Ooh, is het zo’n dag…

Ik wist het vooraf al, ik had het voorspeld en het is uitgekomen. Nee, wacht even, laat ik iets eerder beginnen. Ik ga u niet vervelen met het hele verhaal, een korte inleiding.

Donderdag de teamleider van team 1, of ik iemand kan missen? Zucht, daar gaat ons hele strijdplan, want natuurlijk wil hij Leo of (Guus?) Til, en die speelt de laatste tijd zo lekker, scoort aan de lopende band. Nou ja, hij mag iemand uitzoeken, als het er maar bij eentje blijft. Vrijdagmiddag laat is de keus op Til gevallen, ik in allerijl rondbellen om het team compleet te maken. Daan kon zich toch niet vrijmaken, Jeroen kreeg ik helaas niet te pakken. In een eerder stadium had Karel zich al als 11e man gemeld, voor corona was hij vaste speler in het team, dit seizoen komt het allemaal wat minder goed uit. Maar voor deze zaterdag paste het allemaal precies en gelukkig wel bereikbaar die vrijdag en zo sloot Karel zich aan.

Vrijdagavond lekker naar het Nederlands Elftal zitten kijken, een ‘relaxte’ overwinning in en tegen Letland met 0-1. Toen kwam er een meneer aan het woord die het allemaal al wist en het had voorspeld. Mooi toch dat die mensen er nog zijn.

Zaterdagochtend even boodschappen doen. Bij de kassa staat een dame en die zegt: “Is dat alles meneer?” Ik denk bij mezelf, natuurlijk, anders had ik wel meer in mijn mandje zitten, maar ik kan me inhouden. “Gaat u dan maar eerst hoor, anders moet u zo lang wachten.” En eigenlijk wist ik het toen al, toen voorspelde ik eigenlijk al dat we het zouden gaan winnen!

We moesten naar Made, een dorp net over de Moerdijkbrug. Maar dat dorp heeft wel een enorme impact op een heel groot gedeelte van de wereldbevolking. Made heeft overal zijn tentakels zitten en is zeer invloedrijk met allerlei zuster- of broederdorpen: Made in Hongkong, Made in Brazilië, Made in Taiwan, Made in China, Made in Mexico en ga zo maar door. Maar ik wist het al, wij kunnen vandaag niet verliezen, wij gaan winnen!

Wanneer we het dorp binnenrijden zit de rest van het team al op het terras, braaf aan de koffie. Het is heerlijk weer en Jaap heeft gevraagd of we buiten kunnen spelen 😉 We spelen in een zaaltje direct naast de ingang. Ik heb het getest: met één grote stap stond je vanaf buiten in één keer in de zaal en had je geen coronachecker nodig! Bijna iedereen ging probleemloos door de checker heen, laten we maar gauw gaan spelen.

Volgens de wedstrijdleider moesten we 17.30 uur klaar zijn, want dan stond er een ander event gepland in de zaal. Maar daar deed ie zelf ook aan mee, dus een beetje coulance valt wel te regelen. Mooi zo…

Beetje rondlopen en andere partijen bekijken verveelt mij zelden of nooit daar gaan we:

Leo Verhoeven zat aan bord 1, een lastige partij, pionnetje achter…

Als allereerste was Joop van ’t Hoenderdaal klaar, aan bord 2 een ‘saaie’ pot noemde hij het, afruilen en … nee, een echte remise. Ik heb haast niks van de partij gezien, maar zijn commentaar horend was dat niet zo erg.

Aan bord 3 zat Wim Posthumus, hij had wit en kreeg een Siciliaan tegen. Zijn tegenstander liet een paar tempi liggen en had opeens een hoop problemen, en een puntje voor ons, Wim was snel klaar!

Wim Posthumus – Jasper Willemsen

Ruud Neumeijer (ikzelf) zat aan bord 4, we waren nauwelijks gaan zitten of mijn tegenstander had zijn eerste biertje al leeg. Pff... dat had ik weer.

Jaap van Meerkerk zat aan het vijfde bord en dat heeft zijn tegenstander geweten ook! Een ruim voordeel in tijd, maar dat leverde toch niet op wat Jaap graag wilde.

Hans Brobbel speelde aan bord 6 een lastige partij waarbij zijn tegenstander behoorlijk wat druk uitoefende. Hopelijk was het te houden voor de zwarte stukken, we zouden zien!

Aan het zevende bord speelde Cor van As. Er stond van alles in, maar toch ook weer niet, lastig weer!

Het achtste bord werd bemand door Karel, het werd een snelle remise (in mijn beleving), volgens mij was hij zelfs als tweede klaar. Hij speelde tegen de teamleider van de tegenstander. Een snelle telling leverde dus een 1-2 voorsprong voor ons op.

Ik was zelf als vierde klaar, en daarna duurde het een heeeeeeeele lange tijd voor het volgende bord een score opleverde, dus een klein (persoonlijk) verslag van die partij. Een klein openingsfoutje van mij (= zwart) lokte de witte dame tot diep in mijn stelling, nadat wit vervolgens zijn loper afruilde tegen mijn paard werd wit ‘opeens’ hebberig. Met de witte financhetto loper sloeg hij op b7 en wilde daarna natuurlijk mijn toren op a8 slaan. Helaas voor hem had hij mijn aanval over het hoofd gezien en kon slechts op 1 manier mat voorkomen, hij moest zijn dame geven voor een loper. Na nog wat onnauwkeurigheden van mijn kant maakte ik het met een leuke combinatie toch redelijk snel uit.

Gelukkig, het was 1-3, op de andere borden bleef het heel lang onduidelijk. Heeeeeeeeel lang 😉

Uiteindelijk moest Hans (bord 6) toch het hoofd buigen. Nadat zijn tegenstander al een aantal keren mat had kunnen zetten (volgens diverse omstanders), was het dan uiteindelijk toch afgelopen: 2-3.

Ha, opeens zat er schot in de zaak, ook Leo aan bord 1 begroef de strijdbijl: remise! Nog steeds een pionnetje achter, met ongelijke lopers zagen beide spelers het niet meer zitten: 2½-3½. Leo vertelde over zijn partij:

Ik kwam met wit zeer comfortabel uit de opening. Na de 22e zet van zwart stond de volgende stelling op het bord. Hier dacht ik na b4-b5 iets direct beslissends te hebben gezien. Maar helaas, er zat een gat in het winnend gedachte dame-offer. Een rustige zet als Td1 had een praktisch gewonnen stelling opgeleverd omdat zwart de pion op b6 gaat verliezen. In de partij ging het als volgt verder: 23. b4-b5 Ta6-a1+ 24. Td2-d1 Pc6-a5. En toen bleek het beoogde Td1xa1 niet goed: het dame-offer gevolgd door Lh6 wint niet. Zwart had door de ongedekte pion op h3 net genoeg verdediging, zoals enig natellen liet zien. Ik moest dus in mijn achteruit. Met gelijk een uiterst dubieuze stelling. De pion op c4 was te zwak. Die ging er ook vanaf waarna ik kon vluchten in een eindspel met ongelijke lopers dat remise was. Kortom, het was niet best maar wel leuk en op onderdelen leerzaam.

Alleen Jaap (bord 5) en Cor (bord 7) nog. Bij Cor waren de bordjes inmiddels verhangen, vond ik hem aanvankelijk wat minder staan, hij stond nu een pion voor. Volgens Cor werd zijn tegenstander moe, de goede man bleek 82 te zijn, dus Cor zou best weleens gelijk kunnen hebben.

Er vlogen nog wat pionnen af en het laatste paard en toen was er opeens een wedren... Vragend keek Cor me aan en ik knikte: ja hoor, je mag remise aannemen: 3-4. Toen alleen Jaap nog.

Inmiddels was het 17.30 uur en de team- & wedstrijdleider had een verzoek: we moesten het zaaltje uit en we konden wel verder spelen, maar dat kon helaas niet binnen... hahaha!! BUITEN??? Tsja, wie stelde dat nou aan het begin van de middag ook alweer voor? Andere zaaltjes waren bezet, het enige zaaltje wat verder nog vrij was, was niet schoon genoeg om te gebruiken volgens de uitbater.

Jaap had al eens remise aangeboden en dat werd geweigerd omdat ze achter stonden, voor de 4-4 moesten zij winnen. Dus als we de partij uit wilden spelen, dan moesten we buiten verder spelen. Commentaar van Jaap: “Ik mocht uiteraard geen enkel risico nemen en stond goed. Ik besloot met veel zwaar materiaal nog op het bord de zwaktes in de zwarte stelling met rust te laten. Zwart moest in tijdnood zien te winnen besloot tot een te riskante pionnen opmars. Na mijn weigering de partij op het inmiddels zinloze (en zonloze) terras voort te zetten, moest mijn tegenstander remise aanbieden. En die voelde voor mij aan als overwinning.”

Tsja, zo werd het dan toch nog remise en konden wij onze eerste overwinning noteren: 3½-4½. Mannen bedankt voor deze enerverende en amusante middag!

Ooh ja, zou ik het daar toch bijna vergeten: ik had het toch voorspeld dat we zouden winnen! Zo zie je maar: Louis en ik hebben altijd gelijk 😉

Het tweede KNSB-team van Erasmus bestaat (in alfabetische volgorde op achternaam) uit: Cor van As, Hans Brobbel, Daan Gijsbertse, Joop van 't Hoenderdaal, Jeroen Landsheer, Jaap van Meerkerk, Karel de Neef, Ruud Neumeijer, Wim Posthumus, Marcel Tillemans en Leo Verhoeven.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 5F van de KNSB-competitie.

Ruud Neumeijer

Teamleider team 2