Topdrukte in zomercompetitie!

Vier nieuwe aanmeldingen op de valreep zorgden voor een onverwacht bezette speelzaal en daarmee werd deze ronde de drukstbezochte schaakavond van de zomercompetitie met 28 deelnemers en dus 14 partijen. Dat betekende een welkom aan vier nieuwe deelnemers.

Welkom

Welkom aan ons clublid Daan Gijsbertse en onze penningmeester Ruurd Ouwehand.

Daan mocht direct flink aan de bak tegen Leo de Jager, die zo’n 300 ratingpunten meer in zijn bagage heeft. Leo speelde tot op heden wat onder zijn We-score (dat is de score die je op basis van zijn speelsterkte mag verwachten) en had een zuinige 3 punten bijeen gesprokkeld, Daan had er ook drie, door de zes ‘zomerhalfjes’ en wist zich gewapend met 28 online potjes rapid. Leo won, maar moest er hard voor werken, zag ik, want het ging lang gelijk op.

Nadat Ruurd ons bij binnenkomst gevat een gelukkig nieuwjaar had toegewenst toog hij monter naar het A4 met de indeling voor ronde zeven. Hij mocht aan bord zes met schrijver dezes de degens kruisen, maar blunderde al op zet 11 zijn dame. Peter Weeda, ongeduldig ijsberend in afwachting van Cander Flanders, liep inmiddels rood aan van ellende. Cander bleef echter ver weg in dromenland. Aan Ruurd – inmiddels opgelapt na zijn echec – en Peter werd voorgesteld alsnog tegen elkaar een serieuze partij te gaan spelen.

Na mijn cadeau-overwinning op Ruurd Ouwehand wist ik mij tot mijn verbazing op mijn gemak langs de borden te laveren. De naleving van de Covid-19 regels deed in het geheel geen afbreuk aan de bekoring van de stellingen op de borden 2 (Dick Straathof – Ruud Neumeijer), 7 (Jan Hoek van Dijke – Lucian Mihailescu) en 14 (Prachal Biseswar – Jan Bruinsma). Straathof kon vanwege een achtergebleven zwarte c-pion de c-lijn uitroken, Hoek van Dijke betoverde zijn stukken met prachtig aanvalsspel. En op bord 14 werden de dames van Prachal en Jan tegelijk belaagd, werd bijna gepromoveerd en veel gecombineerd. Schaken als kijkspel, de moeite meer dan waard.

Ook een bijzonder welkom aan de twee nieuwe aspirant-leden Prachal Biseswar en Sander van de Laar. Plots stonden ze voor me, nadat Jan net had ingedeeld. Er moest in de communicatie ergens iets zijn misgegaan en daarom stonden ze niet op mijn lijstje. Geen nood, Jan Hoek van Dijke bedacht stante pede een oplossing. Dan laten we ze ‘gewoon’ tegen Jan en Gerrit spelen. Dus repte ik me onmiddellijk richting bord 13, waar de heren reeds hadden plaats genomen en druk aan het kletsen waren geraakt. Natuurlijk vonden Gerrit en Jan dit geen enkel probleem. Zelfs hun gezichtsuitdrukking verried geen enkel ongemak bij mijn verzoek een andere tegenstander op te zoeken.

En zo speelden Prachal en Sander hun eerste partijen achter een echt schaakbord, met ‘levende’ stukken tegen echte clubschakers. Het was grappig om te zien hoe een Prachal, uitsluitend gewend aan digitaal schaak, de stukken teder beroerde, hoe hij met beide handen wat stuntelig ogend een paard een pion liet slaan. “Wij meppen hem er zo af”, demonstreerde ik na afloop, en liet zien hoe ‘handig’ wij stukken in één beweging met één hand slaan. Ik tipte beide nieuwkomers nog voor het correct uitvoeren van de rokade. Zet je eerst je toren op f1 dan kan een niet coulante tegenstander zomaar eisen dat je de koning niet meer op g1 mag plaatsen. Hij vond het ook ‘amusant’ te horen dat hij een combinatie met damewinst had gemist. “Irritant als toeschouwers na je partij gaan lopen vertellen wat je beter had kunnen spelen”, probeerde ik nog om het goed te maken.

De tegenstander van Sander was Gerrit Boer, die een partijverslag heeft ingeleverd.

Weekopgave

Al een paar weken hangt er bij de ingang van de speelzaal een mooie puzzel. Stap 5 niveau. Wit (of zwart) aan zet wint in een paar zetten. Ter lering ende vermaeck. Voor de verloren minuutjes als je tegenstander aan het nadenken is.

Vorige week maandag hing hier de volgende stelling. Wit aan zet wint. Het werd een enorme hersenkraker. De oplossing is hieronder te lezen en zal verrassen!

En daarnaast ook de stelling van de afgelopen week. Ook bij deze stelling is wit aan zet. En is de oplossing weer aan het einde van het artikel te vinden!

Inzendingen van de leden

Deze keer kregen 12 deelnemers tegelijk een uitnodiging via de BCC balk om iets van hun belevenissen met ons te delen. Nu eens niet uitsluitend een verzoek aan de winnaars, al is het veel gemakkelijker iets te schrijven na winst. Op vrijdag slechts reacties van Gerrit Boer, Prachal Biseswar, waarvoor dank, en een kort berichtje bericht van Ruurd Ouwehand. Volgende keer toch maar weer een persoonlijke uitnodiging sturen. Dat levert aanzienlijk meer respons op.

Gerrit Boer – Sander van de Laar

Gerrit schreef in reactie op mijn uitnodiging iets voor de website bij te dragen: Je verzoek heeft in elk geval de uitwerking dat ik nog even naar de partij keek, door hem na te spelen en te registreren.

Mijn tegenstander, voor de eerste keer spelend bij Erasmus, kan schaken, dat staat vast. Ik balanceerde zo nu en dan op het randje van de afgrond.

Mijn opening was slecht, zoals wel vaker. Maar tot mijn opluchting gaf hij op de veertiende zet pardoes een paard weg. Het spel daarna ontwikkelde zich zo in zijn voordeel dat ik begon te denken dat het een bewust paardoffer was geweest. In zijn goede spel won hij een kwaliteit en nog twee pionnen. Ik bleef vechten en met zijn medewerking won ik een pion terug en – via een paardvork – de kwaliteit. Daarna moest ik blijven opletten, maar won uiteindelijk gemakkelijk. Als Sander wat beter oplet, en minder goedgeefs wordt, komt hij nog veel verder!

Prachal Biseswar – Jan Bruinsma

Prachal mailde: Ik vond het erg leuk om tegen Jan te schaken (en te winnen). Het verschil tussen online en OTB spelen is toch best groot, maar minstens net zo leuk. Dus mijn beste pot heb ik niet gespeeld, maar ik denk ook dat ik zeker niet slecht heb gespeeld tegen Jan. Ook leuk om de tegenstander aan te kunnen kijken en af en toe een woord met elkaar te kunnen wisselen. Dus ik ben er graag weer bij maandag! Ik vond iedereen ook erg vriendelijk en heb me zeker welkom gevoeld.”

Het tegenovergestelde van online schaken is dus OTB. Huh? Even gegoogeld en hup helemaal duidelijk: Overlegorgaan Technische Beveiligingsstandaarden (OTB). Nog eens geprobeerd en ja daar was ie: Over The Board!

Frank van Zutphen – Pim Kleinjan

Frank stuurde de partij in: Ik speelde een interessante partij tegen Pim Kleinjan. Ik kwam wel aardig uit de opening en in de onderstaande stelling speelde Pim het voor de hand liggende maar toch niet goede 10. .. Lf6, waarna ik groot voordeel kreeg met een zwakke zwarte koningsstelling in combinatie met een onderontwikkelde zwarte damevleugel. Een erg leuke en interessante partij om te zien hoe deze voordelen in winst om te zetten.

Frank van Zutphen – Pim Kleinjan

Peter Weeda - Ruurd Ouwehand (buiten mededinging)

Ruurd Ouwehand en Peter Weeda hadden vanwege hun late start 1 uur en 15 minuten aan speeltijd op de klok. Peter had enige druk en op zet 19 een stelling die rook naar initiatief. Echt zo’n stelling van ‘maar hoe nu verder’. Ik dacht weer eens aan ‘Oordeel en Plan’ van Max Euwe. Ruurd kreeg een zwakte op c6 maar kon de stelling neutraliseren. Het werd remise. De uitslag verwerken we niet in de stand van de zomercompetitie. Het blijft bij een vermelding hier.

Ruurd mailde: Afgezien van die blunder (tegen jou) had ik het weer prima naar mijn zin!

Antwoorden weekopgave

De eerste opgave bezorgde de nodige Erasmianen vele hoofdbrekens. Halverwege de avond kwam Frank met de oplossing. Moest er nog niet een pion of stuk op c7 staan? En jawel, dat bleek juist te zijn.

Hiernaast de goede diagram. Dan wordt de oplossing een stuk eenvoudiger 😉

De oplossing: 1. Lg6 Ke6 2. Dg8+ Kd7 3. Lf5+ De6 4. Dxe6 Kd8 5. Dd7 mat.

De oplossing van de andere opgave was 1. Lxg6 hxg6 2. Dxg6 fxg6 3. Tf8 mat.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de zomercompetitie. Dat was het weer. Allemaal veel schaakplezier in ronde 8.

Jaap van Meerkerk