Zou er een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden aan het sprookje van Max Warmerdam, de secondant van Anish Giri? Zie ook ‘Winnen is een genade, verliezen is ondraaglijk’.

Gevraagd naar het verschil met zijn vorige secondant, Erwin l’Ami, hield Giri zich aanvankelijk op de vlakte. Maar tenslotte kon hij zich niet bedwingen en verwees hij naar een uitspraak van Nakamura die zijn helper uit het verleden, niemand minder dan Gary Kasparov, vergeleek met zijn huidige secondant, een onbekende schaakmeester maar een grootheid in het bespelen van de computer. Nakamura – en in navolging van hem – Giri zei: “Als ik een vraag stel krijg ik hetzelfde antwoord, maar wel 10 minuten eerder.”

Men vond dat niet zo aardig van Giri, maar volgens mij is er weinig mis mee. Want je mag dan wel een (veel) groter inzicht hebben; je legt het onherroepelijk af tegen de geboren digitalen (let wel: als secondant, niet als speler).

Dat is een ontwikkeling die veel verder gaat dan schaken alleen. Je ziet het overal om je heen. Diep inzicht is lang niet altijd meer superieur aan pure slimheid en handigheid.

De levenscyclus van ervaring als een benijdenswaardig goed wordt almaar korter.

Wim Westerveld