Het was een wat rustige bedoening afgelopen maandag bij Erasmus. Reden hiervoor was dat het eerste en het derde RSB-team maandag een uitwedstrijd speelden. En vandaar stonden er maar 10 partijen op het programma in ronde 8 van de interne competitie.

Maar gelukkig namen beide RSB-teams wel de matchpunten mee naar huis! Zo behaalde het eerste team een zeer knappe 5½-2½ overwinning tegen favoriet Krimpen aan den IJssel 1 en won het derde team eveneens zeer knap met 5½-2½ van de favoriet Maassluis 1!

Inzendingen van de leden

En ook deze week weer een paar mooie inzendingen van de aanwezige spelers! Met dank aan Bram, Harrie, Pieter, Remco & Ruud.

Andrzej Pietrow – Pieter Sturm

Pieter mailde: Mijn partij met Pietrow eindigde in remise, maar er zat meer in. Zie hieronder de partij met wat commentaar.

Andrzej Pietrow – Pieter Sturm

Ruud Neumeijer - Aad Jan Roos

Ruud mailde: De stelling op het bord is ontstaan na de 10e zet van zwart. Het is een Siciliaan waarbij wit de loper op de 2e zet naar c4 speelde, en toen was zwart de kluts kwijt, tenminste... Na afloop van de partij vroeg Aad Jan mij of ik dat wel vaker speelde: "Ik moest heel diep graven hoe dit ook al weer ging." Dat is natuurlijk ook ons lot; dat van de eenvoudige clubspeler, er zijn zo enorm veel openingen en (zij-)varianten, dat is voor de gewone sterveling haast niet bij te houden.

Maar dat maakt het ook wel weer leuk, stel je toch eens voor dat iedereen overal een passend antwoord op heeft, dan zou schaken (vrees ik) verzanden in een remise-achtig spelletje. Het is dus maar goed dat we niet alles (meer) weten, foutjes maken en het af en toe helemaal niet meer weten en ‘maar wat doen’. Dat geeft ook de leukste partijen, zo snel mogelijk uit de theorie, daarna klooien we lekker maar wat aan.

Maar in mijn partij van afgelopen maandag had ik wel een plan, het ging niet helemaal zoals ik wilde, maar voor een groot gedeelte toch wel. Na 10 zetten was de damevleugel van wit nog (zo goed als) intact, slechts een paar pionnen stonden iets anders. Zwart had bijna al zijn stukken al ontwikkeld en wilde daarna waarschijnlijk ook iets gaan ondernemen. Tussen de zetten door, geef ik in het kort mijn gedachten weer.

Ruud Neumeijer - Aad Jan Roos

Bram de Knegt - Fred de Wild

Bram vertelde: Na twee nederlagen was deze keer Fred de Wild (met zwart) mijn tegenstander. NimzoIndisch met a3 en Lxc3 kwam op het bord. Fred gaf mij de gelegenheid om veel ruimte op het bord te nemen en toen hij na de rokade h6 speelde om mijn loper op g5 te verjagen pakte ik de kans om met h4 de loper te offeren. Dat leek Fred wel wat, want hij pakte met h6xg5 mijn loper, maar daarmee was de h-lijn open en in mijn bezit.

Mijn paard was in de buurt en Fred pakte niet de kans om zijn dame naar a5 te spelen en zo mijn stelling binnen te dringen. Het gevolg was een onvermijdelijke mataanval. Na 18 zetten dreigde mat in 1 en Fred gaf op. Mijn eerste punt is binnen.

Bram de Knegt - Fred de Wild

Remco Claessens - Karoly Kiss

Remco deed verslag: Bij mijn partij kwam de Pirc Defense op het bord. Na de opening had ik meer ruimte voor mijn stukken en kon ik wat proberen te creëren. Nadat ik eigenlijk niet meer precies wist hoe ik mijn spel voort moest zetten, blunderde zwart een stuk. Daarna was het nog een kwestie van uitspelen.

Remco Claessens - Karoly Kiss

Jan Bruinsma - Harrie Jansen

Harrie mailde: Na de Italiaanse opening kwam wit vrij snel een pion voor maar dat duurde niet lang. Ik viel met mijn zwarte dame de witte stelling binnen op b2 waarna een aantal ruilpartijen volgden - inclusief de dames. Dat resulteerde op zet 11 in een voordeel voor zwart van loper en paard tegen 1 pion. Daarna bleef Jan met wit niettemin stug verdedigen, maar kon niet voorkomen dat ik mijn voordeel uitbouwde. Na zet 37 gaf hij de strijd op.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie of kijk hier voor de uitslagen en de stand in de herfstcompetitie.

Frank van Zutphen