Spanning stijgt!

De voorlaatste ronde van de voorronde voor de interne competitie. Gelukkig begint de clubavond weer steeds voller te stromen.

In totaal stonden er 12 partijen in de voorronde op het programma en 3 partijen in de herfstcompetitie. Nog één ronde te gaan en dan gaan de finalerondes weer beginnen!

Geplaatst voor de A-finale

Vanwege corona is de opkomst bij de interne competitie nog niet wat het in voorgaande jaren is geweest en daarom is het dit jaar niet mogelijk om in drie finalegroepen te gaan spelen, maar gaan we spelen in twee finalegroepen (een gesloten A-finale en B-finale volgens het Zwitsers systeem).

Met nog één ronde te gaan zijn er nog maar weinig spelers zeker van een plek in de A-finale. Pieter Sturm is overtuigend winnaar geworden van de voorronde (13 uit 16!) en hij is ook niet meer in te halen door de concurrentie. Nummer 2 Leo Verhoeven (11 punten) en nummer 3 Frank van Zutphen (10½ punt) zijn ook al zeker van een plek in de A-finale. Nummer 4 Eric Hoogenes (10 punten) heeft voor de zekerheid nog een halfje nodig.

Met 9½ punt staan op een gedeelde vijfde tot achtste plaats Martin Rensen, Leo de Jager, Cander Flanders en Arno van Houten. Maar direct daarachter volgen met 9 punten Dick Straathof, Wim Posthumus, Paul Wilhelm en Ruud Neumeijer en een overwinning kan hen zomaar een plek in de A-finale opleveren. En zelfs de spelers met 8½ punt (Andrzej Pietrow, Marcel Tillemans, Joop van ’t Hoenderdaal, Jaap van Meerkerk en Ruurd Ouwehand) hebben nog een (theoretische kans) om zich te plaatsen voor de A-finale.

Kortom, dat wordt erg spannend komende maandag!

Inzendingen van de leden

Deze week kunnen we weer meegenieten van veel mooie verslagen en partijen, met dank aan Karel, Leo, Remco, Ruud en Ruurd.

Dick Straathof – Leo Verhoeven

Leo blikte terug: Het werd een spannende partij, met een voor mij gelukkig slot. Dat zag er na een zet of tien niet naar uit. Na een passieve zet van mij had Dick met wit al het spel. Niet verloren voor zwart maar een mindere stelling zonder een goede mogelijkheid om zelf actief te worden.

Het verloop van de partij was voor mij niet ongunstig. Na de 24e zet van wit (24. Txd6) stond de volgende stelling op het bord. Iets voor de lezer om mee te puzzelen. Wit had een pion geofferd om mijn koningsstelling open te breken. Daar was ik niet zo bang voor omdat de witte stukken verder niet heel actief stonden. En als zwart op b2 zou slaan, moest wit zelf oppassen. De toren op f1 kon niet zo goed mee in de aanval. Zwart had dan al gauw een heel vervelend schaak op de onderste rij.

Maar in plaats van op b2 te slaan (met een duidelijk betere stelling), deed ik 24. .. Te6. Voor de zekerheid een verdediger erbij, zo was het idee. Dat pakte in de partij goed uit. Na 25. Txe6 fxe6 26. Dg4 Kf7 27. Lh3 Te8 had ik een stelling als een huis. Met uiteindelijk een vrij gemakkelijk gewonnen dame-eindspel.

Mijn 24. .. Te6 was echter foutief. Met 25. Pd5 (niet te nemen vanwege de dame op b6) had wit een extra aanvaller gehad. Zwart moest dan alsnog op b2 slaan. Waarna wit de zwarte koningsstelling open kon breken. Bij goed spel (maar was dat ervan gekomen?) was de stelling in evenwicht geweest.

Karel de Neef – Marcel Tillemans

Het begon allemaal met een kleine causerie over het fenomeen van het ‘Jeu d’échecs rapide’. Allez Marcel!! Het was Marcel die het te berde bracht vanwege het doorslaande succes van deze variant tijdens de clubavond-loze periode en de huidige tijdspanne. Dat hij het daarna min of meer – qua zettempo – tot aan het eindspel in de praktijk zou brengen, was naast zijn openingszetten, een kleine verrassing.

Mijn voornemen om hem een onvervalste Reti voor te schotelen werd abrupt door hem verstoord, door op de vijfde zet mijn raadsheer op g2 af te ruilen met zijn witte loper. Dit figuur was na een bezoek aan veld g4 – en onder dekking van Dc8 – dus met enig tempoverlies, maar met een fors aplomb op h3 aangeland. Al spoedig werden dame en nog twee lichte stukken afgeruild, waardoor in recordtempo het middenspel na een 15-tal zetten werd bereikt. Gedurende de hele partij werd het evenwicht nauwelijks doorbroken, behalve dan dat ik bij zet 36 nog een vijftal minuten overhad en Marcel ongeveer 50 minuten.

Het is niet altijd eerlijk verdeeld in deze inflatoire tijd, zo blijkt maar weer! Toen kwam echter mijn inmiddels aanzienlijke rapidervaring goed van pas. Met het oprukken van mijn a-, b- en c-pionnen naar de zesde rij (netjes op een rij dus) en een binnendringende toren via de h-lijn naar de zevende rij, wist ik met de daaraan gepaard gaande dreigingen van Marcel een remise af te pingelen. Daarna smaakte ‘Le Duc Jean’ excellent.

Jeroen Landsheer – Ruud Neumeijer

Ruud deed uitgebreid verslag! In het verslag van de vorige competitieronde wist de schrijver te vertellen dat (citaat)

“De voorronde van onze interne competitie werd na ronde 12 op 22 november stilgelegd tot 13 januari. De 17 rondes van de voorronde maken we gewoon af. Nog twee ronden te spelen dus en dan zijn de 8 spelers van de A-finale bekend. We kunnen helaas maar 1 gesloten finalegroep maken vanwege het (nog) te bescheiden aantal deelnemers aan onze interne.”

en vlak daaronder

“Zelfs de 8 spelers met 8 punten (met o.a. Jeroen Landsheer & Ruud Neumeijer) kunnen met twee overwinningen nog voor een verrassing zorgen. Het verschil tussen de nummer 4 en 21 op de ranglijst is slechts 1 punt. We gaan dus nog twee spannende ronden tegemoet!"

Met andere woorden, en in het kort: twee spelers die ergens voor spelen, bij winst dus een mogelijke plaatsing voor de finalegroep, dan hoef je alleen volgende week nog maar te winnen.. Is natuurlijk alleen de vraag of je inderdaad in die finalegroep zou willen spelen natuurlijk. Maar goed, dat is van later zorg.

Wit was zich waarschijnlijk heel erg bewust van het bovenstaande, want hij startte nogal agressief. Wit sloeg op de vierde zet de zwarte pion op e5 met het paard van f3. Bij direct terugnemen met het zwarte paard, kon zwart een pionvork middels d4 op zijn loper op c5 en paard op e5. Door eerst met de loper op f2 te nemen met schaak, werd de koning aan het werk gezet en vanaf dat moment was het niet echt rustig meer op het schaakbord.

Na het loperschaak bleef de witte koning in het centrum staan, zwart mocht nog wel rokeren, maar wachtte er (al dan niet bewust) heel lang mee. De partij kende een lange periode van een licht overwicht voor wit, even onderbroken door een licht voordeel voor zwart. Zwart had geruime tijd wel een pionnetje voorgestaan, maar kon daar aanvankelijk niet veel mee door de lichte overheersing van wit.

Wit won zijn pionnetje terug, maar moest dat vrijwel gelijk weer teruggeven. Vlak daarna gebeurde er spannende dingen: ineens had zwart een vrijpion. De zwarte toren viel tegelijk de a- en de h-pion aan. Toen wit dit probeerde te keepen bleek dat zwart ook iets anders aanviel: met een dubbele aanval op de koning verloor wit zijn loper en stond zwart een zwarte merrie voor. Pff, echt een prachtbeest!

Inmiddels stond de witte koning zo goed als afgesneden op de a-lijn. Daar stond aanvankelijk ook het manke zwarte paard. Na een aantal witte schaakjes met de toren wist het paard zich uiteindelijk te bevrijden van de a-lijn, sneed vervolgens de zwarte vrijpion af van de vijandelijke toren, waardoor die pion de kans kreeg op te rukken tot e2. Nog een wanhoopsoffensiefje van wit, maar het kwaad (of het goede natuurlijk) was toen al geschied en wit gaf op. Tijd en zin om de partij na te spelen? Hier komt ie!

Ruurd Ouwehand - Bram de Knegt

Ruurd mailde de partij met commentaar van zijn hand! De hele partij is hieronder na te spelen.

Alik Tchavelachvili - Remco Claessens

Remco vertelde: In mijn partij kwam het Londen systeem op het bord. Nadat ik een winnende voortzetting had gemist kreeg ik daarna weer een kans om winnend te staan. Die kans pakte ik wel met beide handen aan.

Daarmee was deze partij echter verre van over. Alik gaf zich niet zomaar gewonnen, mede gezien het feit dat ik bijna door mijn tijd heen was. Op een gegeven moment blunderde ik mijn paard, maar gelukkig zag Alik dit niet. Daarna wist ik het paard eindspel winnend af te sluiten.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de voorronde van de interne competitie of kijk hier voor de uitslagen en de stand in de herfstcompetitie.

Nog één ronde in de voorronde te gaan! Tot maandag!

Frank van Zutphen