Keek op de week

Woensdagavond hadden we een bestuursvergadering. Natuurlijk stond deze in het teken van de aanstaande Algemene Ledenvergadering op maandag 30 augustus, waarvoor u binnenkort zal worden uitgenodigd.

Een mooie opsteker was de constatering dat veel van onze leden gehoor hadden gegeven aan het tijdig invullen van de enquête. Nu konden we rekening houden met uw wensen voor het komende seizoen. Dat stemde tot een opgeruimde sfeer en tevredenheid.

Zo weten we dat het online rapidschaken in competitieverband (groepen van 6 tot 8) ruim voldoende wordt gewaardeerd om hier een gevolg aan te geven. Ook over de samenstelling van de diverse teams die voor Erasmus zowel in de KNSB als RSB-competitie gaan uitkomen konden we ons licht laten schijnen.

De elfde ronde van de zomercompetitie zit er al weer op. En deze keer al wéér een record: met 14 wedstrijden telden we nu 28 deelnemers!

Mededelingen

Onze voorzitter Frank van Zutphen deelde voorafgaande aan de wedstrijden van deze avond mee dat bij binnenkomst de tweede toegangsdeuren automatisch worden geopend, nadat de eerste deuren van de entree zich hebben gesloten. Vanaf 20.30 uur gaan ze op het slot. Bezoekers dienen na 20.30 uur bij nummer 211A aan te bellen om toegang te krijgen.

De aanvang van de voorronde van de interne competitie is op maandag 6 september. Meldt u zich a.u.b. tijdig aan via competitieleider@sv-erasmus.nl.

Welkom

Een warm welkom aan onze leden die voor de eerste keer meespeelden: Jan de Korte, Pieter Sturm en Leo Koster. Heel bijzonder vind ik de woorden die worden uitgesproken na een zeer lange tijd van afwezigheid.

Jan de Korte, per mail: “Na 18 maanden onlineschaak en een dubbele vaccinatie ben ik er weer klaar voor!”

Leo Koster: “Mijn laatste partij won ik hier op de club. Het was tegen jou (zie hij tegen mij), ik heb er weer zin in.” Ik: “Nou, je boft niet, je krijgt namelijk 5 punten voor je afwezigheid en dus een sterke tegenstander.”

Ook een bijzonder welkom aan onze aspirant-leden Luuk Jonkergouw en Ernst van Ekeren, die zich in een verslag van de online rapidcompetitie al hadden voorgesteld. Beide aspiranten gaan zich nog even op onze vereniging oriënteren en ervaren wat OTB-schaken (dus achter een bord en met onze fraaie stukken) op een schaakvereniging precies is. Alles zal nieuw zijn. Bij binnenkomst vroegen ze mij bijvoorbeeld hoe lang een wedstrijd duurde. Zo vertrouwd als zij zijn met het digitale (snel)schaken, zo onwennig zullen ze zijn met het – zeg maar – echte fysieke werk. “Ga op je handen zitten”, was mijn advies. Voor wat het waard is. Je moet het immers zelf ervaren.

We – mag ik even namens ons allen spreken? Vast wel – zijn dan ook heel benieuwd hoe zij het vonden. Ernst kon met zwart gelijk flink aan de bak tegen één van de beste (rating 1996) en meest ervaren schakers van onze club, Pieter Sturm. Het werd remise, een prima resultaat van Ernst, die al een aantal maanden meedoet aan onze online rapidcompetitie. Luuk mocht met zwart aantreden tegen Martin Rensen. Met een rating van 1862 ook bepaald geen makkie zullen we maar zeggen. Luuk moest het punt aan Martin laten. Hoe hun partijen verliepen, leest u verderop in dit verslag.

Bijdragen van onze leden

Met dank aan Leo de Jager, Henk Ochtman, Leo Koster, Ernst van Ekeren, Jan de Korte, Luuk Jonkergouw, Gerrit Boer en Anton van Bokhoven.

Leo de Jager – Frank van Zutphen

Museumschaak

Leo schetste: Nee, dit is geen stelling waar iets schaaktechnisch staat te gebeuren.

Hier zijn de opponenten begonnen met het creëren van bijzondere plaatjes in plaats van stellingen. Afgezien van het pionnetje op b3 zien we diverse spiegelingen en symmetrieën. Let op, er komen er nog veel meer.

Een paar zetten verder en het heeft nog steeds niet echt veel zin om het over het schaken te hebben.

Er lijkt een niet uitgesproken afspraak te zijn om alleen esthetisch verantwoorde stellingen op het bord te brengen.

Nou, vooruit dan toch maar een halfhartige schaakexplicatie.

Wit heeft zojuist 14. Ld3-f5 gespeeld.

En niet omdat dat de beste was, dat was ie zeker niet, maar vanuit de gedachte dat alles hier zover binnen de remisemarge is dat Lf5 artistiek gezien de enige zet is.

Het blijven plaatjes, maar helaas is het plaatje hieronder de laatste.

Want hier verzuimde zwart met 16. .. De8 (17. Kf1! Kf8 enzovoort) de symmetrie vast te houden en ging zwart toch proberen er een schaakpartij van te maken.

Hij speelde ook geen 16. .. Pxg2 wegens 17. De5 met een dubbele tegenaanval op g7 en Pc5.

Hij ging voor het initiatief.

Met 16. .. Dd8-g5 17. Pf5-g3 Dg5-d5 18. Pc4-e3 Dd5-c6 19. Dd1-b4 en het stond volkomen gelijk. Zwart schatte het echter verkeerd in en toverde van alle goden verlaten 19. .. g7-g5 uit de doos.

Vermoedelijk droomde hij van varianten als Ta8-e8xe3 en wint. Maar als er nu een koning in problemen was, dan was het niet de witte. Plotsklaps waren alle velden rond de zwarte koning (dodelijk) verzwakt. Volgens de computer viel het nog enigszins mee, maar achter het bord dacht wit er het zijne van. Het zwarte paard op f4 leek solide genoeg te staan om een koningsaanval op te bouwen, maar de witte knol die laten op f5 kwam stond feitelijk veel steviger en dreigender.

20. Ta1-d1 Ta8-e8 21. Pg3-f5 vanaf nu was de zwarte toren gebonden aan het bewaken van de onderste rij. 21. .. b7-b6 om zowel het paard te dekken als de dame op de lange diagonaal te kunnen houden. Wit haalde nu eerst grappen op e2 uit de stelling met 22. Kg1-f1 Dd8-e6 Zwart begon al aardig door zijn tijd heen te raken en dat zagen we aan de ‘valletjes’ die gezet werden. Pe3 was nu gepend wegens De2 gevolgd door De1 en mat. Maar waarom zou de rots in de branding weg willen gaan behalve voor de doodsteek. 23. Db4-d4 f7-f6 24. g2-g3 Pf4-g6 en nu stond de witte koning veilig terwijl de zwarte …

Volgens de machine was het nu uit. Dat gevoel had ik ook, maar het kostte toch bijna tien minuten om de weg vooruit te vinden. 25. b3-b4! Joeg het paard weg van het strijdtoneel en maakte veld d7 vrij om de zwarte stelling binnen te vallen. 25. .. Pc5-a6 26. Dd4-d7 De6xd7 27. Td1xd7 Pa6xb4 Het galgenmaal.

In de volgende fase probeerde wit zo planmatig mogelijk te spelen en niet op trivialiteiten als pionwinst (Txc7xa7) of mogelijke kwaliteiten [Pg4) te hopen. Eerst de koning vastspijkeren. 28. Pf5-h6 Kg8-h8 29. Pe3-f5 om te verhinderen dat zwart iets op e7 kan zetten en de koning vast te spijkeren. De computer hield het hier op +1,6, maar plat gezegd stond wit hier een koning voor, de zwarte toren was hopeloos passief en de witte paarden waren onaantastbaar. Bovendien was zwart zo goed als door zijn bedenktijd heen, al weten we natuurlijk allemaal dat in Franks geval dat niet alleen vrij normaal is, maar ook dat hij dan misschien wel des te gevaarlijker is.

29. .. Pg6-e5 30. Td7xc7 g5-g4 Zwart wilde, terecht, ten koste van alles zijn paard op e5 handhaven om zo controle over f7 te houden. Wit daarentegen was volledig gefocust op het doorzetten van f4 en zag af van de pionwinst terug met 31. a3 Pd5 32. Txa7. 31. Kf1-g2 Pb4xa2 32. Tc7xa7 Pa2-b4 33. Ta7-c7 Pb4-d5 34. Tc7-b7 Te8-c8 35. h2-h3 g4xh3 36. Kg2xh3 Pe5-f3 37. Tb7-d7

Nu moest de verdediger van veld d7 wijken en verkeerde de zwarte toren weldra in ernstig gevaar met Pf7 en Pe7. 37. .. Pf3-g5 38. Kh3-g2 38. Pd5-b4 39. c2-c3 wreef het er nog eens in. 39. .. Pb4-a6 40. f2-f4 Daar was ’t ie dan eindelijk 40. .. Pa6-c5 41. Td7-a7 en zwart had er genoeg van.

Ton Dulk – Henk Ochtman

Henk mailde: Nog niet eerder had ik tegen Ton Dulk gespeeld. Zijn speelstijl bleek rustig en positioneel. Fianchetto van de koningsloper, snelle korte rokade, langzame voorbereiding van een opmars op de damevleugel. Om dynamiek in de stelling te brengen offerde ik de h-pion zodat mijn toren naar de koningsstelling keek. Ook richtte ik lopers en dame op de koningsstelling. Terwijl ik in het centrum met een pion doorbrak, ruilde Ton op de damevleugel een pion.

De witte stukken stonden elkaar nogal in de weg bij de verdediging van de monarch. De witte witveldige loper was geruild en de witte paarden op h4 en g2 stonden in feite op stal. Het paard op h4 dreigde verloren te gaan door een opmars van de g-pion, terwijl een zwarte pion op e3 de loper op d2 ter verantwoording riep. Kortom, er restte slechts opgave na deze succesvolle koningsaanval.

Leo Koster – Ruud Neumeijer

Leo schreef: Ruud speelde de Franse verdediging en ik ging naar de Tarrasch-variant (Pd2). Ik kwam wat beter te staan en wat vrijer. Na zetje of 25 stond alles weer in evenwicht. Ik verrekende mij en daardoor kwam ik verloren te staan. Ik had net ervoor ook nog een remiseaanbod afgeslagen, maar door zijn koning naar voren te lokken kon ik met enig fortuin en een koele blik alsnog winnen.

Pieter Sturm – Ernst van Ekeren

Ernst blikte terug: Ik vond het zeker leuk om weer eens met echte stukken een partij te spelen bij jullie. Het voelt toch veel meer als echt schaken dan een online potje. Zeker ook door de lange bedenktijd zit je veel meer in het spel. Bedankt voor de complimenten. Pieter kwam sterk uit de opening en stond positioneel een stuk beter dan ik, maar ik heb er gelukkig nog een remise uit weten te slepen.

Jan de Korte – Karoly Kiss

Jan vertelde: Voor mij was het een dubbele comeback. Niet alleen een Covid herstart, maar ook een terugkeer bij Erasmus. Lid geworden in 1988, vertrokken in 2011 en sinds vorig jaar dubbellid en nu ook weer achter het bord. Een weerzien met diverse bekenden en prettig om na 18 maanden online (1600 games) weer eens een ‘normale’ partij te spelen in een mooie speelzaal. En het was inderdaad wennen.

De partij tegen Karoly Kiss. Hij stelde zich voor en vertelde dat hij na een pauze van 8 jaar terug was bij Erasmus. Hij speelde heel geconcentreerd en etaleerde kennis van de Open Spaanse (Ruy Lopez) partijopzet. Zwart beantwoorde Lb5 met d6 (Steinitz) in plaats van het veel voorkomende a6 (Morphy).

Met h3 ter voorkoming van Lg4 pakte ik het rustig aan, waarna zwart na Pf6 wit voor keuzes stelde. In mijn geval De2 gevolgd door c3, waarna de witte loper na zwarts a6 en b5 op c2 terecht kwam. Zwart speelde vervolgens te snel Pa5 en c5, waarna door pionnenruil mijn lopers (duo penotti) vrij uitzicht hadden op h7 en h6.

Na Td1 kwam daar ook nog een penning bij en had zwart zich een zet later al danig in de nesten gewerkt met een keuze tussen mat en stukverlies (overbelasting). En toen zag ik dat het stuk op d7 kon worden opgehaald via 16. Txd7 gevolgd door 17. De4 en 18. Dxa8. Een fraaie wending, … maar achteraf compleet overbodige franje (16. Dd3 was simpeler en wel winnend, had ik gemist) … resulterend in complicaties waaraan de zwarte dame ten onderging met alarmfase 1 tot gevolg. De dame zat gevangen in een web van pionnen, twee paarden en werd aangevallen door een toren.

Veel rekenwerk, complexe varianten en dat in zo’n eerste partij (Twee opties: 1. dame verlies accepteren tegen toren + loper met een onvoltooide ontwikkeling of 2. een bevrijdingspoging, een loper teruggeven met materieel evenwicht).

Punt was alleen dat de zwart de wijze van executie kon bepalen: stuk terug met of zonder dameruil en in dat laatste geval zouden beide dames achter de vijandelijke linies op rooftocht gaan, uitkomsten waren achter het bord niet te berekenen, die achteraf volgens de engine op uiteenlopende zetherhaling uitkwamen. Karoly koos voor loperwinst met dameruil en een overzichtelijke gelijke stand, waarbij hij in een poging om de opgerukte e-pion te winnen een combinatie met stuk- of torenverlies overzag en opgaf.

Jan de Korte – Karoly Kiss

Martin Rensen - Luuk Jonkergouw

Luuk mailde: Ik vond het zeker leuk om voor het eerst een ‘echte’ pot te spelen, met bijbehorende notitie en klok. Ik moest erg wennen aan de tijd die vele malen langer was dan de 10 minuten potjes die ik ben gewend. Ik moest me er echt toe zetten om eerst heel goed na te denken voordat ik een zet deed.

Over de wedstrijd; ik kwam niet goed uit de opening, stond eigenlijk constant onder druk. Na lang nadenken maakte Martin op een gegeven moment een torenoffer, wat een blunder bleek te zijn, waardoor de wedstrijd weer gelijk op ging. Martin wist de druk wel te behouden waardoor ik na stukverlies vanwege een penning de partij verloor.

Al met al een erg leuke ervaring, en ik ben benieuwd of ik het er volgende keer beter vanaf kan brengen tegen een iets mindere tegenstander dan Martin.

Pim Kleinjan - Gerrit Boer

Gerrit verhaalde: Altijd weer verrassend en leerzaam om een partij na te spelen. De partij begon met een opening die ik volledig achter het bord bedacht. Het resultaat was dan ook slecht: achterstallige ontwikkeling en minder goede stelling. Het bracht Pim ertoe om op de 14de zet, na lang nadenken, een kwaliteitsoffer te plegen, met aanvalskansen.

De aanval verliep niet helemaal zoals Pim waarschijnlijk in gedachte had. Na spannende schermutselingen resulteerde een eindspel van loper en zes pionnen (Pim) tegen toren en vier pionnen (Gerrit). Op het nippertje kon ik dat winnen. Ik laat het aan de lezer over om de partij die ik zonder commentaar geregistreerd heb, zelf van commentaar te voorzien. Het analyseren van partijen is niet mijn grootste kracht. Mijn respect voor de ondernemende speelstijl van Pim, maar ja, hij wist natuurlijk niet dat ik een taaie verdediger ben.

Anton van Bokhoven - Jan Bruinsma

Anton klom in de pen: Mijn plan om in de dertien partijen van de zomercompetitie 50 procent te halen is aan het wankelen. Met 3½ punt uit 10 partijen zal het nog een ferme kluif worden.

Maar niet getreurd, met nog drie partijen te gaan behoorde 6½ punt nog steeds tot de mogelijkheden. Met in mijn achterhoofd deze gedachte werd ik voor de elfde ronde ingedeeld met wit tegen Jan Bruinsma. Ter lering en vermaak (heb ik niet van mij zelf) hier onze partij met zijn diepte en hoogte punten. Het begon vrij rustig tot zet 8.

Anton van Bokhoven - Jan Bruinsma

Mijn volgende tegenstanders zijn gewaarschuwd, want ik ga voor de nog ontbrekende twee punten.

Zo, dit was het weer voor deze ronde van de zomercompetitie. Op naar de voorlaatste, ronde 12. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de zomercompetitie.

Jaap van Meerkerk