Online rapidcompetitie

Na een spannende strijd werd Pg1-h3 winnaar van deze rapidcompetitie in groep 1. De score van 11 uit 14 was uiteindelijk zeer overtuigend: 8 overwinningen, 6 remises en nul nederlagen!

Met nog twee ronden te gaan waren er nog drie gegadigden voor de eerste plaats. Marvin Dekker met 10 uit 12, Martin Rensen met 8 uit 12 en Olivier Vrolijk, die wat achterop was geraakt met 5 uit 8. Eerder had Wim Posthumus zijn kansen verspeeld door twee remises tegen Arend Bongers. Tenslotte gevolgd door twee nederlagen tegen Marcel Tillemans die daarmee zijn eerste overwinningen boekte.

Martin verspeelde zijn kansen op de eerste plaats door een half punt af te staan aan Arend. De laatste minimatch tussen Marvin en Olivier moest toen beslissen over de plaatsen 1 t/m 3. Marvin stond op 10 punten, Martin die al was uitgespeeld op 9½ en Olivier op 8. Olivier moest dus 2 punten halen voor de eerste plaats en 1½ punt om gedeeld tweede te worden.

En hoewel er wordt gespeeld om des keizers baard, legt dat onwillekeurig een bepaalde druk op de schouders van diegene die zogenaamd verplicht is twee maal te winnen. Hoe dan ook, het werden twee spannende remisepartijen en dat leverde de volgende eindstand op.

Nr.NaamGespeeldGewonnenRemiseVerlorenPunten
1Marvin Dekker1486011
2Martin Rensen14671
3Olivier Vrolijk147439
4/5Arend Bongers14455
4/5Wim Posthumus14455
6/7Ernst van Ekeren144285
6/7Jan de Korte143475
8Marcel Tillemans143110

Er werd hard om de punten gevochten. Veelal in hartverscheurende tijdnood duels eindigend. Toeschouwers genoten mee op Lichess en wisten natuurlijk veel betere zetten voor te stellen.

In de appgroep werd na afloop verslag gedaan en analyses losgelaten.

De gehele groep bemoeide zich met de volgende curieuze stelling. Die stamt uit de partij tussen nieuwkomer Ernst van Ekeren, die overigens uitstekend stand hield in dit geweld, en Olivier.

Ernst speelde hier 1. h3? Olivier met minder dan 10 seconden op de klok aarzelde geen moment en speelde a tempo 1. .. Dxh3#. De gehele groep boog zich over de stelling om aan te tonen dat er toch nog redding voor wit is, ondanks de materiële voorsprong. Wie het weet mag het zeggen.

De echte liefhebbers krijgen er natuurlijk nooit genoeg van en de volgende competitie is alweer begonnen. Alle uitslagen en de actuele standen zijn na te lezen op de uitslagenpagina van de online rapidcompetitie.

Wim Posthumus