Ik heb mijn ‘wings’ ontvangen, om maar eens een onderscheidingsteken uit de luchtvaart te gebruiken.

Maar met alleen wings, vleugels dus, kun je nog niet vliegen. Daar is meer voor nodig en sinds Icarus weten we dat, alhoewel niet iedereen direct overtuigd was.

Franz Reichelt is misschien wel de bekendste durfal die overmoed met de dood moest bekopen toen hij in 1912 met zijn zelf ontworpen vliegpak zijn legendarische sprong vanaf de Eiffeltoren waagde.

Zover gaat het met mij niet komen, zo’n sprong in het ongewisse, als ik me op Lichess ga mengen in het toernooi van titelhouders en ik mogelijk Magnus Carlsen ga treffen.

Een nul gaat het tot een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden, maar ik weet gelukkig van tevoren dat mijn illusies geen hoge prijs zullen vragen. En wie weet zullen hoog getitelden, net als Yasser Seirawan en Viswanathan Anand destijds, moeten erkennen dat CM Westerveld weliswaar geen vleugels heeft die wonderen verrichten, maar dat hij aan de andere kant niet helemaal kansloos is voor een zachte landing.

Wim Westerveld