Een soepele start van de avond. Het geoliede tandem van Arno van Houten en Jan Hoek van Dijke had voor achten de indeling gereed.

Ongeveer 30 schakers zaten er klaar voor. Maar toen een moment van verbazing. Uw voorzitter had deze week geen enkele mededeling 😉

Nog onwetend van het onheil dat later deze week tijdens de persconferentie zou volgen, had iedereen gewoon zin in een leuke avond schaken. En het werd ook een leuke avond met weer veel leuke partijen!

Komende weken helaas geen schaken

Helaas is de vereniging de komende drie weken gesloten vanwege de avondsluiting en de strengere maatregelen van het kabinet zoals aangegeven op de persconferentie.

Ook alle RSB-competitiewedstrijden komen in die periode te vervallen. Er is nog niet bekend wat er met de KNSB-wedstrijden op zaterdag 18 december gaat gebeuren. Het eerste team speelde zaterdag 27 november met 4-4 gelijk tegen Overschie, het tweede team koos ervoor om hun KNSB-wedstrijd tegen Bergen op Zoom 2 uit te stellen.

Als er weer zicht is op een heropening, dan kijken we als bestuur hoe de voorronde van de interne competitie en de herfstcompetitie verder afgerond gaan worden.

En daarom weer terug naar Lichess

Met ingang van maandag 29 november gaan we daarom iedere maandagavond weer beginnen met de Online Arena toernooien op Lichess.org. Aan het begin van het Arena toernooi worden spelers ingedeeld op basis van hun rating. Wanneer je een partij eindigt, keer terug naar de toernooilobby: je zult dan gekoppeld worden met een speler dicht bij uw rang in het toernooi. Dit zorgt voor zo min mogelijk wachttijd, maar het is mogelijk dat je niet tegen iedereen in het toernooi speelt. Speel snel en ga terug naar de toernooilobby om meer partijen te spelen en meer punten te winnen. Kijk hier voor meer informatie hoe mee te spelen aan de online toernooien bij Erasmus.

De teambattles gaan ook weer beginnen vanaf zondag 28 november. In de teambattle spelen Erasmianen tegen spelers van andere verenigingen. De resultaten van de acht beste Erasmianen tellen mee in de eindstand, dus hoe meer zielen hoe meer vreugd! Bij de indeling wordt rekening gehouden met de stand op de ranglijst en met de eigen rating.

Zo speel je dus vooral veel partijen tegen spelers met ongeveer een gelijke rating. Het speeltempo is 3 minuten + 2 seconden per zet. Via de teampagina van Erasmus op Lichess is eenvoudig naar het toernooi te navigeren om mee te doen. Ook als je niet zelf meespeelt dan is het ook mogelijk om het toernooi te volgen.

Fide World Chess Championship

De WK-match tussen Magnus Carlsen en Ian Nepomniachtchi is weer begonnen! Deze duurt van 26 november tot en met uiterlijk 15 december. Een geluk bij een ongeluk bij de huidige avondlockdown. Alhoewel, enige nadeeltje is dat de partijen ’s middags gespeeld worden (iedere dag vanaf 13.30 uur). Met de huidige avondlockdown is dat precies ook het moment waarop je nog kan sporten, shoppen en een hapje eten in een restaurant…

Een leuke manier om de partijen te volgen is via Chess24.com. Commentaar wordt gegeven door GM Judith Polgar en GM Anish Giri. Voor de wat minder gevorderde schakers is het ook mogelijk om het commentaar van GM David Howell, Kaja Snare & IM Jovanka Houska te volgen; bij hen vliegen de varianten iets minder snel over het bord. 😉  Selecteren van het commentaar kan door op de Engelse vlaggetjes in de video te klikken.

Inzendingen van de leden

Deze week wat extra partijen en stellingen om na te spelen voor de vrije avonden! Met dank aan Bram, Dick, Jeroen, Karoly en Ruurd.

Dick Straathof – Paul Wilhelm

Dick mailde: Na 18 zetten was de volgende stelling ontstaan. Ik miste de winnende voortzetting 19. Pxb5 axb5 20. Lxb5 Kf8 21. Dd6 Kg8 22. Lc6. In plaats daarvan speelde ik 19. Pe2 waarna zwart rokeerde en zijn koning veilig stond.

Zwart bood even later remise aan. Het stond wel ongeveer gelijk maar het bord was nog zo vol dat ik nog even wilde doorspelen. Zwart offerde toen een stuk om een gevaarlijke aanval te krijgen maar ik kon mijn koning goed beschermen en zo het volle punt binnen halen.

Ruurd Ouwehand – Daan Gijsbertse

Ruurd behaalde een fraaie en zeer leerzame overwinning tegen Daan. Hij stuurde zijn partij (inclusief commentaar in). Deze is hieronder na te spelen.

Ruurd Ouwehand – Daan Gijsbertse

Jeroen Landsheer - Aad Jan Roos

We speelden denk ik de meest scherpe variant in het Frans. Ik had het wel eens bekeken en wist dat slaan op e5 niet de bedoeling is, maar meer dan dat ook niet. Ik besloot tot Lf4 en cxd4 en dat loste eigenlijk de zwakte op van c3.

Na Pbc6 kon ik dan c3 spelen en dan leek mijn centrum een stuk veiliger dan in de theorie. Le5 werd overzien en zo kwam de partij abrupt tot een einde.

Jeroen Landsheer - Aad Jan Roos

Cor van As - Karoly Kiss

Karoly mailde: Ik heb weer een goede partij gespeeld tegen Cor. Ik heb geen idee wat soort opening het was, maar dat is eigenlijk niet belangrijk. De partij is hieronder na te spelen.

Cor van As - Karoly Kiss

Bram de Knegt - Remco Claessens

Bram vertelde: De partij tussen mij en Remco Claessens gaf weer eens aan hoe machtig een loperpaar kan zijn, wel met enige ‘hulp’ van Remco. Het klassieke Damegambiet kwam op het bord waarbij ik met wit speelde. Remco speelde vrij snel h6, waarna mijn loper vanaf f4 en later g3 naar zwarts damevleugel loerde.

Toen Remco daarna Db6 en Ld7 speelde en vervolgens Pf6 via d5 ruilde met mijn paard op c3 kreeg ik de half open b-lijn tot mijn beschikking. Samen met die loper op g3 resulteerde dat tot behoorlijk wat druk op de damevleugel, waardoor er niet zo gek veel velden voor zwarts dame beschikbaar waren. Bovendien moest het paard op b8 nog worden ontwikkeld.

Er volgde een afruil van mijn f3 paard via e5 met de loper op d7. Zwart speelde vervolgens wel Pc6 en Pa5, waar het paard niet veel te doen had. Een jacht op de dame volgde met Lb5, e4 en h4 en winst van het paard op a5. Bij de vlucht pakte de dame niet steeds de beste afslag en werd uiteindelijk gevangen. Remco gaf toen op. Na twee verliespartijen met allebei een misrekening van mijn kant weer eens het zoet van de overwinning.

Bram de Knegt - Remco Claessens

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie of kijk hier voor de uitslagen en de stand in de herfstcompetitie.

De komende drie weken is er helaas dus geen regulier schaken op onze vereniging en gaan we dus weer online schaken op Lichess.

Frank van Zutphen