Ook in de tweede ronde na de lockdown waren er 22 spelers die onze speelzaal wisten te vinden. Opmerkelijk genoeg mochten wij weer veel nieuwe gezichten verwelkomen. En ook deze week werden er mooie partijen gespeeld, waarvan iedereen straks kan meegenieten verderop in dit verslag.
Versoepelingen
Na de nieuwe persconferentie van het kabinet zijn er voor de schaakvereniging beperkte versoepelingen. Het belangrijkste is dat externe competities zijn toegestaan.
De KNSB-competitie gaat vanaf zaterdag 5 februari weer van start. Dan spelen het eerste en het tweede team thuis. Toeschouwers zijn ook weer welkom!
Er is nog geen nieuws van de RSB-competitie, dus tot nader order gaan we er maar vanuit dat die nog niet van start gaat. Wordt vervolgd!
Tata Steel Chess Tournament
Deze week was ook de laatste week van het Tata Steel Chess Tournament. Met weer veel spanning en mooie partijen. Buitengewoon knap dat Magnus Carlsen het toernooi al weer voor de achtste keer op zijn naam heeft geschreven.
De mooiste combinatie werd niet gespeeld. In de stelling hiernaast is zwart aan zet.
De vraag is: hoe wint zwart? Een heel ingewikkelde opgave. Maar als je het eenmaal ziet: prachtig in zijn eenvoud.
Aan het eind van dit verslag de oplossing.
Aangepaste agenda
Het bestuur heeft afgelopen dinsdag vergaderd. Het is onze verwachting dat veel van de activiteiten voor het komende seizoen gewoon door kunnen gaan. Door het Watertorentoernooi iets later in het seizoen te organiseren kunnen de voorronden gewoon worden afgerond gevolgd door de finaleronden. Vanaf maandag 31 januari kan de jeugd gelukkig ook weer gaan beginnen!
Kijk voor alle wijzigingen naar het eerder deze week geplaatste bericht Agenda voor het vervolg van dit seizoen.
Inzendingen van de leden
En ook deze week waren er weer veel mooie inzendingen van onze leden. Met dank aan Bram, Cander, Dick, Jaap, Jan en Jeroen!
Dick Straathof – Ruud Neumeijer
Dick schreef: Ik kwam met wit redelijk goed uit de opening maar ik had niet echt een plan. Op de twintigste zet kreeg ik de kans om een loper en een paard te ruilen tegen een toren en twee pionnen. Het zag er veelbelovend uit. Dat vond Ruud ook en hij besloot niet op de ruil in te gaan en te berusten in pionverlies. Ik kon een aanvallende stelling opbouwen die nog net verdedigd leek te kunnen worden. Zwart loerde op tegenkansen omdat er wat pionnen van mij ongedekt stonden. Toen hij zijn dame even van een cruciaal veld haalde kon ik met een pionoffer een loper op een ideaal veld neerzetten. Een oprukkende h-pion bracht de beslissing. De stelling was niet meer te verdedigen.
Jeroen Landsheer – Ruurd Ouwehand
Jeroen mailde: Ik kreeg een ontwikkelingsvoorsprong in de opening en besloot gelijk voor complicaties te gaan met een dubieus stuk offer. Uiteindelijk kreeg ik er genoeg compensatie voor. Daarna verloor ik even mijn concentratie en door een paar sterke zetten van Ruurd moest ik een kwaliteit opgeven. Ik stond een toren achter maar had nog mijn pionnen als laatste troef. Met Df7 ging zwart de fout in en na dameruil kon de toren de pionnen niet stoppen.
Daan Gijsbertse - Arno van Houten
Arno vertelde: Afgelopen week, na mijn partij tegen Daan Gijsbertse, viel mijn oog op een boek in mijn boekenkast: ‘Win with the London System’ van de schrijvers Johnsen en Kovacevic. Ergens in het verleden speelde ik dit systeem met wit. Nu kreeg ik het tegen met zwart.
Ik twijfelde vroeg in de opening over de vraag of de loper naar d6 of e7 moet. Op algemene gronden kun je beredeneren dat de loper op het veld d6 actiever is dan op het veld e7. Nog steeds vraag ik me af waarom ik de loper naar e7 speelde. Een kort onderzoek op het internet toont aan dat de loper op d6 beter tot zijn recht komt.
Daan speelde de opening goed, liet na mijn (te) vroege korte rokade zijn eigen koning in het midden en speelde op de negende zet het aanvallende h4. Een duidelijk signaal dat de koningsaanval op stoom kwam. De diagonaal b1 – h7 kon ik dichtgooien met mijn paard op e4 met ondersteuning van een pion op f5.
Na de ruil van een aantal lichte stukken kreeg ik tijd om op de damevleugel te spelen. In de laatste fase van de partij won ik daar een pion op a2. Met een pion voor was het nog steeds niet duidelijk of dat genoeg was voor de winst. Maar ik had een ander voordeel: tijd op de klok. Daan had nog twee minuten, ik had nog ruim 20 minuten. Door deze tijdnood verloor Daan zijn grip op de door hem sterk gespeelde partij.
Jaap van Meerkerk – Alik Tchavelachvili
Jaap stuurde op mijn verzoek een uitgebreide partijanalyse toe! Aanrader om goed te bekijken, de analyse is hieronder te vinden.
Jan de Korte - Karoly Kiss
Jan blikt terug: Het was een informatieve partij. Je hebt dat zo af en toe, dat je al min of meer vanaf de eerste zetten creatief geïnspireerd raakt (in plaats van de gebruikelijke standaard zetten). In dit geval omdat mijn tegenstander Karoly Kiss met zwart koos voor een originele opening opzet (1. e4, d6 2. f4, Pf6 3. Pc3, c6 = "Rat Defence: Harmonist") met raakvlakken aan mijn eigen openingenvoorkeur met zwart (Leeuw en Oud-Indisch).
Na 4. d4, Da5 5. Ld2, e5 6.Pf3 ontstond er een interessante stelling, die ik goed ken vanuit de theorie van "De Zwarte Leeuw" en die in de Rat Defence dus ook voorkomt. Aanbevolen wordt om bij de witte centrum opstelling van d4, e4, f4 op d4 te ruilen en als wit dan met het paard terugslaat over te schakelen naar Pirc. Zwart ruilde echter niet, maar vervolgde met 6. .. Lg4!? En dan sta je voor de vraag: voorlopig handhaven van het centrum met pionnen (eerst ontwikkeling voltooien) of biedt een zet als 7. Pc3-d5 - waardoor Da5 wordt aangevallen door Ld2 en terug moet naar d8 - gevolgd door 8. Pxf6, Dxf6 voordeel voor wit of is het slechts schijn? (Lichess Top-partijen Database: waardering +0,8).
We vervolgden met 9. dxe5, dxe5. In die stelling moet er veel worden gerekend en getaxeerd, met name over de stelling die 'overblijft' nadat wit voor pionwinst gaat, complex omdat zwart daarna keuze heeft uit verschillende (doorslag of ruil) mogelijkheden. Is het voordeel wel of niet duurzaam? (Lichess Toppartijen Database geeft zowel 10. fxe5 met pion winst als ook 10. f5 als theorie).
In de partij ging wit voor de pionwinst 10. fxe5 en zwart reageerde met doorslaan via 10. .. Lxf3 (Paard) gevolgd door 11. .. Lxd1 (Dame) en wit stelde daar tegenover: 10. exf6 (Dame) 11. fxg7 (pion) en 12. Txd1 (Loper) wat zwart beantwoordt met 11. .. Lxg7 (pion) waarna voor wit een pluspion resteert, mits hij de 'isolani' op e4 kan handhaven en pionverlies op b2 kan voorkomen. Uiteindelijk vond ik in g2-g3 de zet die ruimte geeft voor de witte loper die via h3 op f5 en zowel de e4-pion dekt als de diagonaal h3-c8 beheerst en in combinatie met Td1 het waardoor het door zwart gekozen tegenspel Pd7 en 0-0-0 effectief wordt ontregeld (met Pd7 en 0-0 had zwart meer tegenspel gehad). Na de witte korte rokade werd afgewikkeld naar een voor wit gewonnen eindspel. En gaf zwart zich gewonnen.
Waarna er een geanimeerde analyse volgde. Sympathieke sportieve tegenstander.
Anton van Bokhoven - Bram de Knegt
Bram mailde: Ik speelde met zwart tegen Anton. Een Siciliaan kwam op het bord zonder d4 van wit, dus wat mij betreft al direct op eigen benen staan. Voorzichtige ontwikkeling aan beide kanten. Rond de elfde zet verdwenen er aan beide kanten twee lichte stukken van het bord. Ik had wel het loperpaar, maar dat betekende nog niet zoveel.
Wit had in het centrum een sterk pionnenfront opgebouwd. f4,e4 en d4, gesteund door c3. Loper, paard, dame en de twee torens er achter. Zwart had daar tegenover een pion op c4, gesteund door b5, en pionnen op f7,e7 en d6. De allebei gefianchetteerde lopers keken om de eigen pionnen heen naar het pionnenfront van wit. Torens en dame ook achter de pionnen.
Een cruciale stelling. De opbouw aan beide kanten was zo ongeveer klaar. Wie neemt het risico met een actie in het centrum? Wit heeft meer ruimte achter de pionnen en inderdaad: Anton besloot tot het spelen van d4-d5. De eerste pionnen verdwenen van het bord; zwart had een zwakte op e6, die moest worden gedekt met de Loper op c8.
Dan speelde Anton de dame naar g4, precies in de lijn van de Loper op c8. Ja, dan volgde er e5 met aanval op het paard op d4 en op de dame. Het paard sprong naar e6 tussen loper en dame in. Zwart viel het paard nog een keer aan: De7. Wit dekte met f4-f5.
Wat nu? Het paard pakken met de loper kost zwart het loperpaar, levert misschien een pion winst op? (e6 wordt veroverd), maar zwarts e-pion is zwak, de koningsstelling onzeker.
Ik besloot tot dameruil: g6xf5. Dames er af, paarden er af en een witte vrijpion op f5 die zwak is en zal vallen. Daar kan namelijk de zwarte koning naar toe en de torens van wit, die een pion op g4 zouden moeten dekken kunnen er niet bij omdat de velden d4 en f4 bestreken worden door zwarts e5 pion. De lopers en een stel torens verdwenen en de zwarte pionnen op e5 en d5 zorgden voor de winst van zwart.
Een leuke partij, waar we de hele avond over gedaan hebben.
Cander Flanders - Eric Hoogenes
Cander schreef: Ik speelde met wit tegen Eric Hoogenes. Zeker geen makkelijke tegenstander. Ik kan me niet herinneren of ik ooit een serieuze partij tegen hem gespeeld heb. Het werd een Budapest gambiet.
Het kritische punt gebeurde op zet 12. Ik speelde Dc2 maar realiseerde me daarna dat mijn paard op f3 niet meer door mijn dame gedekt wordt. Dus toen hij mijn paard op f3 met zijn paard nam, moest ik terugnemen met mijn g-pion. Daar was ik niet blij mee want ik kreeg een lelijke dubbelpion. Althans dat dacht ik in het begin. Uiteindelijk bleek het, zoals ze in het Engels zeggen, a blessing in disguise, te zijn. Ik kreeg een open g-lijn voor mijn toren en twee vlijmscherpe lopers op b2 en d3.
Al mijn stukken deden mee in de aanval op de zwarte koning. Mijn lopers, zoals ik al zei, met mijn dame op c2 en mijn torens op g1 en h1. Zwart verdedigde goed maar uiteindelijk viel ik met mijn dame op g6 binnen om een pion winnen. Een vrijpion op de h-lijn. Zwart moest vervolgens een kwaliteit geven; anders zou hij meer materiaal verliezen. Twintig zetten later kon ik de winst uiteindelijk binnenslepen.
Alle uitslagen
Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie of kijk hier voor de uitslagen en de stand in de herfstcompetitie.
Oplossing schaakstelling
En dan nog de oplossing van de stelling. Het betreft de partij tussen Voladar Murzin tegen Max Warmerdam. De witte koning heeft nog niet gerokeerd en het lijkt logisch om daar gebruik van te maken. De winnende combinatie doet dat echter niet!
De winnende zet is 20. .. Tfd8!! 21. 0-0 Txd5 22. Db3 Tg5 23. g3 Txb5! 24. Dxb5 Df3 en wit kan mat alleen nog maar voorkomen door zijn dame te geven! Een prachtige combinatie! Die dus overigens niet is gespeeld.
Tot slot
Dat was het weer voor deze week. Tot maandag!
Frank van Zutphen