Hoe dichter bij Dordt, …

Op donderdag 4 november reisde het tweede achttal af naar Dordrecht, om het aldaar op te nemen tegen Dordrecht 2. Na het mooie resultaat tegen Barendrecht/IJsselmonde schatte ik onze kansen gematigd optimistisch in. Op papier waren we licht favoriet, dus er zou misschien wel wat te halen moeten zijn.

Als eerste was Paul Wilhelm klaar. Hij kwam op bord 7 met wit nog wel goed uit de opening maar naar eigen zeggen werd zijn stelling met elke zet slechter. Een verstandig remiseaanbod werd door de tegenstander geaccepteerd.

Op bord 5 viel het eerste resultaat, helaas is ons nadeel. Marcel Tillemans speelde met wit en verloor na de opening een pion. Toen zijn isolani verloren dreigde te gaan besloot hij een paard te offeren, maar zonder resultaat. Een achterstand van ½-1½ dus.

Arno van Houten speelde met de zwarte stukken op bord 2. Ik meende daar de contouren van een Koningsgambiet te herkennen. Wit stond niet optimaal, maar Arno kon er geen gebruik van maken. Ook hier werd remise overeengekomen. Tussenstand 1-2.

Leo Verhoeven speelde met zwart op bord 6. Er kwam een Siciliaan op het bord waarin wit zijn stukken gevaarlijk richting zwarte koning dirigeerde. En ook hier volgde een remiseaanbod. En ook dit werd na overleg aangenomen. 1½-2½.

Jan de Korte speelde op 3 met wit tegen veruit de sterkte speler van Dordrecht. Hij speelde een goede partij, leek een winnende aanval te gaan hebben, maar kwam er uiteindelijk toch niet door. De zwartspeler hield het netjes bij elkaar en wist de partij toch naar zich toe te trekken. 1½-3½.

Ondergetekende speelde op bord 1 met de witte stukken. Ik probeerde een Staunton-achtig gambietje tegen de Leningrader van mijn tegenstander. Deze weigerde echter en schoof zijn pion door naar e3. Na wat ruilen kwam er een eindspel op het bord waarin ik wel de goede loper had, maar daar niks mee kon doen. De stelling ging letterlijk op slot, en ik kon niet anders dan het remiseaanbod van mijn tegenstander accepteren. Tussenstand 2-4.

Invaller Jan Hoek van Dijke speelde met zwart op bord 8. Het ging hier lang gelijk op en in een eindspel waar weinig muziek meer in zat werd ook hier, met een schuin oog op de laatste partij, remise overeengekomen. Tussenstand 2½-4½.

Als laatste was Cander Flanders nog bezig. Op bord 4 met de zwarte stukken had hij een lastige avond. Hij kwam niet lekker uit de opening en verloor al snel zijn rokade. Leek me geen theorie, dus daarna was het proberen om er nog wat van te maken. Hij kwam een heel eind, maar het bleek toch niet genoeg, en ook hij moest zijn partij opgeven.

En zo kwam er een 2½-5½ overwinning voor Dordrecht op het scorebord zonder een winstpartij van Erasmus. Op 18 november komt het sterke team van CSV1 bij ons op bezoek. Laten we hopen dat we dan een wat betere prestatie kunnen neerzetten.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in klasse 1A van de RSB-competitie.

Martin Rensen