Luuk Jonkergouw debuteert met winst

De vierde competitie in groep 3 werd gespeeld van 19 april tot 6 juni. Nieuwkomer Luuk Jonkergouw eist meteen de eerste plaats op met een score van 11 uit 14 wedstrijden. Van harte gefeliciteerd, Luuk.

Hoewel er niet om promotie-degradatie wordt gespeeld, gaat Luuk nu verder in groep 2. Eerst had ik een kleine enquête onder de deelnemers uitgezet om hun belangstelling en wensen te peilen voor een vijfde competitie. Na overleg met groepsleider Harrie besloten we Luuk te promoveren.

Op de tweede plaats, op slechts een puntje van de winnaar, volgt Leo de Rooij. Derde met 8½ punt werd jeugdtalent Oscar Koppenens. Deze beide toppers zouden ook zomaar in groep 2 kunnen meekomen. Zie hieronder alle uitslagen en de eindstand.

Eindstand ronde april – juni: groep 3

SpelersHJBKLJABOKCKLRPRTotaalPlaats
Harrie Jansen101000028
Ben Koppenens1011115
Luuk Jonkergouw2212202111
Anton van Bokhoven1110106
Oscar Koppenens21022½13
Carel Keller2½0101½57
Leo de Rooij21221½102
Peter Ruimschoot210½14

Bijdragen deelnemers

Muisbroekje

Leo de Rooij mailde: Magnus Carlsen heeft er wel eens eentje gehad. Anish Giri weet erover mee te praten. En nu is het ook mij overkomen. Niet dat ik mezelf wil vergelijken met deze twee kanjers, maar toch… Ik bevind me in goed gezelschap!

Ik heb het natuurlijk over de bekende mouseslip, het muisbroekje. Onlosmakelijk verbonden aan het online schaken, waarbij een gehoorzame muis belangrijker lijkt dan stukken als dame of toren. De muis kan je aanval lamleggen, van je verdediging een gatenkaas maken (kaas, daar houden muizen van) of je zorgvuldig opgebouwde stelling in één klap verzieken.

Het overkwam me in de partij tegen Anton van Bokhoven. Anton sloeg mijn paard met zijn loper, en mijn dame stond te popelen om die loper eens lekker terug te slaan. Helaas liet ik daarbij de trackpad van de computer iets te snel los (of iets te laat, je weet het gewoon niet), waardoor de dame pardoes op het veld naast de loper belandde. Je zag die loper gewoon grijnzen, je hoorde hem bijna die statige dame uitlachen!

Natuurlijk, Lichess biedt de mogelijkheid een terugname te vragen. Anton zag het niet, of had inmiddels al gezet. Vol stuk kwijt, verdediging aan gort, balen! Heel vervelend dat je eigenlijk alleen maar jezelf de schuld kunt geven. Maar in feite verlies je dus gewoon van een muis-met-een-broekje…

Terugkijkend …

… op de online rapidcompetitie deel ik graag enige indrukken. Aldus Leo de Rooij!

Lichess is een goede keus als platform: overzichtelijk, rustige vormgeving, geen reclames. Het missen van de sfeer ‘aan het bord’ wordt deels gecompenseerd door het gemak van online schaken. Het vasthouden van de concentratie is wel een dingetje: schaken met op de achtergrond een voetbalwedstrijd in de Champions League is niet aan te raden…

Twintig minuten per partij schijnt in de online wereld een eeuwigheid te zijn, maar de gestaag aftikkende wedstrijdklok bracht mij toch meerdere keren in de problemen. En het voelt zo unfair als je beter staat, maar toch op tijd verliest. Maar goed, that’s all in the game.

In die redelijk korte partijen moet je eigenlijk ook je spel wat aanpassen. Zo kwam ik er achter dat het London-systeem toch wellicht iets te traag is om tot beslissingen te komen. Een gambiet daarentegen kan verrassend uitpakken. Na bestudering van wat Youtube-filmpjes besloot ik het Stafford-gambiet eens te proberen. Vooral tegen snelle spelers als Oscar wellicht een goed wapen. De verwachting werd ruimschoots overtroffen: binnen 11 zetten schaakmat!

In de partij tegen Carel wilden we beiden remise aanbieden. Dat lukte steeds maar niet, vervolgens mocht het niet meer van de computer, en uiteindelijk forceerde de tijdsklok een (onterechte) beslissing.

De potjes tegen Hardhout en Anton gaan meestal dik over de 40 zetten, maar die ene partij tegen Harrie spande de kroon: 92 zetten voor hij de handdoek in de ring moest gooien.

Van de computeranalyse steek je nog eens iets op (meer dan alleen leren van je blunders). Zo kwam er tegen Harrie een Von Popiel-gambiet op het bord (?!), is er een Rosentalvariatie in het Queen’s Gambit Accepted, en reis je zomaar de wereld rond in een Schots, Italiaans, Hollands, Engels of Scandinavische opening.

Kortom: nog genoeg te ervaren en te leren!

Vijfde rapidcompetitie groep 3: 21 juni – 8 augustus

De volgende, en dat is de vijfde rapidcompetitie voor groep 3, wordt gespeeld van 21 juni tot 8 augustus. De groep bestaat dan uit 6 deelnemers. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar. Wie het rapidschaak ook eens wil ervaren kan zich de komende twee weken bij ondergetekende aanmelden (via competitieleider@sv-erasmus.nl). Ik kan u dan probleemloos indelen, want er zijn twee inhaalweken in het speelschema opgenomen in verband met de vakanties.

Kijk hier voor alle uitslagen en de standen van de online rapidcompetitie.

Jaap van Meerkerk