Angstige wereld om ons heen

Ik werd er droevig van, na het vreselijke nieuws dat onze samenleving beroert en schokt. De een is droevig, de ander boos. Bij mij ervaar ik afwisselend beide emoties. De EK-wedstrijden boeiden – zeker die avond – niet meer. Of ze dat nog kunnen doen weet ik niet. In ieder geval anders. Het leven mag niet zomaar gewoon weer doorgaan. Sprakeloosheid alom. Ik denk na over zinloos geweld, zoek richting. Bestemming onbekend. “Liever rechtop sterven dan op mijn knieën leven” Die uitspraak hoorde ik langskomen. Treffend Peter R. Hij gonst nog na in mijn hoofd.

Ik heb geen zin in grappige anekdotes deze keer. Meestal probeer ik op de een of andere wijze toch een beetje lollig te wezen, in ieder geval opmerkelijk. Opdat u zich al lezend verkneukelt en verder leest. Deze week, als ik weer aan de beurt ben voor een rondeverslag, krijg ik geen ingevingen in die richting. Het hoeft en past ook niet.

Welkom

Welkom aan onze nieuwe aspirant-leden, Dave den Ouden en Brent Meeuwsen! Het was voor de tweede keer dat Dave onze clubavond bezocht en eraan deelnam. Over zijn partij tegen de ervaren Lucian Mihailescu doet hij zelf verslag. Ja, als huisschaker is de overgang naar clubniveau een hele uitdaging. Maar dat wist Dave natuurlijk. Hij is zelf uitgegroeid tot topspeler in een ander spel (tja, welk spel, Dave?) en de weg daarheen was lang, zo schrijft hij in zijn mail deze week. De weg naar een gemiddeld clubniveau zal dat ook worden, maar Dave heeft er zin in.

Brent kwam voor het eerst op een echte schaakclub. Peter Weeda was zijn eerste tegenstander. Ook zeker niet de minste onder ons. Peter doet verderop verslag van zijn partij. En we hopen Brent ook weer terug te zien natuurlijk.

Aantal deelnemers groeit

Inmiddels telt de zomercompetitie 36 deelnemers. Daarvan waren er 20 aanwezig en hadden we dus in deze zesde ronde 10 partijen. Leuk dat we na lange tijd nu ook weer onze secretaris Leo Verhoeven en ons clublid Emil Verhoef zagen aantreden. Het kwam goed uit deze heren tegen elkaar uit te laten komen. Ze speelden remise. Gezien het ratingverschil mag Emil hier best tevreden mee zijn.

Bijdragen deelnemers

En dan nu de bijdragen van een aantal deelnemers. Met dank aan Dave, Dick, Emil, Frank, Leo (2x zelfs), Peter en ondergetekende.

Wim Posthumus – Frank van Zutphen

Frank verhaalde over de partij. Ik mocht het met zwart opnemen tegen Wim. Na de eerste paar zetten herinnerde ik onze online rapidpotjes en ik bedacht me dat ik toen niet heel erg lekker uit de opening was gekomen. Afwijken van het bekende stramien dan maar. Zo rond de 13e zet stond er een interessante stelling op het bord. Een stelling zonder echte zwaktes, al is de zwarte loper wel ingegraven op b7. Wit had lang gerokeerd en zwart rokeert in het algemeen kort in dit soort stellingen. Het is dan de vraag of wit of zwart de sterkste koningsaanval kan ontwikkelen.

Mijn koningsaanval ging echter heel snel en Wim onderschatte de kracht van mijn aanval. Vreemd genoeg gingen de stukken iets meer dan 10 zetten later in de doos. De hele partij is hieronder na te spelen.

Wim Posthumus – Frank van Zutphen

Dick Straathof - Joop van 't Hoenderdaal

Dick vertelde over zijn partij: Ik speelde met wit tegen Joop van 't Hoenderdaal. Er kwam een Siciliaan op het bord waarin wit lang en zwart kort rokeerde. Aan beide kanten werd er voorzichtig gemanoeuvreerd. Toen zwart in een poging om met zijn eigen dame de witte dame te verjagen of af te ruilen kon ik er eenvoudig een loper tussen zetten en kwam ik goed te staan.

Er volgden nog een paar minder goede zetten en de zwarte stelling veranderde in gatenkaas. Ik won een stuk en door de eventuele tegenkansen van zwart te pareren later ook de partij. Achteraf zag ik met behulp van de computer dat zwart op het beslissende moment erg goed had gestaan en zelfs winstkansen had als hij met zijn a- en b-pion richting witte koning was opgerukt.

Brent Meeuwsen - Peter Weeda

Peter mailde over de partij tegen debutant Brent: Nu de zomercompetitie alweer een paar weken bezig is, begin ik weer alle schakers te herkennen. En probeer ook mee te nemen hoe ze spelen en welke openingen. Vandaar mijn verrassing toen ik nieuwsgierig als altijd naar de indeling liep en zag dat ik tegen Brent Meeuwsen mocht spelen. Die kende ik niet.

Maar inderdaad, Brent was die avond voor het eerst binnengelopen en kon gelijk meedoen. Altijd een beetje benieuwd natuurlijk naar wie iemand is en ook, hoever is hij in zijn schaakontwikkeling?

Hij bleek desgevraagd een eerstejaars student in Delft en speelde veel op internet. Hij speelde met wit de opening prima! Heel actief en ik zat ineens in een bekrompen Konings-Ondische stelling, waarvan mijn kennis rudimentair is. Stockfish vond het achteraf wel meevallen, een lichte plus voor wit.

Groot was mijn verrassing dus toen hij in een simpele vork trapte, waardoor ik een stuk tegen pion won. En niet veel later kon ik redelijk makkelijk een pion winnen, met name doordat Brent alles gooide op actief spel. Dat kreeg hij ook wel, maar ik kon voldoende afruilen, waarna een gewonnen eindspel resteerde.

We speelden nog twee 5 minuten partijtjes achteraf en hij bleek een heel handige en snelle speler, altijd op zoek naar complicaties.

Harry Stroosma - Leo de Jager

Leo vertelde over de partij: In een Damegambiet drong Harry net zo lang zijn c-pion op dat het me te veel werd en ik het kleinood toch maar van het bord plukte. Zoals gebruikelijk kreeg wit compensatie en er volgde het nodige duw en trekwerk. Op zet 40 leek de crisis eindelijk te naderen.

Zwart stond nog steeds een pionnetje voor, maar wit had prachtige invalsroutes voor zijn koning over de zwarte velden. En dan waren er ook nog een zwarte achilleshiel op h7 en een witte vrijpion op d5. De toren op d6 die de zwarte stelling bij elkaar hield stond ook niet zo stabiel. Zwart kon (nog) niet goed op d5 slaan want dan kwam de witte toren binnen vallen en dan had wit waarschijnlijk voldoende compensatie. Kortom de stelling leek, voor mij tenminste, in evenwicht.

Voortvarend ging de witte monarch daarom op weg naar d4 om daar aangekomen te besluiten waar hij binnen wilde vallen. 41. Kg1-f2 Kg7-f8 Nu kon Ke3 niet want zwart kon dan wel op d5 slaan omdat de witte koning zijn eigen toren in de weg stond. Daarom 42. Te1-d1 De zwarte koning kon nu niet goed naar de damevleugel, want na 42. .. Ke7? 43. Ke3 Kd8 44. Kd4 Kc7 45. Kc5 begon het wel heel erg op zetdwang te lijken. Zwart besteedde daarom ruim de helft van zijn schamele resterende bedenktijd aan het zoeken naar de uitweg. Hij vond die tenslotte met 42. .. a6-a5 wat echter niet de bedoeling had om met de a-pion te gaan lopen, maar om daarentegen de b-pion een zetje te geven en zo gebruik te maken van de loper op e4 die het promotieveld beheerste.

Na 43. Kf2-e3 b5-b4 44. Ke3-d4 was het doel bereikt, maar helaas, de vogel (de b-pion) was gevlogen en de prachtig gecentraliseerde koning, normaal een troef van jewelste, was volslagen machteloos. Zwart stond totaal gewonnen (en dat stond ie op de 40e zet dus kennelijk ook) 44. .. b4-b3 45. Td1-d2 niets hielp meer 45. .. Le4-c2 en de promotie was verzekerd. 46. Kd4-c4 Td6xe6 tijdnood, maar behalve 46. .. Ld3 won alles probleemloos 47. d5xe6 b3-b2 48. Td2-d7 b2-b1D 0-1.

Martin Rensen - Jaap van Meerkerk

Tegen Martin Rensen aangetreden. Met zwart. Je weet, dit wordt heel pittig leuk. Na 7. Lc4 kreeg mijn Grünfeld in de ruilvariant een traditioneel tintje. Zou het een Sevilla worden (WK match Karpov-Kasparov, Sevilla 1984, waar zwart met 11. .. Pa5 de loper op c4 bevraagt en wit toen verrassend 12. Lxf7! speelde?

Anatoly Karpov - Garry Kasparov

Of zou Martin voor de kwaliteitsoffervariant gaan? De eerste is onder andere via de partijen tussen Kasparov en Short tot in het eindspel uitgeanalyseerd. Als je die naspeelt geloof je dat niet. De witte d-pion dreigt pas op zet 30 of zo met mat te promoveren terwijl zwart een matnet aan de overkant in elkaar vlecht. Bloedstollend dus. Het werd de tweede variant waarin wit de loper terugtrekt op Ld3.

Wit krijgt vaak een geweldige aanval als hij er een kwaliteit in wil steken door zijn toren op a1 voor zwarts sterke loper op g7 te geven. Me naar bekend terrein schuivend, werkte ik dankbaar mee om deze variant op het bord te krijgen. Martin trok te gretig ten aanval, en dwong zichzelf daarna nog een stuk te investeren om mijn koningsvleugel te slopen. Ik kon de witte aanval echter neutraliseren omdat de beide witte centrumpionnen, de noodzakelijke stoottroepen, één voor één werden geslagen. Toen zwart verder kon ruilen en een kwaliteit terug offerde bleef ik in het eindspel een paard voor en legde Martin zijn koning om.

Lucian Mihailescu - Dave den Ouden

“Verliezen hoort erbij en dat zijn zeker de beste leermomenten”, antwoordde Dave in zijn mail aan mij, waarin ik hem vroeg iets over zijn partij tegen Lucian te vertellen. Hij vervolgde: Zelf speel ik een ander spel waar ik tot de top 20 van de wereld behoor en ook dat ging niet vanzelf. Zwart is sowieso wat lastiger voor mij, omdat ik niet de juiste verdedigingen ken met zwart om een goed uit de opening te komen.

Lucian opende met e4, ik ben deze week begonnen met het bestuderen van de Sicilian Defence maar heb deze nog lang niet onder de knie om hier lang weerstand mee te bieden. Ik koos voor de standaardverdediging met 1. e5 en kwam al snel in de volgende positie:

Ik heb zelf het gevoel dat ik mijn pion direct naar d5 had moeten bewegen en ik hierdoor nu een ‘zet achter liep’. De verdediging die ik ken tegen de aanval op f7 met de loper of het paard zette ik hier voor mijn gevoel al te laat in.

De verdediging die ik ken tegen de aanval op de pion op f7 is deze.

Echter is dit niet de exacte positie die hier passeerde dus moest ik al heel snel wat improviseren met mijn mindere ervaring. Uiteindelijk eindigde ik met twee torens tegen een loper en paard en een toren waarbij Lucian ik meen 1 pion voor stond. Het was in ieder geval een goede les en ik vond het weer vermakelijk.

Emil Verhoef - Leo Verhoeven

Leo mailde over de partij: Ik was erg blij om weer naar de vereniging te kunnen gaan. Afgezien van de jaarvergadering was dat voor het eerst in bijna anderhalf jaar. Het spel bleek onwennig. Maar in een vertrouwde omgeving met goede bekenden. Fijn!

Over mijn partij met Emil Verhoef ben ik niet zo tevreden, ook al was de partij boeiend genoeg. Maar het ging bij mij nogal stroef. Met zelfs een ernstige kortsluiting. Toen ik na een korte wandeling naar het bord keek zag ik dat een wit paard mijn pion op e3 had geslagen. In mijn beleving kon dat niet: het paard stond toch op c3? En dat ook zo tot uitdrukking gebracht. Emil wees me er vriendelijk op dat het paard van d5 kwam. Oeps. Dat was ik kwijt.

De partij werd remise. Op voorstel van Emil. Qua stelling had ik door kunnen spelen, maar verantwoord was dat niet, gezien het verloop van de partij en een naderend gebrek aan bedenktijd.
Ik zie terug op een geslaagde avond. Het was weer goed toeven bij SV Erasmus.

Ook Emil klom in de spreekwoordelijke pen. Het was nog een beetje wennen in het post corona tijdperk, of zitten we er nog midden in?

Een halfvolle zaal, wat verlegen knikjes naar elkaar, nog geen handjes schudden, maar wel weer de vertrouwde geur van schaakstukken die te lang in het doosje hebben gezeten. Het mag weer. Tegen Leo, gelijk weer een tegenstander van kaliber ,die gelukkig naar blijkt ook een jaar in de mottenballen gelegen heeft en dus nog even moest zoeken naar zijn vorm. Teruggrijpen op de vertrouwde Reti opening dan maar en er het beste van maken.

Dat lukte nog redelijk ook, ik was het nog niet helemaal kwijt, al kostte het verschil in kwaliteit mij toch een kwaliteit. Maar toen Leo te lang ging denken hoe dit te verzilveren, ging de tijd in mijn voordeel werken. Het zweet op zijn voorhoofd werkte als doping en ik slaagde erin een aardige vesting te bouwen, waarna een herhaling van zetten de onvermijdelijke remisestand opleverde.

Het virus heeft me in ieder geval geleerd hoe ik mezelf kan isoleren en beschermen tegen de vijand, al ben ik dan mijn roekeloze agressie op het bord kwijtgeraakt en zal ik moeten leren er weer op uit te trekken met mijn paarden en lopers. Kortom het was leuk weer te ravotten op de 64 velden.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de zomercompetitie.

Zo, dat was het weer voor deze ronde, op naar ronde 7. Als u wilt kunt u zich voor alle volgende ronden tegelijk aanmelden (via competitieleider@sv-erasmus.nl). Veel plezier en succes weer!

En laten we maar hopen dat alle onlangs doorgevoerde versoepelingen kunnen blijven gelden... En dat we ons met zijn allen die anderhalve meter blijven naleven.

Jaap van Meerkerk