Over vereftelingisering, psychologische wetten, de lekkerste overwinning en iets vreselijks
Krantenlezend noteer ik grappige woorden. Ik versleutel ze tot schaakterm en heb inmiddels een tranentrekkende voorraad die me wat ideetjes opleverde voor de op handen zijnde feestavond van 27 december.
Laatstewensambulance werd ‘laatsteschaakwensambulancespel’. Samen met wat ‘tantraschaak’ en ‘ienieminipartijtjes’ en later op de avond in de aanval met een ‘lastminutecharmeoffensief’. Die laatste hoefde ik niet eens te versleutelen.
Maar laten we wel serieus blijven. Schaken doe je immers niet voor je lol en laten we ons niet schuldig maken aan een vorm van ‘vereftelingisering’ waarbij alles vooral leuk moet zijn.
Tot zover de grappige woorden.
Start herfstcompetitie snellere partijen
Onze voorzitter Frank van Zutphen opende deze ronde en stelde wederom verschillende aspirant-leden aan ons voor! Er waren maarliefst vijf nieuwkomers die wij mochten verwelkomen: Jelle Engelberts, Jos Groendijk, Erik Juffermans, Pim Kouwenhoven en Alexander Visser. Een aantal van hen was eerder ook al langs gekomen bij de Schaak-Off eerder deze maand. Van harte welkom heren!
Zij speelden allen mee in de herfstcompetitie. Bij de herfstcompetitie spelen de deelnemers op een avond twee partijen tegen dezelfde tegenstander (een keer met wit, een keer met zwart). Deze competitie is in het bijzonder bedoeld voor schakers die nog minder ervaring hebben op een schaakvereniging en voor jeugdspelers. Samen met vijf anderen, waaronder onze jeugdtalent Oscar Koppenens mee in de eerste ronde, die daardoor van start ging met 10 schakers!
De nieuwkomers deden het ook meteen heel erg goed. Zo speelde Jelle remise tegen Oscar en begon Pim met een overwinning op Ben Koppenens. Alexander verloor zijn eerste partij tegen Jonathan van Es, maar in de tweede partij wist hij knap een half punt af te snoepen van Jonathan! Erik en Peter Ruimschoot maakten er in twee wedstrijden een spannende strijd van, Peter won de eerste wedstrijd, maar de tweede wedstrijd wist Erik heel knap te winnen! Jos speelde een goede partij tegen Harry Nefkens, maar moest toch het onderspit delven.
Sommige spelers speelden twee partijen en anderen één partij. Het was vooral leuk om te zien dat er achteraf nog druk werd geanalyseerd om te kijken wat er nog beter kon en dat er tot het einde van de avond nog vrij werd gespeeld. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de herfstcompetitie.
Meedoen vanaf maandag 4 oktober nog mogelijk!
Het is ook mogelijk om één of enkele avonden mee te spelen. Een goede manier om eens kennis te maken met onze schaakvereniging. Schaak je regelmatig online? En ben je benieuwd hoe het is om te schaken op een schaakvereniging? Doe dan ook mee! Stuur dan een mailtje naar Arno van Houten (competitieleider@sv-erasmus.nl) en dan kan je de maandag daarop meteen ook meespelen.
Verslagen uit ronde 4 van de voorronde
Arno van Houten – Emil Verhoef
De vierde ronde had 17 partijen en ik dook onmiddellijk de uitslagenlijst in. Tot mijn niet geringe verrassing – sorry Emil, maar ratings zeggen toch wel iets – viel de uitslag op van de partij aan bord 9 tussen Arno van Houten en Emil Verhoef: 0-1.
Dus Emil kreeg prompt mijn verzoek per mail om een partijverslag in te leveren. En dat deed hij natuurlijk, en niet alleen omdat hij lid is van het sterrenteam Erasmus 3 en ik zijn teamcappie ben. Hij wilde wat rechtzetten. Ik moest namelijk niet denken dat het een normale partij was. Of zoiets. Zoals Emil het zelf verwoordde: “Het was een onverdiende overwinning, maar dat zijn vaak de lekkerste toch? Zie het bijgevoegde verslag en huiver.”
Arno van Houten – Emil Verhoef
Verder speurend in de uitslagenlijst vielen meer zaken me op!
Opmerkelijk:
Soms is het kennelijk voor velen te lastig remise te accepteren tegen een op papier zwakkere tegenstander. Je wilt waar je recht op hebt, zo lijkt het. Zeker als je huizenhoog gewonnen hebt gestaan. Dan is er geen haar op je hoofd die eraan denkt een halfje te accepteren. Zelfs in tijdnood ga je dat niet doen. Je wilt dan nog steeds niet erkennen dat je eigenlijk best blij mag zijn met het remiseaanbod van de fors lagere rating tegenover je. Hier treden kennelijk psychologische wetten in werking die sterker zijn dan wij. Jan de Korte is hierop een uitzondering. Aan bord 6 deed Gerrit Boer het voorbeeldig. Jan kon tegen hem geen ijzer met handen breken, hoewel zijn rating toch zowat 300 meer is. Remise dus, zie het verslag van Jan.
Jaap van Meerkerk - Marcel Tillemans
Aan bord 13 was ik tegen Marcel Tillemans vrij vroeg klaar en kon ik de ware strijdlust, niet vinden. Dus geen zoektocht de stelling open te gooien en wie weet nog een kansje op beter spel te forceren. Nee, ik hield het gesloten en onze opponerende lopers op g2 en b7 kwamen niet tot leven. Het zware geschut ging er via de enige open lijn af en Marcel accepteerde mijn remiseaanbod. Daarna kon ik een aardig beeld krijgen van de schermutselingen op de andere borden.
Leo Verhoeven - Pim Kleinjan
De overwinning van Leo Verhoeven op Pim Kleinjan aan bord 7 vind ik knap. Zo duidelijk was het allemaal niet, al bespeurde ik een lastige penning van de pion op e6 die Leo in de stelling wist te vlechten. Of had Pim die zichzelf aangedaan?
Wim Posthumus - Jeroen Landsheer
Bord 11. Wim Posthumus speelt met wit altijd overtuigend tegen een Siciliaan en gaat de scherpe varianten bewust niet uit de weg. Ook in deze ronde tegen Jeroen Landsheer had het er weer alle schijn van. Hij stond na een te scherpe opzet van Jeroen gewonnen. Wim had uiteraard lang gerokeerd (wat zwart ook graag ziet) en een bekende pionnenstorm in gang gezet. Zwart counterde scherp en de vraag was dan wie het eerst is. Wim sloeg niet alleen de aanval af maar pikte ook een toren mee, daarna gebeurde er iets vreselijks...
Hij zag zijn dame instaan, ging verder in gewonnen stand en zocht naar de beslissende slag. En toen vergat hij dat zijn dame instond! Herkent u het? Wim verloor zijn dame dus, gelukkig nog voor wat materiaal. Hij zou zijn handen dus moeten dichtknijpen van geluk als het remise zou worden. Maar Wim wilde niet eens remise. Hij probeerde gewoon zwart met twee torens en een pion - meen ik - de vijandige koning op open veld mat te krijgen.
Jeroen had echter zelf een mat klaar liggen en had de witte koning met zijn dame en loper in grote nood gebracht. Wim moest dus om te winnen wel schaak blijven geven. Dat lukte niet en dus werd het remise. Wat een schouwspel.
Leo de Jager - Danny Hetharia
Aan bord 3 waren Leo de Jager (met wit) en Danny Hetharia als laatsten en beiden krapjes in de tijd nog bezig. Danny stond gewonnen met een loper, toren en een nog niet zo ver gevorderde vrijpion die hem de winst moest gaan opleveren. Leo stond een loper achter en speelde met een toren en witte vrijpion op de zesde rij.
Toen Danny dacht de torens te kunnen ruilen vergreep hij zich en greep Leo zijn onverwachte kans. Plots was promotie van zijn pion niet meer te verhinderen en ging Danny zichtbaar door een hel van diepe duisternis.
Eric Hoogenes - Dick Straathof
Eric schreef over zijn partij op bord 2: Ik speelde met wit tegen Dick, die laatste jaar erg sterk speelt. Het werd een Tarrasch waarin zwart het initiatief kreeg. Na het nodige gemanoeuvreer, blunderde ik op een vol bord een pion weg. Bekomen van de schrik bleek er gelukkig nog een akelige dreiging te creëren.
Zwart wilde het mooi doen en op een torenoffer volgde een torenwinst. Daarbij was overzien dat wit de damevleugel kon opruimen en middels een dameoffer kon afwikkelen naar een eindspel met dubbele lopers aan beide zijden waarbij wit de verre vrijpion had. Die bleek beslissend.
Jan de Korte - Gerrit Boer
Jan vertelde: Gerrit en ik troffen elkaar kortgeleden met omgekeerde kleuren in de zomercompetitie, en dat was ook een interessante partij die remise werd. Dit keer met kwam de Zwarte Leeuw op het bord, in een klassieke variant met handhaving van spanning in het centrum, de zwarte koning in het midden, de gebruikelijke pionnenopmars naar h6 en g5 in combinatie met de paardmanoeuvre Pd7-f8-g6-f4 waar wit h3, f3 en Pg3, Ph2 tegenover stelde. Gerrit zag af van de korte rokade (want tegen de zwarte aanval in!), maar zijn lange rokade moest eerst worden voorbereid, omdat een zwarte loper vanaf e6 naar a2 keek.
Aangezien er een pion in plaats van een paard op c3 stond speelde wit ter voorbereiding b3 (de dame op c2 dekte zo de pion op a2), waarna zwart de handschoen oppakte met a7-a5-a4. Gerrit wilde na de lange rokade de a-lijn dichthouden en speelde b4 maar overzag een ruil op d3 (Pf4 x Ld3) waarbij wit met de dame moest terugnemen en de a-pion alsnog verloren ging, met als resultaat een zwarte vrijpion.
Daarna bleef het complex, met veel rekenwerk en mogelijke voortzettingen, waaruit ik niet de beste koos. Wit kwam weer helemaal in de wedstrijd, creëerde een zeer kansrijke stelling, maar liet op het moment suprême dameruil toe waardoor zwarte ontsnapte aan een nederlaag.
In het resterende eveneens moeilijke eindspel van toren + loper + paard en 3 versus 4 pionnen, waaronder een vrijpion voor beiden was het vanwege gebrek aan tijd onverantwoord om door te spelen en besloot ik om op het aanbod van de zetherhaling in te gaan: Remise.
Fred de Wild - Hans Brobbel
Hans deed verslag: Een Siciliaanse opening. De stelling werd steeds ingewikkelder. Ik vond dat wit een paar afwachtende en passieve zetten deed, waardoor zwart het initiatief kon pakken. Uiteindelijk dwong zwart een grote afruil af. Naar mijn mening ontstond er een eindspel waarbij zwart betere kansen had. Zijn torens waren veel actiever en wit kampte met een zwakke pionnenstelling. Langzaam maar zeker kwam zwart nog beter te staan en won uiteindelijk een pion.
In de laatste fase ruilde wit, onterecht zijn laatste toren. Wat overbleef was een eindspel met ieder nog een paard en pionnen (zwart stond toen twee pionnen voor, waaronder een vrijpion). Nadat ook de paarden waren afgeruild gaf de vrijpion de doorslag en won zwart makkelijk het pionnen eindspel 1 -0. Over het geheel genomen toch een partij van vrij redelijk niveau. Ik kon dat ook terugvinden in de analyse van Lichess.
Zo, dit was het weer voor deze ronde. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie. Op naar de volgende, ronde 5. Tot maandag!
Jaap van Meerkerk