Sfeerimpressie van een mooie avond

Donderdag 16 september was schaakvereniging Erasmus gastheer van de zogenaamde Schaak-Off. De Schaak-Off is een landelijk schaaktoernooi voor alle schaakliefhebbers die start met lokale voorrondes. Winnaars van de voorrondes kwalificeren zich voor de regionale wedstrijden, waarbij tegen andere schakers uit de provincie wordt gestreden om een ticket in de landelijke eindfinale!

Op donderdag 16 september kwamen 24 schakers naar het Huis van de Wijk Arcadia, zodat er zes poules gevormd konden worden. Alle deelnemers hadden het afgelopen jaar veel online gespeeld, maar voor veel spelers was het nu een eerste kennismaking bij het schaken achter het schaakbord op een schaakvereniging.

Even voor achten was het nog wat puzzelen op de indeling. Bij de inschrijving had iedereen netjes aangegeven of ze een gevorderd, gemiddeld of beginnend schaakniveau hadden. Maar ja, wanneer heb je een gemiddeld niveau? Bescheidenheid siert de mens, want verschillende deelnemers met een online van rating tot 2000 vonden dat maar gemiddeld… De online ratings boden gelukkig wel uitkomst voor de indeling.

Na een uitleg van de opzet van de avond en de ‘verplichte’ AVG- en coronariedeltjes toch ook nog maar geprobeerd om wat ‘zorgen’ weg te nemen. Vergeet je klok niet in te drukken en word vooral niet zenuwachtig als je nog vijf minuten hebt. Vijf minuten wachten op een bus lijkt soms ook een eeuwigheid. Ook nog even de regel van het ‘aanraken is zetten’ benadrukt, die regel bestaat natuurlijk niet bij het online schaken!

En zo gingen iets na achten alle spelers van start. Het was prachtig om op alle borden zo’n mooie strijd te zien. Tegen het einde van de eerste ronde begon het al wat rumoeriger te worden, iedereen moest natuurlijk zijn partij nabespreken en al snel werd het een hele gezellige boel. Zou het ooit nog stil worden?

Jawel hoor, want bij het begin van de tweede ronde zat iedereen weer geconcentreerd achter het bord! Toen tussen de tweede en derde ronde ook nog de bitterballen langskwamen was de feestvreugde helemaal compleet!

Zelf speelde ik mee, dus heb ik niet bij de andere partijen kunnen meekijken. De verschillende begeleiders vanuit Erasmus (Leo Verhoeven, Jaap van Meerkerk, Arno van Houten en Peter Ruimschoot) verzekerden mij echter dat er heel goed werd gespeeld en dat er veel mooie partijen waren. Hieronder zijn mijn partijen uit groep 1 na te spelen. Van beide kanten goede partijen, die ik ook zo maar had kunnen verliezen!

Frank van Zutphen – Igor Uiterwijk

Menno Steensma - Frank van Zutphen

Frank van Zutphen - Danny Hetheria

Na de derde ronde werd het tijd om de eindstanden op te maken, want de winnaars hadden zich natuurlijk geplaatst voor de volgende ronde voor de provincie Zuid-Holland. Aan het einde van de avond hadden de volgende spelers zich geplaatst voor de volgende ronde:

  • Groep 1: Menno Steensma & Danny Hetharia
  • Groep 2: Christiaan Hendriks
  • Groep 3: Theo Huijzer
  • Groep 4: Bart Zwinkels
  • Groep 5: Chris Bogaards & Erik Juffermans
  • Groep 6: Lennard de Ruiter & Wesley van Driel

Wij wensen alle winnaars veel succes bij de regionale kampioenschappen!

Alle uitslagen en standen zijn ook te vinden op de uitslagenpagina van de Schaak-Off. Of kijk hier voor een sfeerimpressie met foto's van de Schaak-Off.

De smaak te pakken?

En dan nog een boodschap voor in het bijzonder de deelnemers aan de Schaak-Off. Is het jou net zo goed bevallen als het ons is bevallen? Dan ben je uiteraard van harte welkom om nog een keer langs te komen bij schaakvereniging Erasmus. Het is mogelijk om vrijblijvend een paar keer mee te spelen om te zien of het bevalt op een schaakvereniging.

Vanaf maandag 27 september gaan wij starten met een competitie van 2 partijen per avond. Wellicht een goede manier om de kennismaking met de schaaksport nog wat te verlengen! Daarnaast gaan wij in het najaar ook trainingen aanbieden en gaan wij binnenkort starten met een online competitie op Lichess (met hetzelfde tempo als afgelopen donderdag). Als je het leuk vindt kan je daar ook aan meedoen. Stuur - als je nog een keer langs wilt komen - vooraf even een mailtje naar mij (voorzitter@sv-erasmus.nl) of naar onze secretaris (secretaris@sv-erasmus.nl), dan kunnen we ervoor zorgen dat je ook mee kan spelen!

Uiteraard is het ook voor anderen mogelijk om een paar keer vrijblijvend te komen kijken bij schaakvereniging. In de flyer van schaakvereniging Erasmus is alle relevante informatie nog een keer rustig na te lezen.

Frank van Zutphen