Twee koplopers bij ingaan laatste ronde

Op maandag 16 augustus stond de twaalfde en voorlaatste ronde op het programma. Twaalf partijen stonden op het wedstrijdformulier!

Beide koplopers, Dick Straathof en Henk Ochtman, wonnen hun partij en met nog een ronde te gaan mogen beide heren gaan uitmaken wie zich de winnaar van de zomercompetitie van 2021 mag gaan noemen. Zij hebben een gaatje geslagen met de rest van het veld. Dat wordt een spannende ontknoping op maandag 23 augustus!

Inmiddels kijken we ook weer vooruit naar het volgende seizoen. Maandag 30 augustus is al weer de ALV (de stukken zijn afgelopen woensdag verstuurd door onze secretaris Leo Verhoeven). Enerzijds zijn het korte stukken, want met de vroegtijdig afgesloten interne competitie en de volledige afgelaste externe competities is er natuurlijk minder terug te blikken.

Maar we hebben als bestuur dan maar de vrijheid genomen voor veel nieuwe plannen voor het komende seizoen. Een seizoen waarvan we hopen dat we weer veel achter het bord plaats kunnen nemen voor onze schaakpartijen. Kom dus vooral ook langs op de ALV om met het bestuur te spreken over de plannen voor het komend seizoen.

Inzendingen van de spelers

En ook deze week weer een paar mooie verslagen van de spelers. Met dank aan Dick, Emil, Eric, Hans, Henk, Jan en Karoly.

Dick Straathof – Leo de Jager

Dick vertelde: Mijn partij van afgelopen maandag tegen Leo de Jager leek heel erg op de partij uit de ronde daarvoor tegen Eric Hoogenes. In beide partijen kreeg ik met wit de doorschuifvariant van het Frans met mijn loper op d3 die ik tegen een zwart paard op f5 kon afruilen. Zwart kreeg een dubbelpion op de f-lijn en een geïsoleerde pion op d5 die met Le6 gedekt moest worden zodat de loper ongeveer als pion dienst deed. In beide partijen had ik een sterk paard tegen een zwakke loper.

Tegen Eric Hoogenes deed ik het niet goed en moest ik mijn toevlucht nemen tot remise door zetherhaling. Tegen Leo de Jager ging het beter. Het lukte om druk op de stelling te houden, ook toen er stukken werden afgeruild. De beide dames, het sterke paard en de slechte loper bleven over. Ik stond wel iets beter maar het was pas echt gewonnen toen ik na een paar mindere zetten van zwart de gelegenheid kreeg om met zowel de dame als het paard de zwarte stelling binnen te dringen. Mat was niet te voorkomen.

Wim Posthumus – Henk Ochtman

Henk mailde: De speelzaal deed alweer herfstachtig aan. Raampjes open voor extra ventilatie, wapperende vlaggetjes en al snel de jas aangedaan. Wim speelde prima, had zich bovendien voorbereid door een trui mee te nemen. Na zijn lange rokade speelde ik b5 en a5 maar vervolgens zag ik niet direct een voortzetting van mijn koningsaanval. Achteraf had ik de pionnenopmars op de damevleugel moeten voortzetten. Maar met mijn koning nog op e8 probeerde ik op de koningsvleugel spel te krijgen met g5 en f5. Dit was de perfecte manier om mijn stelling in een gatenkaas te veranderen.

Na een noodzakelijke korte rokade en wat stukkenruil was er nog een mogelijkheid om een pion te offeren. Maar het bleek zonder compensatie en het leek erop dat Wim nu een koningsaanval kon beginnen. En toen kwam toch nog de blunder. In verloren, maar niet eenvoudige, stelling werd mij een loper cadeau gedaan.

Eric Hoogenes – Jan de Korte

Jan mailde al op dinsdagavond: Ik neem aan dat je Eric benadert voor een impressie bij de door hem gewonnen partij met een vastomlijnd plan tegen het Oud Indisch dat rustig, secuur en met vaste hand werd uitgevoerd en tot winst gevoerd. Althans na de 6e zet want daar blijk ik een kans te hebben gemist, pionwinst zonder compensatie (zie hieronder de opening).

Eric Hoogenes – Jan de Korte

Eric vulde aan: Ik had maandag het gevoel dat ik per abuis bij de damvereniging was binnen gelopen. Maar Jan gaf na de wedstrijd aan dat dit beproefd schokbetonschaak was. De enige mogelijkheid die ik in de partij zag was om op gegeven moment een stuk te offeren om zo de ‘muur’ te slechten. En dat lukte zowaar.

Gerrit Boer - Hans Brobbel

Hans schreef: De partij startte met het zogenaamde C-complex van het Siciliaans. Een opening die ik niet goed ken maar die ik ook niet vrees. Er volgde een lange reeks verantwoorde zetten. Geen gekke dingen, degelijk en opbouwend. Een gelijkopstaande strijd. Na een zet of 13 speelde Gerrit Ph2. Naar mijn smaak te terughoudend en te passief. Dat gaf zwart de ruimte om zijn stelling te verbeteren en op zoek te gaan naar positionele voordeeltjes. Er kwam voor zwart een ijzersterk paard op c4 te staan en wit wachtte af.

Het middenspel werd steeds ingewikkelder en de zwarte stukken dreigender. Rond zet 23 ging wit flink in de fout. Zwart won de kwaliteit en een pion en in principe is het dan gewonnen voor zwart. Wat volgde was nog een spannende voortzetting met beide actieve dames nog op het bord met de daarmee samenhangende dreigingen. Zwart moest tot op het laatst erg goed opletten en won uiteindelijk daadwerkelijk de partij.

Harry Stroosma - Emil Verhoef

Emil schreef: Het was weer eens zo'n avondje om er eens lekker tegenaan te gaan. Dus de leeuwekooi ging open en de zwarte leeuw werd weer eens gelucht. Harry nam de handschoen op en bracht de leeuw als een ware dompteur tot netjes opzitten en pootjes geven. De leeuw leek getemd, maar hij bleek toch nog een heel klein staartje te hebben en ging er alsnog met de buit vandoor.

Harry Stroosma - Emil Verhoef

Karoly Kiss - Anton van Bokhoven

Karoly stuurde zijn partij tegen Anton in. De partij is hieronder na te spelen!

Karoly Kiss - Anton van Bokhoven

Dat was het weer voor deze week! Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de zomercompetitie.

Frank van Zutphen