Een minuut stilte voor ons erelid en de herfstcompetitie in de spotlight!

Maandag 15 november startte de schaakavond met een minuut stilte ter nagedachtenis aan ons erelid Henk de Kleijnen. Komende dinsdag is de uitvaartplechtigheid, Leo Verhoeven heeft alle details inclusief de kaart naar alle leden gemaild.

Op onze website is een In Memoriam geplaatst van de hand van Jaap van Meerkerk. Of lees nog een keer het fraaie drieluik ‘Henk‘ na, dat Henk de Kleijnen de laatste paar weken heeft geschreven samen met Wim Westerveld.

Na de minuut stilte werd er uiteraard ook geschaakt. Met een heuse kraker in de herfstcompetitie en 14 partijen in de interne competitie.

Herfstcompetitie

Jeugdtalent verslaat koploper

In de onze herfstcompetitie stond afgelopen maandag alweer de vijftiende ronde op het programma. Vijf spelers zijn bijna iedere week van de partij. Daarnaast behoren zeven spelers tot de schakers die wat minder regelmatig komen.

Koploper is Jonathan van Es. Hij stond na de 14e ronde fier bovenaan met 10½ punt. Deze ronde trad hij aan tegen 1 van de 3 jeugdspelers uit mijn lesgroep, Oscar Koppenens. Hij doet samen met vader Ben mee aan de herfstcompetitie. Het werd een partij waarin de jeugd zegevierde. Let bij het aanvalsspel van de jeugdspeler vooral op de zet 7. h4. Zo’n soort aanval kan in vele varianten voorkomen. Hij blijkt erg populair onder de jeugdspelers.

De partij is deels gereconstrueerd. Netjes en foutloos noteren blijkt nog een hele kunst voor de jeugd. In ieder geval won Oscar fraai in de aanval. De voorsprong van Jonathan was wel zo groot dat hij nog steeds aan de leiding staat.

Oscar Koppenens – Jonathan van Es

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de herfstcompetitie.

Interne competitie

In ronde 11 van de voorronde vielen er in de top vooral remises. Daarvan was vooral de remise van Rinus van der Linde tegen de sterke Dick Straathof in het oog springend! In de top wist alleen Eric Hoogenes te winnen van Leo de Jager. En ook Paul Wilhelm behaalde een knappe overwinning tegen Joop van 't Hoenderdaal. Grootste verrassing van de avond was de winst van Rens Hesselmans tegen Bram de Knegt!

Het slot van de partij tussen Pim Kleinjan en Jeroen Landsheer was ook buitengewoon enerverend. Zo richting half twaalf hadden beiden nog een paar minuten op de klok in een eindspel van toren + loper versus toren + paard en allebei nog verschillende pionnen. Jeroen dirigeerde zijn pionnen naar voren, maar creëerde zo onbewust een matnet voor zichzelf. Vanzelfsprekend maakte Pim daar optimaal gebruik van en zo eindigde de laatste partij van de avond.

Karoly Kiss - Jan Hoek van Dijke

Karoly mailde zijn partij en schreef daarbij: Ik heb maandag eindelijk op mijn vroegere niveau gespeeld. Dat ik ook nog heb gewonnen, was alleen een extraatje erbij. En inderdaad, hieronder is zijn goede partij na te spelen.

Karoly Kiss - Jan Hoek van Dijke

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie. Volgende week volgt er weer een verslag met meerdere partijfragmenten!

Wim Posthumus en Frank van Zutphen