Verslag eerste twee ronden

In de afgelopen twee weken werden de partijen van de eerste twee ronden gespeeld. Er stonden 22 minimatches gepland. Ofwel 44 partijen.

De groepsleiders reikten mij een interessante partij met commentaar aan.

Groep 1

Karel de Neef – Jan de Korte

Karel doet verslag via de groepsapp en vertelt.

Gisterenavond (9 februari) speelden Claskort en ik (Deneefjes) onze eerste partij. Het werd een stormloop door de zwarte pionnen van Jan met h5 en g5 op mijn koningsvleugel. Daarmee werd zijn stelling wel wat ontwricht. Uiteindelijk kregen de aanvallers mijn koning niet in hun gezichtsveld. Aan rokades hadden we niet gedaan.

Ondertussen had ik niet stilgezeten en ervoor gezorgd dat er, na de broodnodige stukkenruil, een centrumuitbraak kon volgen. Het witte initiatief leverde aanzienlijk materiaalwinst op en uiteindelijk de winst.

(Noot verslaggever: De tweede partij zouden de heren – tegen de gewoonte in om beide partijtjes van de minimatch achter elkaar te spelen – dinsdag 15 februari spelen.)

Groep 2

Daan Gijsbertse – Oscar Koppenens

Jeugdtalent Oscar Koppenens (Destroyer_nl), die onlangs promoveerde naar groep 2 en prompt zijn naam in Destroyer veranderde, speelde op 13 februari zijn partijtjes tegen de inmiddels ervaren rapidspeler Daan Gijsbertse (Daan2020).

Daan won beide partijtjes maar kwam in de tweede goed weg. Oscar had meer verdiend en speelde een opmerkelijke partij. Daan doet verslag op de groepsapp, waarvan ik mooi gebruik kan maken:

"De tweede partij won Oscar al vroeg een pion en wikkelde daarna behendig af naar een eindspel met een pluspion en twee lopers tegen paard en loper. Daarin kreeg ik de kans om al mijn pionnen op dezelfde kleurveld van mijn loper op te stellen en zo een lastige verdedigingslinie op te trekken.

Oscar antwoordde met een koningsopmars en mijn paard kreeg de vrije loop. Daarmee won ik uiteindelijk twee pionnen. Toen Oscar slim probeerde af te ruilen naar remise, had ik geluk bij de laatste pionruil: door een tussenschaakje van mijn overgebleven loper kon ik mijn pion behouden en promoveren.

Maar uiteindelijk verdiende Oscar het de partij te winnen. Hij speelt, zeker tactisch, heel sterk. Grote complimenten! Een volgende keer heb ik vast minder geluk!"

Groep 3

Carel Keller - Harrie Jansen

Op 10 februari speelde Carel Keller onder de naam Sjarelli (leuk verzonnen; hierachter schuilt vast een verhaal) tegen Harrie Jansen (onder de naam Harrie Jansen).

Het werd een damepionspel, beter bekend tegenwoordig als QPG, Queens Pawn Game. Sjarelli was zoals ik weet duidelijk uit op een London.

Met tegengestelde rokades vlogen de heren elkaar al snel in de haren. Carel ruilde net op tijd de dames, counterde goed en kwam met voordeel in het middenspel terecht. Maar net als bij voetbal, je krijgt bijna altijd een kans de zaken weer gelijk te trekken. Die kans kwam toen Carel op zet 21 f4? speelde en vermoedelijk plots de drie opgerukte zwarte pionnen vreesde.

Harrie had nu mooi de g-lijn kunnen openen en zijn toren op g8 kunnen posteren voor de tegenaanval. Daarna blunderde hij van schrik zijn paard door het beest zelf in een penning op de lijn van zijn koning te zetten, waarna Carel de winst greep.

Ten slotte

Op onze website kunt u de stand na twee ronden van de groepen 1, 2 en 3 vinden: Standen online rapidcompetitie 2021-2022. Deze wordt wekelijks geactualiseerd.

Wilt u ook meedoen? Meldt u zich dan aan bij ondergetekende. Dan deel ik u alsnog in. Of u wacht nog even tot april en staat u al vast op de deelnemerslijst.

Jaap van Meerkerk