Uitgesnakt?!?, op je handen zitten en klaar voor de Schaak-Off
Een mooi begin weer van het nieuwe seizoen. Weer ouderwets druk op de vereniging. Heel leek er wel op alsof iedereen weer snakte naar het schaakbord.
Alhoewel, snakken? Als er nu echt één jeukwoord is dat wat mij betreft snel weer in de vergetelheid raakt, dan is het wel het woord ‘snakken’.
Geïntroduceerd door Hugo de Jonge tijdens één van de vele persconferenties, “we snakken naar een kop koffie op een terras”, “we snakken naar een vakantie in Spanje”, “we snakken naar …” (vul hier zelf maar wat in). Heel Nederland was – bij monde van Hugo de Jonge – aan het snakken gedurende de gehele coronaperiode. En we waren aan het snakken naar de gekste dingen. We kwamen gewoon niet meer toe aan ons normale leven, omdat we maar aan het snakken waren. Gelukkig lijkt het gesnak nu achter de rug nu de corona-epidemie ook wat achter de rug lijkt.
Welkom aan nieuwe leden!
Maar dan nu naar de echt belangrijke zaken in het leven, het schaken! Tijdens de eerste competitieavond namen 38 spelers plaats achter het schaakbord. Het was bijzonder leuk om Andrzej Pietrow en Alik Tchavelachvili weer te mogen verwelkomen als lid! Dominque Taapken (die we al heel lang kennen van onze toernooien) is dubbellid geworden bij Erasmus! En daarnaast troffen wij ook weer veel spelers aan die wij het afgelopen jaar niet meer hadden gezien achter het schaakbord. Uit de eerste reacties kwam naar voren dat het soms nog wel wat stroefjes ging.
Heb je interesse om een keer te komen kijken of mee te spelen? Neem dan contact op met onze intern wedstrijdleider Arno van Houten (competitieleider@sv-erasmus.nl). Het is mogelijk om een paar keer vrijblijvend mee te spelen om te zien of het bevalt. Als het je bevalt dan vragen we je na ongeveer vier avonden om lid te worden van onze vereniging. Speciaal voor eventuele nieuwe leden die nog minder bekend zijn met een schaakvereniging hebben wij een competitie opgezet met versneld tempo (zie hieronder). Daarnaast is het komend seizoen ook de bedoeling om verschillende trainingen te gaan organiseren voor schakers die de stap van huisschaker naar clubschaker willen maken!
Competitie met versneld tempo
In het bijzonder voor huisschakers, startende clubschakers en jeugdspelers
Naast de reguliere voorronde willen wij ook gaan starten met een competitie met versneld tempo. Iedere deelnemer speelt dan twee partijen op één avond met versneld tempo tegen dezelfde tegenstander (1x met wit, 1x met zwart). Deze competitie is in het bijzonder bedoeld voor huisschakers, startende clubschakers en jeugdspelers om op die manier kennis te maken met schaken op een schaakvereniging.
Het was de bedoeling om hier meteen op de eerste clubavond mee te starten, maar er is besloten om dit twee weken uit te stellen. Dat geeft ook de mogelijkheid voor deelnemers aan de Schaak-Off om mee te gaan doen spelen in deze competitie. Het is de bedoeling om – als er voldoende animo is – om deze competitie te gaan starten vanaf maandag 20 september.
Schaak-Off
Donderdag 16 september is Erasmus gastheer van de Schaak-Off. De Schaak-Off is een landelijk schaaktoernooi, waar iedereen aan mee kan doen. Tot op heden hebben 26 schakers die zich hiervoor aangemeld (waaronder 19 spelers die nog niet bij een vereniging spelen!).
Dat is dus een mooie gelegenheid om schaakvereniging Erasmus te presenteren! Er is nog ruimte tot maximaal 40 deelnemers. Geef het maandag op de clubavond door als je donderdag ook mee wilt spelen of als je mee wilt helpen bij de organisatie (opzetten stukken, begeleiden deelnemers). Kijk hier voor alle informatie over de Schaak-Off.
Inzendingen van de leden
In deze eerste ronde werd op rating ingedeeld en normaal gesproken levert dat een ‘eenvoudige’ overwinning op voor de hoogst gerate speler. Maar dat was buiten de medewerking van de lager gerate spelers gerekend! Zo moest ik zelf tot bijna half twaalf zwoegen om mijn sterk spelende tegenstander Jeroen Landsheer over de knie te krijgen. Maar de echte verrassingen waren er met de overwinningen van Gerrit Boer en Jonathan van Es (zie hieronder hun verslag). Daarnaast waren er ook nog een paar remises te noteren in de eerste ronde. Alik Tchavelachvili deelde de punten met Leo Verhoeven en Jan Bruinsma snoepte een half puntje af van Leo Koster (die vorige week nog nummer 2 van de zomercompetitie Dick Straathof op remise hield).
En ook deze week weer een paar mooie inzendingen van de leden, met dank aan Jaap, Jonathan en Gerrit!
Alek Dabrowski – Jaap van Meerkerk
Jaap mailde: In mijn pogingen een weerlegging te vinden op de scherpe variant waarmee Alek Dabrowski mij verraste in mijn Caro-Kann (in de doorschuifvariant Lf5 beantwoorden met g4?!), trof ik in een database tot mijn troost de volgende eveneens ultrakorte partij, gespeeld op 16 augustus van dit jaar tijdens de Smyslov Region Group Cup. Dit toernooi werd gewonnen door niemand minder dan de aanstaande uitdager van Carlsen, de Rus Ian Nepomniachtchi.
Andrey Esipenko – Sergey Karjakin
Een vol stuk weggeven, dat heb ik lang niet op mijn geweten. Hoewel ik met regelmaat partijen prachtig verlies. Maar zo bont als grootmeester Esipenko (2716) het in deze partij maakte, levert hem wat mij betreft direct onsterfelijkheid. Na wat googelen bleek het (helaas) om een snelschaakpartij te gaan, hetgeen de directe onsterfelijkheid onmiddellijk onwaarschijnlijk maakte. Het ging dus helemaal niet om schaken, integendeel. Het was blitz, geen echt schaken. Logisch dat het blunders regent. Zo opzienbarend is het stukverlies van schaakwonder Esipenko dus niet. Maar goed, wellicht een troost voor mindere schaakgoden die tijdens hun bulletpotjes al te vrijgevig zijn.
In mijn gevecht tegen Alek was het voor mij al na een zet of 10 onduidelijk wie beter stond. Ik dacht aan de bodylanguage van mijn opponent enige aarzeling te bespeuren nadat ik na zijn 6. Pe2 de pion op g4 mocht consumeren. Maar nadat wit mijn lange rokade kon verhinderen door zijn geniale Dg4-h4 wist ik mijn stelling niet meer vlot te trekken. Mijn Fritz 17 kwam natuurlijk weer met diverse interessante mogelijkheden om zwart met voordeel uit het moeras te trekken. Die simpel te onthouden variantjes zullen we de volgende keer maar gaan spelen. Als ik die voor mij totaal niet passende Caro-Kann af en toe toch blijf spelen.
Alek Dabrowski - Jaap van Meerkerk
Cander Flanders - Gerrit Boer
Gerrit vertelde: Het werd een partij die vakkundig en degelijk door Cander opgezet werd met een breed front van vier pionnen in het Koning-Indisch. De dreiging van een aanval van wit door middel van het doorschuiven van de pion op f4 werd steeds groter. Als tegenspel bewoog ik mijn pionnen op de damevleugel naar voren, maar zelf zag ik ook in dat het weinig voorstelde. Cander nam de tijd, zelfs met een slechte 22ste zet met zijn dame die hem een zet later de kwaliteit kostte. Op de 33ste zet won ik met een klein trucje nog een pion, waarna Cander zo sportief was om het op te geven.
Cander Flanders - Gerrit Boer
Marcel Tillemans - Jonathan van Es
Jonathan schreef: Wat een avond 🙂 Mijn laatste partij, tegen Marcel in juli, was snel klaar in het voordeel van Marcel. Na die partij hadden Marcel en ik nog de partij nagespeeld met de bijbehorende tips en gekeken waar ik toen de steken had laten vallen. Hoewel ik niet alles had onthouden na zo’n analyse neem je toch een deel mee in de volgende partij, die eerder kwam dan ik had gedacht.
Afgelopen maandag was het alweer zover, ik mocht wederom tegen Marcel spelen. Toen zonk mij de moed wel een beetje in de schoenen. “Daar gaan we weer”, dacht ik 😉 Ik ben echter ‘op mijn handen gaan zitten’ en als ik een zet zag, zocht ik naar een betere. Dit heeft uiteindelijk toch in mijn voordeel gewerkt. Hieronder is de partij na te spelen inclusief commentaar.
Marcel Tillemans - Jonathan van Es
Dat was het al weer voor de eerste ronde. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie.
Frank van Zutphen