlijk in de verdediging. Olivier kwam in flinke tijdnood, de dames werden geruild en er ontstond een eindspel met beiden 4 pionnen en ongelijke lopers. Olivier gaf zijn loper weg, ik zat vrolijk mee te vluggeren en sloeg hem niet. Toen bood ik remise aan; althans dat dacht ik. Ik had niet door dat ik op de opgave-knop drukte en er ontstond even wat verwarring. Uiteindelijk was Olivier zo sympathiek om het toch gewoon remise te geven, want dat was het ook overduidelijk.

De tweede partij speelde ik met wit. Ook hier via een zetvolgorde verwisseling werd de zogenaamde ‘Snake’ Ben-Oni ontweken en kwam er een echte Ben-Oni op het bord. Er was nog niet heel veel aan de hand. Wit had zijn paard omgespeeld naar c4, redelijk thematisch, en beide spelers waren aan het proberen om ergens wat spel te krijgen. Olivier offerde, voor mij redelijk vanuit het niets, een loper op h3, maar kon daar geen goed vervolg voor vinden en besloot om eeuwig schaak te houden. Ook dit halfje werd dankbaar aanvaard, want dat betekende voor mij dat ik een plaatsje steeg in de stand.

Het waren twee boeiende partijen, die uiteraard online zijn na te spelen. Voor mij zit het erop dit toernooi, en ik kan me gaan voorbereiden op het volgende.

Martin Rensen – Wim Posthumus

Wim deed verslag over deze minimatch.

Tegen Martin Rensen werden het ook alweer twee spannende partijen. Je kent elkaar vrij goed. Dus je weet wat voor openingen er op het bord kunnen komen. Met wit kan je er wel vanuit gaan dat de Najdorf-variant van het Siciliaans op het bord komt. Eén van de meest gespeelde openingen. Hier de uitgangsstelling.

Iedere denkbare zet is hier wel eens gespeeld. Tijdens het laatste Tatatoernooi was de zet 6. Dd3 ineens populair. Martin verwachtte hier 6. Lg5, maar ik koos dit keer voor 6. Le3.

Er ontspon zich een mooi en moeilijk gevecht. Toen de tijd was geslonken tot enkele minuten, speelde ik het riskante 25. f4 waarna de volgende stand ontstond.

Na 26. .. Db6+ gevolgd door 27. .. Df2 had alles op haren en snaren gestaan. Met 26. .. Pc4 week het aangevallen paard. Echter de ongebruikelijke plaats van de toren op d5 verzorgde de penning van de dame. Na het vervolg 27. Lxf6+ Kxf6 28. Lxc4 Txc4 29. Dxc4 Db6+ 30. Dd4+ bleef zwart een toren achter en gaf op.

In de revanchepartij kwam natuurlijk een Nimzo-Indiër op het bord. Deze keer wist ik niet de juiste afweer te vinden. Na de opening keek ik al tegen een ruïne aan en boette een kwaliteit in.

In de volgende stand na 37. .. Pd2 moest wit nog één klip omzeilen.

Er dreigt 38. .. Txh7 39. Pxh7 Pe4+ gevolgd door Pxc3 en het staat ongeveer gelijk.

Met nog een enkele minuut op de klok deelde Martin de genadeslag uit:

38. Tc7+ Kf8 39. Tc8+ Kg7 40. Tg8+! en zwart gaf op.

De eindstand verdient een diagram!

Jan de Korte – Olivier Vrolijk

De match tegen Jan heb ik vanavond (vrijdag 5 maart) met 2-0 gewonnen. In één van de partijen kwam ik in de problemen met wit, Jan speelt lekker onbevangen en best agressief. Het zijn soms best leuke en lastige puzzels waar je tegenaan kijkt. Ik hield het uiteindelijk toch en Jan ging door zijn vlag.

De andere partij had Jan wit en kwamen we in een Caro-Kann afruilvariant terecht, met Lg5 en f4 een soort eigen variant van Jan. Ik heb dit zelf nog nooit tegen gekregen met zwart in honderden blitzpartijen. Helaas blunderde wit een stuk.

Marcel Tillemans – Jan de Korte

Jan de Korte leverde een aantal diagrammen met commentaar in van zijn match (1½-½) tegen Marcel Tillemans (altijd creatief en spannend!) en enkele diagrammen uit eerdere partijen tegen Wim Posthumus.

Na 8. .. b5 met stukwinst (tegen twee pionnen) en dameruil kwam zwart op b2 binnen en beheerste wit de a-lijn. De loper op g6 stond in de parkeerstand. Het witte plan was flexibel Pc4, 0-0 en via de f-lijn of a-lijn ten aanval (of eerst 0-0 verhinderen met Pc7 en weer terug naar d5).

De vraag was of zwart hier tot Le7 en 0-0 kan komen zonder overbelasting, daarom besloot ik met Pc5 met de bedoeling om via Txb2 en h5 tegenspel te krijgen. De partij eindigde in remise; de partij mtoely-claskort is op Lichess na te spelen.

Hiernaast de stelling uit de tweede partij, die in mijn voordeel uitviel.

Hier ging het ‘los’, met 12. .. hxg4 13. hxg4 Pa6 15. Pg5 Pxd5 16. Pxf7 met pionwinst voor zwart in een explosieve stelling.

Na een chaotische afwikkeling ontstond de volgende stelling.

Hier vervolgde ik met dameruil en de lopers naar e4 en e3 met voldoende compensatie voor de pion.

En daar zat het niet tegen: hier kon de zwarte toren kant geen kant meer op, maar ging wit tevens voor bijvangst, Tb8 met winnend initiatief.

De hele partij claskort-mtoely is op Lichess na te spelen.

Wim Posthumus – Jan de Korte

De fraaie stelling hiernaast komt uit de partij tegen Wim Posthumus (polerio2000). Na 25. Txd8 en Dxd8 is het uit.

Na het gespeelde 25. .. Dxf2 ook 😉

In de tweede partij tegen Wim miste ik een fraaie mogelijkheid in de onderstaande stelling.

Na het fraaie Tad1 (maakt remise) moet zwart kiezen: wijken met de dame of kleur bekennen met de loper tussen e8 of d1.

Zo dat was het weer wat groep 1 betreft. Op naar de derde online rapidcompetitie voor deze groep in nieuwe samenstelling. Allemaal veel schaakgenot toegewenst en natuurlijk veel succes. Ik zie weer uit naar jullie partijen.

Alle uitslagen en de eindstand zijn na te lezen op de uitslagenpagina van de online rapidcompetitie.

Jaap van Meerkerk