Karel de Neef wint groep 2 voor Jan Smit

De online rapidgroepen 2 en 3 hebben hun derde competitie er inmiddels opzitten en dus de hoogste tijd voor een uitgebreid verslag. Groep 2 en groep 3 gaan op 19 april aan de vierde online rapidcompetitie beginnen.

Vandaag een verslag van groep 2 en morgen een verslag van groep 3. Groep 1 heeft er 8 van de 14 wedstrijden opzitten. Hiervan volgt overmorgen een tussentijds verslag.

De planning voor de groepen 2 en 3 staat al weer klaar. Die stuur ik een week van tevoren naar de deelnemers, zodat zij hun agenda kunnen aanpassen en zich weer goed kunnen voorbereiden! De samenstelling van de groepen is hier en daar aangepast, zie daarvoor de groepsverslagen.

Er wordt met enthousiasme gespeeld en er wordt dan ook flink voorbereid, hetgeen het schaakniveau natuurlijk ten goede komt. Ook speciaal en goed voor de onderlinge communicatie zijn de groepsapps. Ik heb er voor dit verslag graag gebruik van gemaakt.

Een bijzonder welkom voor Luuk Jonkergouw, nieuw in groep 3, die zichzelf morgen – ook met foto – aan ons zal voorstellen.

In dit verslag staan op mijn verzoek enkele actiefoto’s van schakers tijdens hun rapidpartij. Dank voor het inleveren, jongens! Dit verdient zeker navolging. Mocht u een origineel idee hebben, zoals Pim Kleinjan en Ernst van Ekeren, schroom niet die foto in te leveren! Maar ja, Pim is dan ook een vergevorderde amateurfotograaf en Ernst een amateuracteur.

Ook de derde online rapidcompetitie van groep 2,die van 15 februari tot 4 april werd gespeeld, wist onze Karel de Neef op zijn naam te schrijven. Deelde hij de tweede competitie de eerste plaats met Wim Posthumus, nu eiste hij met maar liefst 11½ uit 14 de eerste plaats voor zichzelf op.

Verslagen groep 2

En ja, het bleef ook nog eens spannend tot in de laatste ronde! Daarover straks meer. En dat kwam door ene Jan Smit.

Op de foto zien we Karel – hoewel vrij serieus kijkend voor de kiek – vermoedelijk nagenietend met fraai zicht op de vruchtbaarheid van zijn fruit in de moestuin ver weg achterin zijn tuin. Opgeruimde kamer – ik ben bang dat de nette kamer niet speciaal voor deze foto aan kant is gebracht- nee, deze kampioen geniet opgeruimd en goedgemutst van zijn pensioen- , online- en rapidleven. Hoewel hij voor deze foto heel even een ernstig gezicht probeert op te zetten, speelt hij ontspannen zijn mooie partijen. Karel is inmiddels uitgegroeid tot de sterspeler van onze groep, al wist ik hem als enige met een zucht van opluchting een gelijkspel af te dwingen.

Rick van Calmthout – Karel de Neef

Karel schreef in de groepsapp. Vanavond speelden Rick en deze penvoerder twee dynamische partijtjes tegen elkaar. In de eerste ronde liet ik op zet vier de c-pion te vroeg los op c3 terwijl c4 de bedoeling was. Nog niet zo erg, want terwijl Rick tegenspel zocht op de koningsvleugel, kon ik ondanks dit tempoverlies ruimte op de damevleugel vinden. Echter in de eindfase van het middenspel bracht een ondoordachte opmars van de g-pion mij behoorlijk in het nauw. Doordat Rick wat in tijdnood begon te raken, kon ik ontsnappen met een remise via zetherhaling.

De tweede partij bracht de doorschuifvariant van mijn inmiddels geliefde Frans. Daar kwam ik met twee pionnetjes winst uit de opening, door het middenspel geen. Rick gaf daarna op in een onhoudbare stelling. Het is duidelijk te merken dat Rick de smaak te pakken krijgt. Fijn weekend allemaal!

Arend Bongers – Karel de Neef

Karel meldde over deze match die hij won met ½-1½: De eerste ontmoeting leverde na een spannende strijd in het Franse centrum, middels de doorschuifvariant en de Euwevariatie, een remise op.

In de tweede partij beging Arend met zwart aan het begin van het middenspel twee onnauwkeurigheden, die mij met een machtige loper op b2, op een vrije diagonaal na pionwinst, een aardige koningsaanval en de winst opleverde.

Pim Kleinjan – Karel de Neef

Karel vertelde over deze match: En zojuist is, zoals jullie wellicht hebben meegemaakt, de match tussen Pim en mij afgerond. De eerste partij was een Slavische, die we met leuke variaties tot een remise hebben gevoerd.

De tweede partij sloeg ik per ongeluk een remisevoorstel van Pim af, waarna ik zowaar een klein voordeel kon uitspelen tot een onverwachte overwinning. Een paar dagen geleden ontdekte ik een leuke variant waarbij na 1. e4 c5, de zet Pa3 een aardige verrassing vormde. Dat bleek dus ook. Voor de liefhebbers, het was een novum van de Rus Zvajaginsev die het in de vijftiger jaren in een Russisch kampioenschap voor het eerst speelde. Ook leuk voor bulletpartijtjes.

Jan Smit werd de runner-up van de groep en eindigde uiteindelijk op een fraaie tweede plaats, na enkele weken lang de enige serieuze kandidaat voor de titel te zijn geweest. Hij stond in de laatste ronde gelijk met winnaar Karel die hem na zijn match tegen Pim Kleinjan wist te achterhalen. Jan moest dus aan de bak voor de eerste plaats. Hij deed zijn best uiteraard maar kon tegen IJzeren Neef geen potten breken en schreef:

Karel de Neef – Jan Smit

Karel is de terechte winnaar, ik heb nooit ergens een mogelijkheid gehad hem onder druk te zetten. In de eerste partij strafte hij een fout van mij (b7-b5) meteen af en was ik kansloos.

In de tweede partij ging het redelijk gelijk op, interessante stelling, maar ik moest winnen en om dan laf remise aan te bieden leek me niet de weg naar eeuwige roem. Helaas bleek mijn keuze om een pion van e3 naar e4 op te spelen niet de oplossing en kon Karel het initiatief nemen. Een schot in eigen doel dus.

Arend Bongers – Jan Smit

Jan verslaat trouw elke partij die hij speelt. Hier over zijn partijen tegen Arend. Arend en ik hebben vanavond ook gespeeld. Na een hectische middag (mijn tv deed vreemd, gevolgd door een haperend internet) zat ik met nog licht natrillende handen van de stress (wat zijn we vervelend afhankelijk geworden van die elektronica) Lichess op te starten voor mijn pertinent met Arend. Het werden twee boeiende partijen, hopelijk ook voor de toeschouwers.

De eerste partij waarin ik zwart had moest ik me nauwkeurig verdedigen en kon ik weinig tegenspel creëren. Maar het catenaccio ging me goed af en aan het eind hadden Arend en ik allebei niet veel tijd meer. Omdat niet duidelijk was hoe de stelling geslecht kon worden accepteerde Arend mijn remisevoorstel.

De tweede partij speelde ik iets gemakkelijker, geen problemen in de opening, maar gaandeweg gebruikte ik veel tijd om van weinig iets te maken. Arend had een dubbelpion en een wat zwakke loper, ik had een iets actievere dame. Maar loperruil was lastig te vermijden, daar ging mijn eerste voordeeltje. Dat loste ook meteen de dubbelpion op, dag tweede voordeeltje. Bleef over een actievere dame. Daar verdedigde Arend zich moeiteloos tegen en kreeg hij zelf ook nog wat tegendreigingen; mat op de onderste rij, dameruil en een koning die sneller bij mijn verste pion kon zijn. Jullie snappen het al: tijd om opnieuw remise aan te bieden. Leuke avond, leuke partijen en het trillen is nu over.

Jaap van Meerkerk – Jan Smit

Over mijn partijen met Jaap: de eerste partij had ik wit. Na een vroege dameruil zag ik niet veel aanknopingspunten en net toen ik een zet deed, bood Jaap remise aan. Voor het systeem heb je dan geweigerd. Ik bood meteen de zet erna dus zelf remise aan en heel verrassend: Jaap nam het aan!

De tweede partij werd wat interessanter. Jaap kwam goed uit de opening en had wat druk op mijn zwarte stelling. Gelukkig werd het geen zwart scenario, want ergens in het middenspel wist Jaap niet goed hoe hij verder moest en dat leidde tot het keren der kansen! Het leek wel judo. Jaap zet een aanval in, ik neem die over en na een dreigend kwaliteitsverlies en een echt drukverlies gaf Jaap het enige zetten later op. Ik heb het nog niet teruggekeken, maar later meldde Pim, dat er blijkbaar nog een eeuwig schaak mogelijk was geweest voor Jaap. Zowel Jaap als ik hebben dat in de nabeschouwing gemist. Dat krijg je als er geen VAR is.

Pim Kleinjan – Jan Smit

De match Jan-Pim eindigde in 2-0, ik overweeg om te stoppen op mijn hoogtepunt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Pim zijn dag niet had blijkbaar, want normaliter hangen de bordjes anders.
In de eerste partij had ik zwart. In een KoningsIndische partij won Pim een centrumpion, maar in het vervolg werd het verdedigen van die extra pion eerder een nadeel. Mijn stelling verbeterde langzaam maar zeker en ik won de pion terug. Even later kon ik een stuk winnen, maar verkoos Pim om zijn dame tegen een toren te offeren. Dat leidde tot weinig en Pim moest al vrij snel opgeven toen er steeds meer stukken werden geruild.

De tweede partij speelde ik Torre tegen een KoningsIndische opstelling van zwart. Het ging redelijk gelijk op tot ik een kwaliteit kon winnen met een paardvork. Later wist ik ook de tweede kwaliteit te veroveren en kwamen we in een eindspel van twee torens tegen twee lopers. Pim had veel diagonale velden in handen, maar slaagde er niet in om daar voordeel uit te halen. Toen er wat lijnen geopend werden, werd het te lastig om de torens in toom te houden en gaf Pim op.

Pim Kleinjan, Arend Bongers en Jaap van Meerkerk delen de derde plaats met 7½ punt. Na mijn oproep aan de groepsleden een actiefoto in te zenden stuurde Pim mij een plaatje getiteld ‘Wanhoop’. Zijn echtgenote schiet het plaatje juist op het moment dat er een stelling uit een partij tegen Karel op het scherm staat … die hem radeloos en reddeloos stemt.

Arend Bongers is tevreden tijdens één van zijn online schermutselingen. De arcade op de achtergrond doet me denken aan het gezellige restaurant van ‘De Italiaan’ in Wijk aan Zee, één van de favoriete eetlocaties van onze Tataclub. Arend scoorde 7½ punt en kwam op een gedeeld derde plaats uit. Ik vroeg hem of hij in groep 1 wilde mee gaan doen. Dat wilde hij wel, en staat daar inmiddels met 5 uit 6 ergens in de middenmoot.

Danny Hetharia – Arend Bongers

Op 1 april schreef Arend in de groepsapp. Arend Danny: 2-0. Twee spannende en zwaarbevochte partijen. In de eerste Russische partij kon ik al snel een pion winnen. Daarna graaide ik lichtzinnig nog een pion mee. Danny kon daarna met een oprukkende g-pion en met het loperpaar en dame mijn verzwakte koningsstelling aanvallen. Met een lange reeks enige zetten kon ik de gevaren bezweren.

De tweede partij was een Siciliaanse Alapin. Die ging lang gelijk op, maar toen we allebei minder dan 2 minuten over hadden kon ik een paar zwakke pionnen oprapen. Ik zit nu nog te trillen…

Rick van Calmthout speelde na jaaaaren weer eens wedstrijdschaak en moest ergens weer de weg terug vinden, de weg naar roem en voldoening. Daar had hij aanvankelijk moeite mee, maar … hij kwam er steeds beter in. Zie bijvoorbeeld zijn beide winstpartijen tegen Pim, al moet gezegd dat Pim bepaald niet lekker in zijn vel stak. Diens gezondheid speelt hem helaas steeds meer parten. Ik laat nu Rick aan het woord.

Pim Kleinjan – Rick van Calmthout

De eerste partij had Pim wit en werd ik aardig (ik weet helaas de opening niet) ingesnoerd en Pim kwam met koningsaanval. Pim gaf echter een pion weg waardoor ik lucht kreeg en de dierentuin kon uitruilen. We kwamen in een toreneindspel met oprukkende zwarte pion terecht die Pim teveel tijd kostte.

De tweede pot waar ik wit had leek op Siciliaan. Pim won in middelspel fraai een pion en er volgde veel ruilen. In middenspel werd mijn loper wat sterker en verloor ik een stuk, maar Pim overzag een grap waardoor er een toreneindspel op bord kwam met mijn koning op zesde rij. In tijdnood sloeg Pim mijn remiseaanbod af (bij navraag van Jaap bleek het voorstel aan de aandacht van Pim te zijn ontsnapt) en won ik niet-terecht. Pim dreef zijn pion op, maar vergat het mat op de onderste rij.

Daan Gijsbertse eindigde met 4½ punt op de 7e plaats. Hij kan beter natuurlijk en doet weinig onder voor diverse anderen uit deze groep. Op 9 maart en 2 april schreef Daan in de groepsapp.

Karel de Neef – Daan Gijsbertse

Karel-Daan 2-0. Eerste partij (Karel met zwart) was een London versus een Pirc met tegengestelde rokades, waarbij beide koningen zwak stonden en het de was is wie sneller en doeltreffender aan kon vallen. Aan dat voorschrift hield ik mij bijzonder slecht, met preventief verdedigingswerk. Karel maakte daar met een mooie tactische doorbraak gehakt van.

De tweede partij opende Karel met b3. Na enige tijd symmetrisch te spelen, kwam ik met een aardige dreiging. Na Karels antwoord daarop zag ik volledig over het hoofd dat mijn paard instond. Dus die eindigde door een blunder ook winst voor Karel.

Rick van Calmthout – Daan Gijsbertse

Rick-Daan werd ½-1½. In de eerste partij mistte Rick, dat ik vrij vroeg een pionnetje kon winnen. Die gaf ik later in het eindspel ongedwongen weer terug, waarna het remise werd.

In de tweede partij kwam ik twee pionnen voor te staan, die Rick één of twee keer bewust offerde omdat het mijn eigen pionnenstructuur erg wankel maakte. Dat kreeg ik evenwel nog op tijd gerepareerd. Daarna werd Rick nog één keer gevaarlijk met een dame op h6 en een torenoffer om de g-lijn voor de overgebleven toren te openen. Maar ook dat viel nog te verdedigen en leverde uiteindelijk een te grote materiaalvoorsprong op. Het waren twee leuke partijen, waarin we nu nog goed aan elkaar gewaagd waren. Maar ik vrees voor een volgend weerzien wanneer Rick er weer wat verder is ingekomen.

Rick van Calmthout – Danny Hetharia

Danny Hetharia zien we hier glunderend op de foto. Hij leverde een prachtige stelling in die hij met zwart tegen Rick van Calmthout (reiziger010) even voor het einde in verloren stand bereikte. De laatste zetten van deze partij waren: 33. Dxe8 (wit sloeg een loper) Ka7 34. Dc6?? (zie foto). Rick had gewonnen gestaan na 34. Df7, greep echter geweldig mis, waarna Danny glunderend met 34. .. Dh7 schaak uithaalde en op de volgende zet mat gaf.

Daan Gijsbertse – Danny Hetharia

In de groepsapp schreef Danny. Daan-Danny was ½-1½. Met luttele seconden op de klok probeerde Daan in de eerste partij nog wat tijd te winnen om in compleet winnende positie mat te vinden. Pardoes was er 3x dezelfde stelling ontstaan en kreeg ik nog een onverdiend halfje in de schoot geworpen. De tweede partij kon ik een pion en een paar minuten redelijk comfortabel converteren in een vol punt.

Danny scoorde er in groep 3 flink op los, deed zich in groep 2 wat te kort en bereikte nu nog even een wat geflatteerde achtste plaats met 2½ punt. Hij wist wel twee keer te winnen (van Daan en Rick). Tijdens de volgende (vierde) competitie mag hij laten zien wat hij werkelijk waard is.

Vrijwel alle wedstrijden worden via de groepsapp van persoonlijk commentaar voorzien. Waarop dan natuurlijk weer gereageerd wordt. Erg onderhoudend en ook wel leerzaam. Ook persoonlijke ontboezemingen worden uitgewisseld. De partijen zijn eenvoudig terug te vinden op Lichess, mits u de schuilnamen kent.

De vierde online rapidcompetitie voor groep 2 wordt gespeeld van 19 april tot 6 juni. Doorgeschoven van groep 3 naar 2 is Willem van de Wel.

Ongetwijfeld een tandje zwaarder, maar een uitdaging is het zeker voor oud-SWR-lid (redacteur clubblad en penningmeester) Willem. Veel succes!

Alle uitslagen en de eindstand zijn na te lezen op de uitslagenpagina van de online rapidcompetitie.

Jaap van Meerkerk