Fan van g7-g5, stap 5 hersenkrakers en een rollercoaster-remise

Het is niet subtiel, geen kaarten voor de borst houden, gewoon meteen duidelijk maken wat de intenties zijn. Een zwartspeler die g7-g5 speelt. Direct ten aanval. Als een Donyell Malen op het doel af.

Eigenlijk natuurlijk een gekke zet om te spelen. In de opening is het natuurlijk ongehoord. De enige op onze vereniging die met 1. .. g7-g5 wellicht nog weg zou weten te komen is Ochtmania! Maar de gemiddelde afwachtende schaker start een zet als g7-g5 pas diep in het eindspel te overwegen.

En of het aan het water ligt? Of dat het een bijwerking van de vaccinaties is? De laatste paar weken zie ik het steeds vaker. Een paar weken geleden Pim Kleinjan tegen Martin Rensen. En afgelopen maandag Jeroen Landsheer tegen Lucian Mihailescu (hieronder na te spelen!). Dat zijn van die zetten die je bij zo’n stelling houden. Wow! Wat is hier aan de hand? Sindsdien ben ik fan van g7-g5!

Aanmelden voor de volgende ronde(s)

Wil je dit zelf ook ervaren? Dat kan natuurlijk! Stuur dan een e-mail naar onze wedstrijdleider Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl) en dan kan je de volgende ronde ook gewoon meespelen!

Tot op heden melden alle deelnemers zich netjes iedere week aan voor de volgende ronde via e-mail bij Jaap van Meerkerk. Met ingang van heden is het ook mogelijk om je aan te melden voor meerdere (of zelfs alle nog komende) ronden door een e-mail te sturen naar Jaap van Meerkerk.

Er is ook ruimte voor introducés of mensen die een keer bij schaakvereniging Erasmus willen komen kijken, laat dit dan ook even weten aan Jaap van Meerkerk op bovenstaande mailadres.

Stap 5 hersenkrakers

Sinds vorige week is onze jeugdleider Peter Ruimschoot met een leuk nieuwtje begonnen, de zogenaamde stap 5 hersenkrakers. Iedere week een nieuwe opgave op stap 5 niveau.

Van die hersenkrakers waar je toch nog even goed over na moet denken. In het rondeverslag nemen we dan iedere week de oplossing van de hersenkraker op. En we begonnen met een zeer interessante stelling! Wit is aan zet.  De oplossing is helemaal aan het einde van het verslag te vinden.

Inzendingen van de leden

En ook deze week werden er weer verschillende prachtige aanvalspartijen gespeeld. Lees en speel de interessante verslagen van Cander, Jeroen, Wim en ondergetekende.

Frank van Zutphen – Dick Straathof

Ik mocht het in de vijfde ronde opnemen tegen de koploper Dick Straathof met 4 uit 4. Eens kijken of ik hem op zijn eerste nederlaag kon gaan trakteren. Ik kwam heel erg lekker uit de opening met ruimteoverwicht, waarbij ik mijn stelling steeds iets kon verbeteren en Dick op een bepaald moment heel erg weinig ruimte had voor zijn stukken.

Een half gedwongen stukoffer maakte het nog spannend, maar mijn stukken hadden alle belangrijke velden onder controle en zo kon ik mijn voordeel weer verder uitbouwen. Een fraai gespeelde partij (van beide kanten!). Hieronder is de partij na te spelen.

Frank van Zutphen – Dick Straathof

Martin Rensen - Wim Posthumus

Wim deed uitgebreid verslag van de partij! In de online competities wisselden we vele partijen. Dat staat inmiddels 5-2 voor Martin. Met Martin wit werd het meestal de Sämisch-variant van NimzoIndisch met a3 en later f3. Daar had ik een slecht resultaat mee, maar die variant was natuurlijk in de revisie geweest.

Dit keer koos Martin wat anders en het werd een Geweigerd Damegambiet. In de opening ging het op zijn zachtst uitgedrukt niet helemaal naar wens voor mij. Martin ontwikkelde een scherpe aanval en kreeg een enorme drukstelling. Zo’n stelling waarvan je vreest dat je tegenstander ieder moment de beslissende mokerslag zal uitdelen.

Gelukkig bleef de genadeslag uit en kon ik enige tegendruk uitoefenen op het paard op c3. En wat prikstootjes uitdelen op de witte velden d3 en c2, waar de dame-loperbatterij stond. Toch lukte Martin ten koste van veel bedenktijd het initiatief te handhaven. Ook bij gereduceerd materiaal bleef de matdreiging op h7 actueel. Uiteindelijk kostte me dat een stuk. Met nog enkele minuten kon ik niet meer overzien wat schaakjes met de dame nog konden doen, alvorens de witte loper die op b7 was beland, te slaan.

Na de geforceerde dameruil stond ik duidelijk verloren. Met nog een minuut op de klok speelde Martin te snel en beging een enorme blunder, die hem een volle toren kostte. In plaats van een stuk achter, stond ik ineens een kwaliteit voor. Maar Martin kreeg een gevaarlijke vrije a-pion. Met allebei minder dan een minuut op de klok geen eenvoudige opgave.

Martin Rensen - Wim Posthumus

Omdat er niet meer werd genoteerd, is de zettenvolgorde niet exact. Het werd een standaard toreneindspel van koning + toren + pion tegen koning + toren met een afgesneden koning. Dit is te winnen door een brug te bouwen op de vijfde rij.

Martin Rensen - Wim Posthumus

Een wat onbevredigend, maar voor mij gelukkig, einde van een bloedstollende partij.

Cander Flanders - Harry Stroosma

Cander mailde: Afgelopen maandag ging ik na een hele lange tijd weer schaken. Ik mocht het met wit opnemen tegen Harry Stroosma. Ik speelde mijn vertrouwde vierpionnenspel als opening. Het ging tot aan zet 16 gelijk op. Hier begon de partij interessant te worden. Ik kon zijn stelling binnendringen met mijn paard op e6. Mijn paard zou daar heel sterk staan dus moest hij Pf8 spelen om het veld te dekken. Nadat ik Pe6 speelde ruilde hij af en ik nam zijn paard terug met mijn pion. Nu had ik een vrijpion op e6 die best wel snel zou worden in een eindspel.

Daarna speelde hij Pe4 om de verdediging van mijn pion te doorbreken. Ik nam zijn paard met mijn paard en hij nam terug met zijn pion op f5. Dit opende de a1-h8 diagonaal. Mijn loper stond ongedekt op b2 en mijn dame op d3 stond aangevallen door de pion op e4 dus hij dacht dat hij mijn pion op e6 ging winnen omdat ik mijn dame moest weghalen om mijn loper te verdedigen. Maar hij miste Dd5 waardoor hij dan mijn loper op b2 niet kan nemen omdat ik hem dan met e7 aftrekschaak geeft en zijn dame op d8 win. Toen hij De7 speelde kon ik lopers ruilen en daarna zijn pion op e4 winnen. De rest was gewoon techniek.

Lucian Mihailescu - Jeroen Landsheer

Jeroen mailde over de partij: Tijdens de partij was ik redelijk tevreden met mijn stelling, maar de computer maakte er werkelijk gehakt van.

Maar goed het was een leuke partij, we hadden allebei meerdere kansen om te winnen en te verliezen, dus wat dat betreft was remise een terecht resultaat.

Lucian Mihailescu - Jeroen Landsheer

De oplossing van de stap 5 hersenkraker van deze week is 1. Dxf7 Pxf7 2. Tg8 Txg8 3. Pxf7#.

Dat was het weer voor deze week. Volgende week alweer ronde zes! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de zomercompetitie.

Frank van Zutphen