Ook in ronde 3 was er weer een mooie opkomst in de interne competitie bij Erasmus. Even na achten namen 34 spelers plaats achter de borden. Met onder hen ook weer enkele nieuwkomers!

Ernst van Ekeren (een oude bekende van het online schaken en het zomerschaak) en Arian Helal speelden voor het eerst mee in de interne competitie bij onze vereniging. Arian begon met een nederlaag tegen de sterke Leo Koster. maar Ernst won meteen zijn eerste partij tegen Dominique Taapken. Welkom heren!

Start competitie snellere partijen

Vanaf komende maandag (27 september) starten we – naast de reguliere competitie – ook met een competitie met een versneld speeltempo. Bij deze competitie speel je op een avond twee partijen tegen dezelfde tegenstander (een keer met wit, een keer met zwart).

Deze competitie is in het bijzonder bedoeld voor schakers die nog minder ervaring hebben op een schaakvereniging en voor jeugdspelers. Wil je ook meedoen? Stuur dan een mailtje naar Arno van Houten (competitieleider@sv-erasmus.nl).

Het speeltempo aan 40 minuten plus 5 seconden extra per zet. Iedere speler speelt een keer met wit en een keer met zwart. Jeugdspelers kunnen alleen de eerste ronde spelen en krijgen dan een bye voor de tweede ronde. Kijk hier voor alle relevante informatie over de competitie met versneld tempo.

Nieuwe coronamaatregelen sinds 25 september

Het zal niemand ontgaan zijn; vanaf 25 september moet iedereen zijn coronapas laten zien als je een drankje wilt doen of een hapje wilt eten in de horeca. NOC*NSF, KNSB en Rotterdam SportSupport hebben naar aanleiding daarvan ook de protocollen aangepast. In het KNSB protocol is opgenomen: ‘Vanaf 25 september 2021 is voor sport de hoofdregel dat een coronatoegangsbewijs (CTB) niet verplicht is. Voor schaken kunnen er uitzonderingen zijn op deze hoofdregel, bijvoorbeeld omdat een vereniging speelt op een locatie waar een CTB wel verplicht is.’

Voor onze speelavonden heeft dat geen gevolgen. Het Huis van de Wijk heeft een welzijnsbestemming en onze beheerder heeft aangegeven dat het niet nodig is om een coronapas te tonen op een schaakavond. Verder zijn er geen beperkingen meer op de schaakavond, maar wel adviezen. Zo is bijvoorbeeld de 1,5 meter regel gewijzigd in een advies om 1,5 meter afstand te houden.

De belangrijkste regel ‘Hebt u klachten, blijf thuis’ blijft uiteraard wel gewoon gelden.

Praktisch gezien betekent dit voor onze vereniging het volgende: Wij blijven dezelfde opstelling voor de borden hanteren (op afstand), tenzij dat niet anders kan. Wel is het maximum aantal van 48 schakers niet meer van toepassing, maar het zal niet vaak voorkomen dat er meer dan 48 schakers op een avond zijn (aangezien de externe competitiewedstrijden niet op een maandag, maar op een donderdag worden gespeeld). Ook houden wij dezelfde aandacht voor ventilatie (bovenramen staan open en er zijn extra luchtreinigers). De pagina ‘Schaken in coronatijd‘ is daarop ook aangepast.

Een hersenbreker

Voor de liefhebber. De stelling hiernaast kreeg ik in mijn mailbox van Pim Kleinjan. Lijkt makkelijk, maar zeer moeilijk. Voor een verloren kwartiertje of uurtje op de zondag.

De opgave is: Wit aan zet geeft mat in 1. Veel plezier! Volgende week volgt het antwoord.

Uit de derde ronde

Na ronde 3 zijn er nog twee koplopers met een 100% score, Frank van Zutphen en Martin Rensen. Beiden deden verslag van hun partij. Bijzonder was dat de eerste witoverwinning pas op bord 10 te vinden is: Pim Kleinjan was te sterk voor ons kersverse erelid Jaap van Meerkerk. Aan de topborden werden de punten verdeeld: Andrzej Pietrow tegen Leo Verhoeven en Pieter Sturm tegen Paul Wilhelm. Goede partijen waarin het evenwicht niet werd verbroken. Alek Dabrowski, Leo de Jager, Dick Straathof, Eric Hoogenes en Danny Hetharia staan na drie ronden op 2½ punt.

Frank van Zutphen – Jonathan van Es

Ik mocht het zelf aan bord 1 opnemen tegen Jonathan van Es. Jonathan stond na twee ronden op een prachtige 100% score met overwinningen tegen Marcel Tillemans en Lucas Ebus. In onze partij maakte hij in de opening een foutje, waardoor ik al vrij snel een pionnetje kon winnen. Toen Jonathan niet voor de variant met het meest actieve stukkenspel koos (in dat geval was het nog erg lastig voor mij geworden!) won ik nog meer materiaal en kon ik langzaam mijn stelling verbeteren. Zo rond half tien had ik de partij gewonnen.

Dat kwam ook goed uit. Dat gaf namelijk de gelegenheid om wat uitgebreider met Jonathan te spreken over zijn nieuwe rol als moderator van de website. Ook Leo Verhoeven heeft aangegeven daar een rol in te willen spelen. Binnenkort is het team van webmasters van onze vereniging dan ook al weer op volle sterkte!

Joop van ’t Hoenderdaal – Martin Rensen

Martin vertelde: Afgelopen maandag speelde ik met zwart tegen Joop van ’t Hoenderdaal. Via zetverwisseling kwam er een Damegambiet op het bord waarin ik nogal opportuun in de aanval ging. Na een winnende voortzetting gemist te hebben, vervlakte de stelling enigszins. Volgens de engine was het remise, maar in de praktijk bleek de druk van de zwarte zware stukken richting de witte koning uiteindelijk toch de doorslag te geven. We komen erin na de 34e zet van zwart (zie de partij hieronder):

Als wit niets doet, is het lastig voor zwart om er nog wat van te maken. Joop besluit echter zijn dame en toren van plek te wisselen.

Joop van ’t Hoenderdaal – Martin Rensen

Jeroen Landsheer - Cander Flanders

Jeroen mailde: Het was een goede partij van mijn kant denk ik tot dat ik de mist in ging in de overgang naar het eindspel. Het begon met de Kalashnikov-variant in het Siciliaans. Dat lijkt op het Sveshnikov, maar in plaats van Pf6 wordt direct e5 gespeeld. Ik besloot tot Pb5. Na a6 ging het paard tijdelijk naar a3, het andere paard ging naar het verzwakte d5. Na de opening stond ik naar mijn idee prima en had ik iets meer ruimte.

Ik probeerde een beetje druk te zetten op de verzwakte pionnen van zwart, maar hij kon het allemaal goed verdedigen. Ik raakte een beetje de draad kwijt in het middenspel toen al mijn stukken goed stonden maar er niet echt een doorbraak te vinden was. Tot ik een kans zag om een pion te winnen met gelijk een dameruil. Hier miste ik een sterke tussenzet van zwart, waardoor mijn plan in rook opging. Nu kwam ik juist terecht in een slecht eindspel.

Na nog een fout te maken keek ik ineens tegen twee actieve zwarte torens aan. Ik probeerde het nog een beetje te keepen, maar die torens waren niet te stoppen. Omdat zwart nog 10 seconden had en het mat niet zag, herhaalde de stelling zich 3 keer en daarmee werd het remise.

Pim Kleinjan - Jaap van Meerkerk

Pim mailde: Afgelopen maandag speelde ik tegen Jaap van Meerkerk. Omdat hij elk moment weer opa kon worden was hij meer op zijn telefoon gericht dan op het schaakbord. We spelen regelmatig op internet en bij elkaar thuis, daarom besloot ik weer een Van Geet te openen en daarna zonk hij in diep gepeins. Na zes zetten stond het bord al in vuur en vlam. Uit deze verwikkelingen ontstond een eindspel met pion meer. Hoewel ik nog een foutje maakte bleef ik gewonnen staan en uiteindelijk won ik ook.

Twee dagen later kwam de kleindochter pas, de toekomstige Polgar, want Jaap gaat dat kind nu al openingen influisteren.

Dat was het weer voor deze week. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie. Tot maandag!

Frank van Zutphen