In januari 2020 spelen we nietsvermoedend in Wijk aan Zee in het Tata Steel Toernooi. Alles lijkt normaal, okay we hebben op televisie beelden gezien vanuit Wuhan, maar volgens het Ministerie van Waarheid aldaar is er niets aan de hand.

Wat wij echter op televisie zien lijkt een combinatie van George Orwell en één of andere biologische rampen horrorfilm. Huiveringwekkend om naar te kijken en meelijwekkend voor de plaatselijke bevolking, maar in ieder geval ver van ons bed.

Nu ruim anderhalf jaar, twee lockdowns, drie golven en vier varianten later kruipen we weer langzaam uit de schulp. Op de vereniging hebben we weliswaar nog steeds een wereld op zijn kop: Geen zomerstop, maar een zomercompetitie en we zijn blij met twaalf partijen op een avond waar het in normale tijden, wat zijn dat, er meer dan vijfentwintig zijn. En in de zomer kun je normaal gesproken elke dag op meerdere plekken in den lande aan een toernooi mee doen, zoals Dieren, Vlissingen, Leiden enzovoort. Helaas, alles wederom geannuleerd.

Gelukkig probeert de KNSB het toernooischaak weer van de grond te krijgen. Eind juli hebben ze een toernooi georganiseerd in Den Haag in de sportcampus in het Zuiderpark (van Den Haag, zie foto).

En er is niet alleen schaken, er is ook een Go-Toernooi met onder andere twee zevende dan spelers. Meer dan tweehonderd schakers gaan, verdeeld over drie gigantische hallen, elkaar in zeskampen te lijf. Slim gedaan, want dan hoeven geen tweehonderd mensen zich te verdringen om een a4-tje met een veel te klein font om te kijken tegen wie ze nu weer moeten. En ook slim omdat de groepen heel gelijkwaardig zijn. In mijn groep is het verschil tussen de hoogste en laagste rating zestien punten. En dat betekent weer dat de partijen gemiddeld lang duren, bijna al mijn partijen eindigen in tijdnood, en dan kijk je op en blijkt de helft nog bezig.

Ook aan Corona is goed gedacht, de ventilatie staat continu aan en de opstelling is erg ruim. Oplettende lezers met hele scherpe ogen kunnen op deze foto zelfs de complete Erasmus delegatie terugvinden en als je het echt wil weten dan klik je maar op de link. En behalve de Erasmianen zijn er ook nog redelijk wat RSB vrienden te vinden in deze hal.

Na afloop van het toernooi blijkt dat niet iedereen het schaaktechnisch een geslaagd toernooi zal vinden. De kersverse kampioen van één van onze buren bijvoorbeeld begint met een heeeel lange rokade en mag in de laatste ronde blij zijn met een remise tegen iemand die daarmee zijn eerste plaats veilig stelt.

Ook onze voorzitter zal niet helemaal tevreden zijn met het resultaat. Vrijdagmiddag begint hij met een overwinning, maar daarmee is het wel uit met de pret.

Het zal me zelfs niet verbazen als hij met wat trucs van het eerder genoemde Ministerie van Informatie bij de webmaster gaat proberen om de geschiedenis enigszins aan te passen of de zaalfoto te gaan fotoshoppen.

Voor de niet-bejaarden ons, die waarschijnlijk geen idee hebben waar bovenstaande scene op slaat, helpt het misschien als ze aan hun vader het album Asterix en Het IJzeren Schild te leen vragen. Alles zal dan duidelijk worden.

Maar ter lering en vermaak toch een paar fragmenten van ondergetekende:

Ronde 1: Arno Buijten – Leo de Jager

Stelling na 15. .. Pf8-g6. Nee, deze stelling komt niet voort uit de KoningsIndische Aanval uit het Frans (zie witte e-pion), maar uit een Orang-Oetan. Het ziet er misschien eng uit voor zwart maar feitelijk, althans dat is mijn mening, is de witte stelling gewoon een zooitje. In mijn beleving staat zwart hier gewoon goed, misschien zelfs wel beter.

Maar wit vloog er toch maar vol in met 16. Pe5xf7 Kg8xf7 17. f4-f5 e6xf5 18. Lg2xd5. Een leuke grap is 18. Txf5+ Kg8 19. Lxd5 Kh8 20. Dh6?? met schijnbaar ondekbaar mat, echter 20. .. Dxb2 is een hele koude douche. 18. .. Kf7-e7 19. Dh5xh7 Pd7-e5 20. Dh7xg7 Ke7-d8 en de zwarte koning stond volkomen veilig.

Hoe ik het gepresteerd heb deze partij in wits! extreme tijdnood toch nog te verliezen zal ik in ieder geval mezelf besparen.

Ronde 2: Karl Baak – Leo de Jager

Stelling na 20. .. f6xg5. Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat wit hier heel goed staat. Maar gewonnen, nee dat is ook weer overdreven, maar gedreven door mijn schamele resterende bedenktijd hier, net tien minuten, besluit wit het uit te maken.

21. Pf3-e5?? Eerst 21. hxg5 is een stuk beter, nu worden de bordjes verhangen. 21. .. Df7xf2 dreigt dameruil en een gewonnen eindspel. Dit heeft wit nog wel gezien en hij komt met de tegengrap 22. Pe5xc6 b7xc6 23. De3xe6 met de blik van ‘en nou jij weer’. De eerste ingeving 23. .. Tf7 faalt namelijk jammerlijk op 24. Tf1, maar 24. .. Kg8-h8! zorgde wel voor het wegsmelten van de voorsprong in tijd maar niet in het redden van de partij. 24. De6-g4 Tf8-f4 en drie zetten later was het kassa.

Ronde 3: Leo de Jager – Joren Mulder

Stelling na 50. .. c5-c4. Een kleine voorgeschiedenis is hier wel op zijn plaats. Een hele tijd terug had ik een hoogst onverantwoorde winstpoging gedaan in een gelijk gelijke-loper eindspel. Dat had de gebruikelijke nul op moeten leveren, maar met veel kunst- en vliegwerk had ik dit pionnen eindspel bereikt waar zwart zojuist met .. h4 de winst uit handen had gegeven. Echter, ik had hier nog minder dan tien seconden op de klok, terwijl mijn tegenstander meer minuten had dan ik seconden.

51. Ke2-d2 en ik had nog net (in zwarts tijd) uit geturfd dat het remise zou zijn na 51. .. Kf3 52. Kc3 Kg3 54. Kb5 Kh2 55. e4 h3 en we halen gelijk een dame. Maar 51. .. Ke4-d5 kwam totaal onverwacht. 52. Kd2-c3 Kd5-c5 a tempo gespeeld 53. e3-e4 b6-b5 weer a tempo. En helaas had ik hier niet op tijd door dat de bordjes nu compleet waren verhangen.

Je instinct zegt je onder geen beding je tegenstander in een pionneneindspel twee verbonden vrijpionnen te geven, dus 54. a4xb5?? 54. a5 zou winnen, want de koning kon de verbonden pionnen gemakkelijk stoppen en de a- en e-pion staan zover uit elkaar dat zwarts enige keuze was welke hij wilde laten promoveren. Nu was het natuurlijk potremise.

Ronde 4: Hans van Steijn – Leo de Jager

Je denkt een partij uit één stuk te spelen. Stelling na 16. b2xc3.

Zoals gebruikelijk in het Frans is de zwarte dameloper een zorgenkindje. Niet volgens de computer, die zet hem gelijk op e6 met (bijna) gelijk spel. Ik had er tijdens de partij even naar gekeken, maar ik vond die geïsoleerde pion op e6 niet een echt goed idee. Bij het analyseren denk je natuurlijk weer, waarom eigenlijk niet. Je had wit van zijn loperpaar afgeholpen, wit had ook een zwakke broeder op c3 en de halfopen f-lijn is misschien wel meer waard dan de halfopen b-lijn.

Ik besloot de loper inderdaad op e6 te zetten, maar dat eerst voor te bereiden. 16. .. Pf6-d5 17. Db4-b3 Lc8-e6 met de hele vervelende dreiging 18. .. Pf4 met dubbele aanval op g2 en c4. Vandaar 18. f2-f3 Tf8-d8 19. Te1-e4 a7-a6. Verleidelijk was 19. .. Pxc3 20. Lxe6 Pxe4 21. Lxc8 Pc5 22. Dc3 Txc8 23. Lb2 Pe6. Maar ik vond dat er meer in de stelling moet zitten dan een pionnetje. Met het gespeelde a6 dreigde ik …b5, nodigde a4 uit waarna de witte dame wat minder stabiel zou staan en maakte ik natuurlijk veld b5 ontoegankelijk voor de witte stukken.

20. Te4-d4 De witte stelling begon steeds meer op een kaartenhuis te lijken. Het laatste vriendje erbij met 20. .. Tf8-d8 21. a2-a4 Pd4xc3 en daar ging de stoelpoot onder de witte stelling vandaan. 22. Td4xd8 Tc8xd8 23. Lc4xe6? Wit had moeten berusten in pionverlies met 23. Dxc3 23. .. Dc6-c5 24. Lc1-e3 wanhoop 24. .. Dc5xe3 25. Kg1-f1 f7xe6 0-1 (26. Te1 Dd3 en Pe4+ of Pe2+ met damewinst).

Lijkt niet slecht toch, maar kijk wat er na 16. .. Pd5 ook had kunnen gebeuren: 17. Lxd5 Dxd5 18. Dxf8 Kxf8 19. La3+ Kg8 20.Te8# Zie ook Op je Handen Zitten. Dit bewijst gelukkig ook dat ik geen ezel ben, want die stoot zich in het gemeen geen twee keer aan dezelfde steen.

Voor de volledigheid: De partij uit de vijfde ronde was een saai eindspel die slechts geschikt is als slaapmiddel.

Leo de Jager