Schaken op pizza en rosé, een suikertaart met Siciliaanse trekjes, bijkomen met een straffe borrel en een stijlvol staaltje sloopwerk

De vierde online competitie in groep 2 werd gespeeld van 19 april tot 6 juni.

Na een wekenlange nek-aan-nekrace tussen Pim Kleinjan, Karel de Neef, Jan Smit en Jaap van Meerkerk, waarin de kansen van Pim Kleinjan het hoogst werden ingeschat, bereikte Karel de Neef na een formidabele eindsprint wederom de eerste plaats met 10½ uit 14. Een heel nette prestatie, gefeliciteerd, Karel!

Maar, wat heb jij toch met wielrennen, Karel? (Lees alle wielrenmetaforen in de verslagen van Karel). De tweede plaats was voor de schrijver van dit verslag. Hij verzamelde 9 punten. Een gedeeld derde plaats was voor Jan Smit en Pim Kleinjan, beiden scoorden 8½ punt.

Alle scores van de acht deelnemers werden wekelijks heel netjes bijgehouden, rechts op onze website onder Online rapidcompetitie.

Bijdragen deelnemers

Ik heb de leukste persoonlijke verslagen en enkele reacties op die verslagen uit de groepsapp opgevist. Omdat er trouw, eerlijk en open over de partijen wordt gecommuniceerd is er meer dan voldoende keuze.

Danny Hetharia – Jan Smit

23-04-21 Jan Smit – Danny Hetharia 2-0. Jan: Meteen maar een sprint ingezet, om Karel een beetje zenuwachtig te maken. Nou heb ik veel naar wielrennen gekeken, je moet nooit te vroeg de sprint aantrekken, maar dit voelt wel prettig. De eerste partij had ik zwart. Er kwam een klassieke KoningsIndiër op het bord waarbij normaliter wit op de damevleugel en zwart op de koningsvleugel een aanval opzet. Ik was daar lekker mee bezig, maar zag geen tegenaanval van Danny. Toen hij ook nog onnauwkeurig verdedigde en een stuk verloor, plus een heel dreigende zwarte aanval moest zien te keren gaf Danny op.

De tweede partij was iets minder spectaculair (hierbij verlaag ik de toegangsprijs voor de toeschouwers naar € 2,50), niet veel bereikt met wit en na diverse afruilen bleef een toren + zes pionneneindspel over, waarbij Danny één lastig te verdedigen pion op c4 had en wit ook nog dreigde er met zijn koning binnen te vallen. Het zag er allemaal wel houdbaar uit, maar ik had inmiddels ook een tijdsachterstand opgebouwd, dus veel analyseren was er niet meer bij. Toen Danny de mogelijkheid kreeg om torens te ruilen deed hij dat en ik denk dat hij daarmee de partij uit handen gaf. Zijn pion op c4 was niet meer te redden en er ontstond een eindspel met een witte vrijpion op de a-lijn die door de koning moest worden afgestopt. Toen er zetdwang dreigde met een snel mat (waarbij wit alleen moet uitkijken om niet de resterende zwarte pionnen te blokkeren vanwege pat), gaf Danny opnieuw op.

Kleine aantekening nog: partij 1 speelde ik op pizza en rosé en partij 2 op een bak koffie. Proefondervindelijk is rosé dus beter voor de schaker dan koffie. Fijne avond allemaal!

Rick van Calmthout – Willem van der Wel

23-04-21 Rick van Calmthout – Willem van der Wel: ½-1½. Willem schreef: De eerste partij was spannend, Siciliaans, mijn favoriete verdediging. Een tijd lang ging het gelijk op, Rick speelde scherp op de aanval maar ik wist dat te pareren en uiteindelijk stond ik twee pionnen voor, hout is hout en Rick gaf zeer sportief de partij op.

De tweede partij speelde ik met wit, min of meer Spaans vierpaardenspel. Beide partijen zagen niet hoe verder en het resultaat was remise.

Rick van Calmthout – Jan Smit

01-05-21 Rick – Jan. De laatste doet verslag: Uitslag ½-1½. In de eerste partij had ik met wit groot voordeel, omdat de zwarte witveldige loper (dit klinkt als vaktaal) vrijwel uitgerangeerd was. In een eindspel van dame, toren en loper bood Rick remise aan op een moment, dat hij met zijn dame en toren mijn stelling kon binnenvallen als ik zou aanvallen. Giri zou waarschijnlijk doorgespeeld hebben, maar daarom heet ik ook Jan. Remise aangenomen dus.

De tweede partij was een stuk spectaculairder. Na wat gemanoeuvreer in een Konings-Indische partij kreeg ik licht voordeel, tot ik zomaar een matdreiging kon creëren. Vanaf dat moment deed ik heel veel fout. Dat werkte aanstekelijk, want ook Rick deed niet steeds de beste zet. We waren in een dame-lopereindspel beland, waarin ik mat in 1 dreigde, maar ik constant schaak gezet kon worden. Na één van die schaakjes had ik geen loper meer. Ik liep met mijn koning het halve bord over, door het mijnenveld van een tegenmat (vast geen bestaand woord). Toen kwam het moment dat Rick mij schaak zette en ik de dames kon ruilen. Dat verloor meteen, dus maar weer verder vluchten. Toen Rick zelf dames ruilde was dat meteen verloren voor hem. Tijdnood speelde zeker een rol in het blunderfestival, want elke keer moesten zowel Rick als ik rekening houden met mat. Na afloop van de partij hebben we nog uitgebreid nabesproken. Tijd zat.

Karel reageerde hierop: Een mooi beeldend verslag en, ik kan als getuige verklaren dat dit (in juridische termen) een getrouwe weergave is van de soms leerzame, soms vermakelijke slagwisseling tussen beide combattanten.

Nog een kleine anekdote: voor de eerste partij waren Rick en ik in gesprek. Het bord stond klaar en we zagen dat jij al toeschouwer was. Ik bedacht dat het leuk zou zijn om jouw geduld te testen en voorlopig nog niet te beginnen met de partij. Uiteindelijk hebben we toch maar besloten om het publiek te gaan vermaken.

Willem van der Wel – Daan Gijsbertse

08-05-21 Willem van der Wel – Daan Gijsbertse 0-2. De zwartspeler deed verslag: De eerste partij verscheen er (voor mij met zwart) een curieuze afruilvariant van het Frans op het bord. Willem rokeerde lang, waarna ik zonder daar lang over na te denken c5 speelde om een pion te offeren, met open lijnen voor mijn torens en diagonalen voor mijn beide lopers richting de witte koning. Die diagonalen bleken dodelijk: schaak leidde direct tot kwaliteitswinst en een matnet.

De tweede partij zat het niet mee voor Willem. Aan het begin verloor hij twee pionnen door een penning en later kaapte hij een giftige pion van het bord, met een vork op zijn koning en dame als gevolg. Hoewel tevreden over de eerste partij, is de uitslag ook wel wat vertekend. Het lijkt erop dat Willem geen ochtendmens is – en ik sta daarom berucht.

Danny Hetharia – Karel de Neef

08-05-21 Danny – Karel: ½-1½. Karel schref: Volgens de openingskwalificatie van Lichess was onze eerste partij een ‘English opening: King’s English Variation, Two Knights Variation, Reverse Dragon.’ Zo dan weten jullie het wel, dat wordt remise!!!!. Dat klopte ook, maar niet nadat ik aan het einde van het middenspel het initiatief en een pion cadeau deed. In tijdnood van Danny kon ik echter met een ouderwetse vette schwindel remise bereiken.

De tweede partij werd een Zukertort met Siciliaanse trekjes. We bereikten rond de 30e zet een gesloten stelling, waarbij ik, zoals gebruikelijk in dit soort stellingen, met een sterk paard een slechte loper kon domineren. Na een doorbraak op de damevleugel stormden mijn c- en d-pionnen op naar de zevende rij en wisten Danny tot overgave te brengen. We hebben er in ieder geval een tweetal spannende uurtjes mee beleefd.

Daan Gijsbertse – Karel de Neef

10-05-21 Karel – Daan 1½-½. Karel vertelde: De eerste partij was een, tot nu toe, voor mij bekende remisevariant in het London system, conform Kamsky-Ivanchuk Gibraltar 2014. Als wit, Daan uiteraard, na Dxb2 remise wil ontwijken met a3 moet zwart zijn dame inruilen tegen toren, paard en pionnen, waarna een uiterst spannend middenspel volgt. Kortom nu was het na 10 zetten remise.

De tweede slagwisseling speelde ik het Botwinniksysteem van het Engels. Doordat Daan met een verkeerde damemanoeuvre op de damevleugel in het nadeel kwam, en bovendien met twee slechte lopers bleef zitten, kon ik al snel een kwaliteit en een pion oogsten. Het speelde als vanzelf en Daan kwam bovendien in tijdnood, waarna opgave resteerde.

Jaap van Meerkerk – Pim Kleinjan

12-05-21 Pim – Jaap 1½-½. Pim deed verslag: Jaap stond glad gewonnen in de eerste partij maar ging door de vlag. In de tweede partij waren de rollen andersom. Ik offerde een loper en kwam gewonnen te staan, bood remise aan omdat ik de eerste partij eigenlijk had moeten verliezen.

Karel reageerde: Jullie partijen stonden ongenaakbaar model voor ons aller verslaving aan het edele schaakspel, doordat ze alle kenmerken boden zoals; offers, strategie, plan, vergissing, offensief, verdediging, verrassing, vreugde, tragiek, tijdnood en uiteindelijk sportiviteit, waardoor we ieder moment van de dag weer worden aangetrokken tot onze onschuldige speelse liefde, als onverbeterlijke Homo Ludens. Een voorrecht om dit met elkaar te kunnen beleven. Pim gaat nu fier en schier onbereikbaar aan kop van ons regiment.

Rick van Calmthout – Danny Hetharia

14-05-21 Rick – Danny ½-1½. Danny vertelde: De eerste partij speelde ik met zwart en die ging van een Oude naar een Open naar de Drakenvariant van de Siciliaan. Zwart kreeg een sterke diagonaal in handen en een halfopen b-lijn. Op enig moment dreigde er een witte pion te sneuvelen en besloot wit maar gelijk het stuk te geven in ruil voor wat initiatief. Dat zag er best even gevaarlijk uit, maar bleek goed te kunnen worden gekeept. Toen de rook was opgetrokken stond er een extra zwarte loper en dat was genoeg voor de overwinning. Wit gaf op.

In de tweede partij werd er in het Engels wederom gevochten op een halfopen b-lijn en een witte diagonaal. Wit brak door maar speelde het niet heel nauwkeurig en liet de zwarte dame infiltreren. Eeuwig schaak lag overal op de loer en de tien minuten voorsprong verdampte als sneeuw voor de zon. Net toen het leek alsof wit een toren voorsprong leek over te houden leidde een blunder weer tot een evenwichtige stelling. Volgens de Stokvis is de stelling zelfs te winnen voor zwart, maar dat recept werd niet gespot en remise beklonken.

Karel de Neef – Willem van der Wel

14-05-21 Willem van der Wel: Ik ben geveegd door Karel… zit nu bij te komen met een straffe borrel… twee partijen verloren… wat is het toch een leuk spel.

15-05-21 Karel de Neef: In 1946 schreven Hans Kmoch en Lodewijk Prins ‘Weerzien der schaakmeesters’. over het eerste schaaktoernooi na de oorlog in Hastings. Hopelijk kunnen wij over enige tijd hetzelfde beleven en elkaar weer eens een welgemeende klap op de schouders gunnen. Ik zie er naar uit. Gisteren speelden Willem en ik als eerste de verraderlijke Colle met c4, een niet door iedereen herkende wolf in schaapskleren. Nadat Willem vrijwillig zijn twee lopers had ingeruild tegen mijn geamputeerde viervoeters, kreeg ik langzaam maar onvermijdelijk met twee dreigende hangende centrumvrijpionnen de overhand. En zoals gewoonlijk overheersten de twee lopers het slagveld en mocht één van hen een zwarte toren van Willem gratis van het speelveld afnemen. Blunder van Willem, maar zoals hij zelf opmerkte was het toch al moeilijk geworden om de strijd voort te zetten.

In het tweede spel kwam de Chebanenko-variant van het Slavisch op het digitale schaakbord. Hier kostte een minder goed doordachte damemanoeuvre van Willem hem een kleine kwaliteit en bezorgde deze keer een zwart paard hem een onweerstaanbare drang tot opgave. Hij was toe aan een ‘straffe’ borrel en dat was hem gegund. Ik heb toen maar een Duveltje opengetrokken. 😊😊
Willem: Grappige anekdote: bij het afvullen van flessen af en toe wat meer suiker toegevoegd hetgeen in de schuur bij Arnold van Toor zorgde voor knallende flessen. 😊😊 (Ongetwijfeld vertelde Willem hier over zijn belevenissen met wijlen SWR clubgenoot Arnold van Toor tijdens het maken van het clubblad Het Geschut).

Rick van Calmthout – Karel de Neef

22-05-21 Rick – Karel. De laatste schrijft: Partij 1 was een Franse anti-ruil-Winawer die lange tijd gelijk opging. Aan het einde van het middenspel kon ik mede door een betere pionnenstructuur doorbreken op de damevleugel en via pionwinst en dreigend stukverlies van Rick een punt toevoegen en bij Jan erop en over gaan in de proloog naar de eindsprint.

De tweede etappe eindigde mede door stug verdedigen van Rick via een gesloten pionnenstructuur in ondoordringbare vestingen. Remise was derhalve een faire uitkomst.

Willem van der Wel – Jaap van Meerkerk

26-05-21 Willem – Jaap: ½-1½. Jaap vertelde: In de eerste partij kwam Willem in een Grünfeld met 4. e3 solide uit de opening. Ik hoorde eens een wijze schaker zeggen: speel met zwart in de Grünfeld altijd c5, ook als het slecht is. Met andere woorden: c5 spelen dus. Ik speelde vanochtend die e3-variant even ter voorbereiding en toen werd het zowel met c6 als e6 gespeeld en zwart staat gelijk. Hmm, ook een idee. Willem kwam steeds beter te staan en mijn Lc8 werd een hel. In het passieve midden/eindspel kon ik hem ten koste ener pion bevrijden en nog maar net met een blauw oog naar remise schuiven.

In de tweede partij kreeg ik goed spel in een Londen variant. Willem kwam minder te staan maar keepen was een optie. Pientien greep echter mis met Pf5 waarna het stukverlies was, vanwege de gepende dame of mat.

Danny Hetharia – Daan Gijsbertse

27-05-21 Daan schreef: Danny – Daan werd gisteren – naar tevredenheid noch al te grote teleurstelling van beide spelers 1-1. De eerste partij begon wild met een vroege pionnenstorm van mijn kant met wit. In het middenspel genoot ik een klein voordeel, maar na afruil van de dames en lichte stukken kwam alles weer in balans voor een vier-toreneindspel met zeven pionnen aan weerszijden. Daarin vergaloppeerde Danny zich in het bezetten van de open lijn, wat tot een geïsoleerde d-pion leidde die ik zonder al te veel moeite op kon halen. Na afruil van de torens was de weg voor mijn pionnen daarna snel vrij en gaf zwart op.

In de tweede partij speelde Danny met wit 1. e4 en op 1. .. e6 2. c4! Ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit eerder tegen me heb gehad. Dat verraste mij zo dat ik al op zet 4. met 4. .. g6 een behoorlijke blunder maakte. Danny kon daarop met d4 het centrum claimen en de rest van de partij stond ik klem, waar Danny alle ruimte had om te ontwikkelen. Dat deed hij voortreffelijk, want uiteindelijk wist hij al zijn stukken behendig in een sterk en stijlvol staaltje sloopwerk van mijn verdediging te betrekken. Daarmee was de eer aan beide kanten door de uitslag gered, doch ook enigszins gekrenkt door de beslissende blunders in de verliespartijen.

13-06-21 Jan had nog een leuk bericht. Hij is opgenomen in het Nederlandse NATO schaakteam. In oktober speelt hij mee om het NATO kampioenschap in België dit keer, inmiddels de zesde keer al weer. Hiervoor speelde hij in Québec, Amsterdam, Budapest, Lubbock (VS) en Berlijn. Je komt nog eens ergens. Willem bood zich direct aan als secondant, Karel als supporter. Gefeliciteerd, Jan!

Vijfde rapidcompetitie: 21 juni – 23 augustus

De volgende, en dat is al weer de vijfde rapidcompetitie voor groep 2, wordt gespeeld van 21 juni tot 23 augustus. Ik heb twee extra weken ingezet, als inhaalweken, i.v.m. de vakantieperiode. De groep bestaat dan uit 7 deelnemers. Wie van onze clubleden wil de plaats van Willem van der Wel komen innemen? (Willem is dan helaas verhinderd maar volgt via de appgroep alle wedstrijden en commentaren!). Aanmelden is mogelijk via competitieleider@sv-erasmus.nl.

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen van de online rapidcompetitie.

Jaap van Meerkerk