Meedoen is belangrijker dan winnen, de langste en de kortste, herhaling van zetten niet altijd remise?

Wat hebben we toch een prachtige sportzomer! Het begon nog wat stroef met een mislukt EK, het was genieten tijdens de Tour de France met de alleskunners Mathieu van der  Poel en Wout van Aert en nu zijn de Olympische Spelen weer begonnen.

Waarbij het adagium ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ misschien wel meer dan ooit van toepassing is, omdat de topsporters zonder pardon uit de competitie worden gehaald als ze positief testen op corona.

Dus veel sport om te kijken op de televisie. Nu is schaken (nog) geen Olympische Sport, maar ook op schaakgebied is er voldoende te zien. Op dit moment is de Fide World Cup bezig, vandaag gaan de spelers beginnen aan ronde 5. Zondagavond om 21.50 uur zendt Canvas de documentaire ‘Closing Gambit: 1978 Korchnoi versus Karpov and the Kremlin’ uit. Een aanrader!

In het verlengde van de Olympische Spelen wordt er komend weekend ook weer een groot weekendtoernooi tijdens het Olympisch Festival georganiseerd. Cor van As, Marvin Dekker, Leo de Jager en ondergetekende verdedigen daar onze clubkleuren.  Alhoewel, wat zijn onze clubkleuren eigenlijk? In ieder geval, heel veel succes komend weekend!

En alsof het nog niet op kan, is er ook nog iedere maandagavond de zomercompetitie bij Erasmus. Afgelopen maandag namen 24 spelers zo rond een uur of acht plaats achter de borden.

Inzendingen van de leden

En ook deze week weer verschillende pareltjes van partijen van afgelopen maandag. Met zowel een verslag van de kortste partij (16 zetjes) en de langste partij (75 zetten).

Dank weer aan Anton, Harry, Henk, Leo en Ruurd voor hun inzendingen.

Henk Ochtman – Dick Straathof

Henk mailde over de partij tegen Dick: Tegen Dick besloot ik met e4 te openen, een zet die mij als jeugdspeler al is geadviseerd omdat het de meeste tactische mogelijkheden biedt. Dick speelde een opening die ik vroeger zelf veel gespeeld heb, het Scandinavisch. Een leuke opening met enkele positionele concessies voor zwart.

Om de gebaande paden te mijden offerde ik na Da5 meteen een pion met b4! Dat gaf een klein beetje meer ruimte en druk. De computer beoordeelt de stelling lange tijd als ongeveer gelijk. Met een pion minder en compensatie daarvoor beviel de stelling mij uitstekend. Het was een stelling waarin ik optisch en positioneel beter stond, maar niet direct gewonnen. Totdat Dick een schaakje en pionverlies overzag en zijn stelling instortte als een kaartenhuis.

Henk Ochtman – Dick Straathof

Peter Weeda - Leo de Jager

Leo speelde een sterke partij tegen Peter Weeda. Hieronder zijn uitgebreide verslag van de partij!

‘Herhaling van zetten’ (maar dan 0-2 in plaats van remise)

In het Damegambiet gaat wit ervan uit dat hij het geofferde kleinood bijna altijd terug wint. En in de nodige varianten wordt zwart zelfs genadeloos afgestraft wanneer hij te verkrampt aan de materiaalwinst probeert vast te houden. Maar wit moet wel op blijven letten zoals uit deze partij blijkt, die in basis overigens identiek is aan mijn partij tegen Harry Stroosma uit de zesde ronde.

Zie diagram stelling na 7. .. Pe4. .Zwart had zijn koningsloper nog even op honk gehouden om hem in plaats van naar e7 te spelen soms naar d6 of b4 te kunnen brengen. In plaats daarvan had zwart .. c6 gespeeld, en moest wit inderdaad op gaan letten, want dat betekende dat zwart klaar stond om met .. b5 de zwarte pion c4 te kunnen dekken.

Wit vond de druk op c3 maar niks, en dat is menselijkerwijs wel enigszins terecht. Vlees en bloed witspelers krijgen hier last van met name spoken. Onze silicone vrienden daarentegen vinden het nog steeds helemaal gelijk staan, voornamelijk wegens de wending 8. .. Pxc3 9. Dd2 en op 9. .. Lb4 volgt 10. Tc1 en er is niets aan de hand. Zelfs 8. h4 vinden ze een alternatief.

Maar wit had hier gewone zenuwen en besluit tot de noodrem, zoals al meerderen (waaronder 2200+) hem, ook tegen mij, voorgegaan zijn. 8. Dd1-a4? Dit gaf zwart de gelegenheid te bewijzen dat in dit geval het kleine zetje c6 veel beter is dan de loper te ontwikkelen. Nu bleek dat na de geforceerde zettenreeks 8. .. Da5xa4 9. Pc3xa4 Pe4xg5 10. Pf3xg5 Lf8-e7 11. Pg5-f3 d5xc4 zwart ‘gewoon’ een pion voor stond.

Op dit moment komen de witspelers er achter dat op 12. Lxc4 de vork 12. .. b5 volgt. Maar niet getreurd want de meeste witspelers weten natuurlijk ook dat je met a4 de zwarte damevleugel op moet blazen. Eerst het paard uit de weg. 12. Pa4-c3 b7-b5 13. a3-a4 Le7-b4 zie maar dat je hem terugkrijgt en mede dankzij c6 komt er van het opblazen niet veel terecht.

14. Lf1-e2 Lc8-b7 15. 0-0 a7-a6 Inmiddels was wel duidelijk dat de zwarte pluspion een blijvertje was. Zwart had nog wel het probleem(pje) dat zijn pionnenmassa niet erg mobiel was, en wit misschien na een later Lf3 mogelijk kon profiteren van de ongedekte loper op b7 en dan alsnog op b5 zijn investering kon terugverdienen. 16. Tf1-d1 Ook het zwarte paard op d7 was nu een beetje gammel en rokeren resulteerde of in een zwakte op f7 (lang) of een tweede ongedekt stuk (kort). En twee ongedekte stukken in mijn stelling wilde ik niet eens naar kijken want dat is bijna synoniem aan ongelukken.

16. .. f7-f6 voornamelijk om het witte paard op f3 in toom te houden, maar ook om wit nog even in het ongewisse te laten waar de koning naar toe zou gaan. 17. Pf3-d2 zo, nu wisten we wat hij van plan was: Lf3 en op b5 slaan (ongedekte loper op b7) of e4 doordrukken. 17. .. Pd7-b6 18. Le2-f3 0-0-0 De pion op a4 was immuun wegens Pxc4 en de zwarte pion op b5 had het te druk.

19. Pd2-e4 Pb6-d5 20. Kg1-f1 Zwart had zijn damevleugel op orde en opende nu een tweede front om de witte verdedigers van de damevleugel weg te lokken, al had het misschien geen kwaad gekund eerst de koning naar b6 te brengen. 20. .. h7-h6 hield het paard van g5 af. 21. h2-h3 f6-f5 22. Pc3xd5 e6xd5 We wilden tenslotte op de damevleugel doorbreken.

23. Pe4xc3 Kc8-c7 24. Pc3-e2 op weg naar het bedreigde gebied, en dus wat zwart wilde. 24. .. g7-g5 25. g2-g4 Lb7-c8 26. a4xb5 f5xg4 27. h3xg4 c6xb5 28. Kf1-g2 en nog meer hulptroepen. Helaas, dit was er eentje te veel. Wit vergat dat nu zijn loper erg weinig bewegingsruimte over hield en moest na 28. .. h6-h5 wegens onontkoombaar stukverlies het hoofd in de schoot leggen. 0-1

Ruurd Ouwehand - Danny Hetharia

Ruurd en Danny maakten er een lange slijtageslag van! Ruurd mailde hun partij, "een aanvalspartij vol offers waar ik wel tevreden over ben." En inderdaad, een prachtige partij. Hieronder is de partij na te spelen.

Ruurd Ouwehand - Danny Hetharia

Harry Stroosma - Cor van As

Harry liep vroeg op de avond al door de speelzaal, een leeg bord achterlatend. Hij stuurde zijn naar eigen zeggen "(te) korte partij" tegen Cor in.

Harry Stroosma - Cor van As

Anton van Bokhoven - Prachal Biseswar

Regelmatig stellen Jaap of ik Anton de vraag om iets te vertellen over zijn gespeelde partij. Meestal krijgen we dan als reactie terug dat hij de partij niet meer helemaal heeft kunnen reconstrueren door een foutje in de notatie. Afgelopen maandag waren Anton en Prachal na afloop uitgebreid de partij aan het analyseren en reconstrueren! En deze week dus niet alleen een kort verslagje, maar ook de volledige partij tussen Anton en Prachal! Met een prachtig slot van de partij. Anton schreef:

Op de 14de zet sloeg Prachal mijn pion op e4 met zijn paard. Daar mijn witte loper verdekt stond opgesteld, op c2 achter mijn paard op c3, had hij niet gezien dat pion e4 driedubbel gedekt stond. Daardoor verloor Prachal een paard. Ik denk dat dit het verschil is tussen online en over the board schaak. De partij bleef toch wel spannend tot op zet 21 toen Prachal door een schaakje met mijn paard zijn dame verloor.

Anton van Bokhoven - Prachal Biseswar

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de zomercompetitie. Volgende week staat alweer ronde 9 van de in totaal 13 ronden op het programma.

Vergeet overigens niet de digitale enquête in te vullen! De deadline daarvoor staat op zaterdag 31 juli, dan kunnen we aan de hand daarvan ook de plannen voor het komend seizoen verder invullen!

Frank van Zutphen