Tussenverslag online rapidcompetitie groep 1

Groep 1 ging op 22 maart van start met de derde competitie en is uitgegroeid tot acht schakers. Deze derde competitie loopt tot 6 mei. De uitslagen en verslagen vliegen momenteel om mijn oren.

Sinds ik dit verslag zat te maken heb ik het inmiddels voor de derde keer aangepast. De meest recente staan hier direct onder. Daarna volgen nog een aantal ingeleverde verslagen die ik een week geleden via hun appgroep kon achterhalen.

Alle wedstrijden zijn via Lichess te volgen en na te spelen. Zo heb ik vooral de partijen van Martin Rensen met zwart tegen Wim Posthumus bekeken, waarin Martin mijn huidige favoriete opening, de Najdorf, speelt. Heel leerzaam en onderhoudend hoor!

Maar zoals Arend Bongers mij eerder liet weten is de Siciliaanse opening niet weggelegd voor eenvoudige stervelingen. En ik deel zijn mening. Het wordt inderdaad sowieso een niet te filmen puinhoop op je bord. Vandaar dat ik weer maar eens ga afwisselen met de Petrov (het Russisch), de Caro-Kann en wat andere varianten van het Siciliaans (met de puinhopen op de koop toe).

Tussenstand 10 april

SpelersJKWPMRMDABMTEEOVTotaalPlaats
Jan de Korte½½½0
Wim Posthumus½215
Martin Rensen2
Marvin Dekker227
Arend Bongers021
Marcel Tillemans½00½
Ernst van Ekeren00½½1
Olivier Vrolijk2114

We zien Marvin de Grote, alias Dekker knap met 7 uit 8 aan de leiding gaan, op slechts een halfje gevolgd door Martin Rensen, die in goede vorm steekt. Dat gaat nog spannend worden, gezien de voorzichtige positie van champ Olivier Vrolijk op de ranglijst. Ging de laatste doorgaans fier aan kop, hij zal nu een ferme eindsprint nodig hebben. Hij komt de koplopers echter nog tegen, dus dan kan alles weer anders wezen.

Wie je nooit moet onderschatten is natuurlijk Wim Posthumus, die met 5 uit 8 nog voor een verrassing kan zorgen, nooit opgeeft of remise aanbiedt, ook niet in gelijke stelling met 10 seconden op de klok.

En dan nu de buitgemaakte verslagen:

Jan de Korte – Marvin Dekker

Marvin schreef: De eerste partij had ik wit. Het werd een Engelse opening waar ik mijn paard voor zwarts slechte loper ruilde en het voordeel van het loperpaar uitbouwde in een toreneindspel met een dubbelpion voor zwart. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel met een pion meer op het bord, dat ik vrij makkelijk tot winst kon omzetten.

De tweede partij met zwart werd een Siciliaan met een Grand-Prix opstelling. Het werd een tactisch spel waar beide spelers kansen hadden en beide koningen niet leken te kunnen rokeren. Ik voelde dat ik een klein plusje had, maar Jan rokeerde toch onverwacht en kon zo dameruil en een dubbelpion forceren voor mij. Met allebei seconden op de klok stond ik 1 zet gewonnen, maar daarna was elke zet bijna een blunder en kon Jan zelfs een stuk winnen. Op het laatst bood Jan in gewonnen stelling zelfs remise aan.

Jan de Korte schreef over dezelfde match: Het werd in de tweede partij aan het eind een nervous wrecking countdown met steeds enige seconden op de klok. De slotstelling, een eindspel met toren en loper van ongelijke kleuren en vier tegen drie pionnen, was inderdaad gewonnen voor wit.

In de eerste partij koos ik voor een min of meer onaantastbaar paard op c5 maar na de door Marvin beschreven ruil van paard tegen loper werd ik voor lastige keuzes gesteld, gevolgd door dameruil en dubbelpion. De opvolgend beoogde vereenvoudiging door d5 pakte faliekant verkeerd uit.

Ernst van Ekeren – Arend Bongers

Arend rapporteerde over deze match: Vanavond is ook de match der verstekelingen Arend – Ernst gespeeld, het werd 1½-½. De eerste partij had ik zwart. Een Klassiek Damegambiet. Na wits Lg3 werden er een paar stukken geruild en bleven ongelijke lopers en een paar torens over. In een gelijke stand bood Ernst remise aan.

De tweede partij bood meer vuurwerk. Een Draak waar wit en zwart zondigden tegen het juiste plan. Wit verzuimde een snel g4 en zag ook nog een onderste rij grap over het hoofd. Gelukkig profiteerde Ernst niet. Hij verzwakte wel zijn koningsstelling. Toen mijn paard op d4 van alles dreigde gaf hij een kwaliteit. Daarna kon ik eenvoudig winnen.

Nieuwkomers in deze groep zijn de gerenommeerde Arend Bongers en ons nieuwe aspirant-lid Ernst van Ekeren. Arend heeft zich nu voorlopig onder de subtop genesteld.

Ernst moet nog even wennen. Met 1 uit 8 heeft hij geen reden tot een groot feest. Toch blijft hij goed bezig, zie foto. Ik ben benieuwd naar zijn eerste indrukken van onze club, al is dat slechts digitaal. Ernst gaat zeker nog puntjes pakken.

Ernst dingt goed mee voor de originaliteitsprijs! Zie hem in opperste staat van droefenis nadat hij in de val van het Narrenmat is getrapt. Toch valt hij net buiten de prijzen vanwege een mislukte poging zijn gezichtsuitdrukking overeen te laten komen met de uitslag van de partij. 🙂

Op Wiki lees ik: Het narrenmat (oom wel gekkenmat) heeft eigenlijk alleen theoretische waarde. In schaakpartijen komt dit spelverloop vrijwel nooit voor, zelfs niet bij ongeoefende spelers. Doet de witspeler willekeurige zetten, dan is de kans minder dan 0,7513% dat hij zich aan narrenmat blootstelt.

In de groepsapp van groep 1 doen de heren verslag van hun onderlinge wedstrijden en maken afspraken voor hun volgende wedstrijden. Hieronder enkele al of niet door mij bewerkte fragmenten.

Op 23 maart deed Martin Rensen verslag van zijn partijen tegen Marcel Tillemans en Ernst van Ekeren.

Marcel Tillemans – Martin Rensen

Ik heb vanwege wat fysiek ongemak (ben door mijn rug gegaan) vorige week geen tijd gehad om een verslag te schrijven over de partijen tegen Marcel. Het werd een 1½-½ overwinning maar had net zo goed andersom kunnen zijn. De eerste partij (Marcel met wit) begon erg tam, maar toen Marcel richting mijn koning begon te manoeuvreren stond de stelling plots in vuur en vlam. Ik dacht een toren te winnen, maar kwam goed weg met remise toen ik bemerkte dat ik wat onderste rij grappen gemist had.

De tweede partij offerde Marcel (opnieuw) een toren, maar dit keer was de compensatie een stuk minder tastbaar. Ik kon mijn stelling bij elkaar houden, wat afruilen en uiteindelijk het punt binnenhalen.

Ernst van Ekeren – Martin Rensen

Tegen nieuwkomer Ernst, onvoorbereid, toch maar gewoon de vertrouwde openingen op het bord gezet. In de eerste partij had ik wit, en in de ruilvariant van het Damegambiet nam Ernst met zijn paard op d5. Daarna kwam hij er niet lekker uit, liet een witte opstoot met d5 toe en zag twee centrumpionnen op zich af komen. Na wits Df5 had zwart de keuze tussen mat of stukverlies, en gaf Ernst op.

De tweede partij had Ernst wit en opnieuw kwam er een Damegambiet op het bord. Zwart speelde zijn stukken langzaam maar zeker richting koningsvleugel en was erg blij om te zien dat de witspeler die kant op rokeerde. De druk werd opgevoerd tegen de zwarte koning, en toen dat resulteerde in het verlies van een toren, gaf Ernst zich opnieuw gewonnen.

Arend Bongers – Marvin Dekker

Marvin schreef: De eerste partij kwam er een Najdorf klassieke hoofdvariant met aanval aan beide kanten van het bord. Mijn Pe6 bleek toch niet zo goed te zijn als ik dacht. Het had toch mat kunnen gaan na Ph6 gxh6 en Dh4! Daarna kon het inderdaad beide kanten opgaan en won ik doordat er een truc met mat op de onderste rij in het eindspel zat voor mij.

In de tweede partij kwam ik iets slechter uit de opening na een dubieuze torenmanoeuvre. Na dameruil had Arend het loperpaar en actievere stukken, daarvoor kreeg ik een betere pionnenstructuur. In het eindspel bleek deze zwakte verassend fataal te zijn voor zwart.

Olivier Vrolijk – Jan de Korte

De match Jan de Korte – Olivier Vrolijk werd 0-2. Jan de Korte stelde dat de onderlinge stand tussen Olivier – Jan inmiddels 6-0 is, “maar dat neemt niet weg dat er iedere minimatch wel een spectaculaire partij tussen zit.” Jan schreef: In de eerste partij met wit ging ik in een remise-achtige stelling met dubbele torens de verkeerde kant op Ke1 (-3) waar Kg1 gelijkspel geeft.

De tweede partij werd een Trompowsky, met een spannende, gevaarlijke damewandeling van zwart met een zwarte pionnenopmars. Wit had tenslotte toch voordeel, omdat alle stukken van wit konden meedoen. Jan had zich terdege voorbereid, schrijft hij zelf, alleen niet op de door Olivier gespeelde gambietvariant. Jan: Desondanks toch vijftien zetten van Hest-Wiersma gevolgd. Olivier vulde aan: In de tweede partij was c4 sterk, nadat ik sloeg met de loper was b5 mogelijk. Had ik totaal niet gezien tijdens de partij. Ik denk nu dat ik daar met wit goed ben weggekomen. Uiteindelijk ging het punt toch naar Olivier. Olivier blijkt een echte overlever te zijn in complexe mindere stellingen!

Bij mij maakt een dergelijke constatering – van een echte overlever dus – iets los. Ik neem de vrijheid even af te dwalen. Is een reddende zet een schwindel of is het een meesterlijk gevonden redding. Is de goal van Maradonna tijdens het WK gemaakt na opzettelijk hands of was het ‘de hand van God’? De werkelijkheid lijkt niet te bestaan. Er bestaan geen feiten, slechts interpretaties ervan gaf filosoof Friedrich Nietzsche ons al in de 19e eeuw ter overdenking mee.

Ik neem me voor bij de eerstvolgende online rapidpartij na een mooie schwindel even door mijn scherm naar mijn tegenstander te zwaaien. 😉 Tot zover het uitstapje.

Hier volgen nog enkele (al of niet door mij bewerkte) passages uit de groepsapp van groep 1, waarin de spelers onderling verslagen en commentaren uitwisselen.

Martin Rensen – Jan de Korte

De match eindigde in 1½-½. Jan vertelde: In de eerste partij een Leeuw met zwart. Martin speelde snel g4. Desondanks had ik lange tijd een pion meer, maar Martin een vrije h-pion die beslissend werd nadat ik deze op zet 27 vergat te nemen.

In de tweede partij, een scherpe Sokolski, vergat ik in een erg theoretische variant om op het juiste moment e3 te spelen waarna wit met een tijdelijk pionoffer het initiatief overnam. Mijn geheugen liet me in de steek, waarna Martin een pion won en op de overwinning afstevende. Na een onzuivere koningszet in het verre eindspel kon ik ontsnappen naar remise.

Marcel Tillemans – Arend Bongers

Arend verhaalde: Gisteren is de match Arend – Marcel gespeeld, het werd 2-0. In de eerste partij kwam een klassiek Damegambiet met Lxf6 op het bord met een lange rokade door wit en een korte rokade van zwart. Het werd een spannende aanval op de koning van wit en zwart. Marcel koos ervoor om mijn sterke loper op g7 te slaan met zijn toren. Of dat nodig was, kan de engine zeggen. Na dameruil bleef een lastige stelling over met kansen voor wit en zwart. Door een foutje kon ik een pion winnen en het initiatief nemen. Na stukverlies gaf Marcel op.

De tweede partij werd een Spaanse opening. Door de penning van het paard op c6 won ik de a- pion, waarna mijn a-pion kon doorlopen. Toen was er geen houden meer aan voor zwart. Twee leuke partijen!

Ernst van Ekeren – Marvin Dekker

Marvin schreef: Zojuist is de match Marvin – Ernst afgerond, het is 1½-½ geworden. De eerste partij met zwart kwam er een geweigerde Benoni/Engelse opstelling op het bord. Na een snelle dameruil kwam ik door een bijzondere combinatie een stuk voor. Ernst vocht nog wel terug en door een onnauwkeurigheid hield ik te weinig pionnen over om hiervan te kunnen profiteren en hield Ernst knap stand.

In de tweede partij speelde ik met wit de Engelse opening en kreeg Ernst een zwakke pion op d6. Die kon gewonnen worden. Zwart verdedigde daarna vrij goed en leek weer de partij te gaan keepen nadat hij met Lxa4 de pion terug won. De pionnen van zwart waren echter zo slecht geplaatst dat ik winstkansen bleef houden en na een fout van zwart won ik abrupt de partij.

Olivier Vrolijk – Wim Posthumus

Wim schreef: Vanavond is de match Wim – Olivier gespeeld met als resultaat 1-1. De eerste partij kwam ik een kwaliteit achter, maar het loperpaar en een verre vrijpion bleken voldoende compensatie. Het toreneindspel van vier tegen vier pionnen werd zo door mij mishandeld, dat Olivier terecht won.

In de revanchewedstrijd waren de rollen omgedraaid. Olivier wist door torenverdubbeling op de e-lijn mijn stelling onder druk te zetten. Na de afwikkeling naar het eindspel kon ik door een gemeen schaakje een stuk winnen en was het uit.

Wim Posthumus – Martin Rensen

Martin deed verslag van zijn partijen op 8 april tegen Wim Posthumus. De eerste partij had Wim wit en dat werd uiteraard een Najdorf. Aan beide kanten werd aangevallen, maar bij zwart zag het er een stuk enger uit dan bij wit. Met weinig tijd kon ik een toren geven en eeuwig schaak pakken. Ik zag achteraf dat ik na eerst een pionschaakje mat had kunnen geven. Maar goed, achteraf is het altijd makkelijker.

De tweede partij speelde ik met wit. Uiteraard een Nimzo-Sämisch. Wim koos voor een vroege dameruil waardoor mijn koning in het centrum bleef. In combinatie met twee centrumpionnen bleek het erg lastig voor Wim om tegenspel te vinden. In het eindspel won ik een stuk door een dubbele aanval. Wim probeerde het nog even, maar toen zijn laatste stuk werd afgeruild gooide hij de handdoek.

Het tweede deel belooft dus nog spannend te gaan worden. Alle uitslagen en de actuele standen zijn na te lezen op de uitslagenpagina van de online rapidcompetitie.

Jaap van Meerkerk