Pieter Sturm winterkampioen, Jonathan van Es herfstkampioen!

Maandag 14 februari stond de laatste voorronde van de interne competitie op het programma. Nog maar drie spelers waren zeker van een plek in de A-groep. Op de borden zou nog veel strijd worden gevoerd zodat vijf andere spelers zich ook konden plaatsen voor de A-finale!

Herfstcompetitie

Maar we beginnen met de herfstcompetitie. In de herfstcompetitie speelden de deelnemers twee partijen op een avond in plaats van een lange partij. In totaal waren er 16 spelers die één of meerdere partijen speelden!

Vier spelers staken er in de competitie met kop en schouders bovenuit: Jonathan van Es, Harry Nefkens, Jelle Engelberts en Oscar Koppenens! Op maandag 14 februari zou de definitieve beslissing vallen.

Jonathan schreef hierover. Afgelopen maandag was het in de ‘Mickey Mouse league’ spannend wie daar op de eerste plaats zou komen.

Harry en ik gingen de laatste ronde in met evenveel punten. Daarom hadden we een week eerder besloten een verzoek bij de wedstrijdleiding te plaatsen. Namelijk of wij het in de laatste ronde over het bord mochten uitmaken wie op de hoogste plaats zou eindigen.

In aanloop naar deze partij had ik nog een lesje aan de kinderen gegeven over stukken actief houden. Wat ik probeerde mee te nemen naar onze finale. Met gezonde spanning ging ik achter de witte stukken zitten en na een boks konden wij onze strijd gaan voeren.

De partij is hieronder na te spelen.

Jonathan van Es – Harry Nefkens

Een mooie overwinning voor Jonathan dus! En zo werd Jonathan de eerste winnaar van de herfstcompetitie! Gefeliciteerd!

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de herfstcompetitie.

Geplaatste spelers voor de A-groep

De voorronde van de interne competitie is soeverein gewonnen door Pieter Sturm, die in de laatste ronde weer won (ditmaal van Martin Rensen die nog wel net op de achtste plek terecht kwam).

Leo Verhoeven en Frank van Zutphen hadden zich al geplaatst.

Eric Hoogenes had nog recht op een bye en Leo de Jager won van Arno van Houten waardoor hij op een gedeeld vierde plek terecht kwam!

Cander Flanders kwam op een gedeelde zesde/zevende plek terecht met een bye en Ruud Neumeijer won overtuigend van Jaap van Meerkerk en kwam zo op een gedeelde zesde/zevende plek.

Omdat Frank van Zutphen, Leo de Jager en Dick Straathof (nummer 9) niet mee kunnen spelen in de A-finale kregen ook Wim Posthumus en Paul Wilhelm nog een ticket voor de A-groep!

De indeling en de tussenstand van de A-finale zijn ook te vinden op de website: Finalegroep A 2021-2022

Alle andere schakers kunnen meedoen in de B-groep, een Zwitserse competitie over 11 ronden.

Inzendingen van de leden

En ook deze week is het weer mogelijk om na te genieten van verschillende mooie partijen! Met dank aan Anton, Gerrit, Remco, Ruud en Wim.

Wim Posthumus - Dick Straathof

Wim mailde: Na de schermutselingen in de opening vervlakte de stelling. Reden voor mij om na de 18e zet remise aan te bieden. Dick zag nog wel brood in de stelling en speelde liever door.

Het vroege eindspel dat ontstond, met toren en paard kende nog wel een paar verleidelijke wendingen. Zwart rukte op met de pionnen op de koningsvleugel. Wit deed hetzelfde op de damevleugel. De witte koning stond centraal in het centrum, de zwarte wat kwetsbaarder op de damevleugel.

Toen er zettenherhaling begon bood Dick op zijn beurt na de 38e zet remise aan. Ik had het idee wel iets beter te hebben gestaan, maar feitelijk was het evenwicht nergens verbroken: remise.

Ruud Neumeijer - Jaap van Meerkerk

Ruud doet verslag.

De laatste ronde van de voorrondes, nummer 17, en het is vandaag erop of eronder. Daarbij kunnen dan een paar vragen centraal staan, zoals daar zijn: wil je je plaatsen voor de A-finale of wil je dat niet?

Als je het niet wil, laat je dan een partij lopen of bedank je na de overwinning voor de eer om (straks in die A-finale) 'boven je macht' te moeten spelen? Nou, ik zal eerlijk zijn; ik probeer altijd te winnen en er is mij niets bekend van 'boven je macht' spelen. Bij schaken ligt het vrij simpel: je kunt winnen, je kunt verliezen of je kunt gelijk spelen. Dat is bij elke partij opnieuw zo. Niet zo moeilijk toch??

Eerst maar eens zien te winnen, met een remise ben ik (volgens mij) kansloos om mij te plaatsen, alleen de volle buit telt.

De opening verloopt redelijk gladjes, nog wel wat verbeteringen aan te brengen, maar bij wie niet. Dan was je waarschijnlijk geen lid (meer) van sv-Erasmus ;-). Aanvankelijk komt Jaap wat lastig uit de opening, maar doordat wit een aantal mindere zetten doet krijgt zwart de kans om wat stukken actief neer te zetten.

Langzaam lijkt de partij tussen mijn vinders door te glippen, althans, zo denk ik er over. Ik had een prettige stelling. Totdat... speel de rest maar na.

Remco Claessens – Karel de Neef

Remco schrijft het volgende.

“Wanneer ben je jarig?”, vroeg Karel mij op een gegeven moment na de partij. Dan had ik mijn cadeau van hem alvast maar gehad. Want zo voelde het voor mij eigenlijk ook wel een beetje voor mij.

Mijn overwinning was niet meer dan een cadeautje gezien het verloop. Of om onze voorzitter te citeren toen de vlag van Karel gevallen was: “Ik dacht dat Karel je helemaal zou oprollen!”

Ik zou zeggen, zie hieronder de partij en oordeel zelf!

Harry Stroosma – Gerrit Boer

Gerrit stuurde de partij en met commentaar van zijn hand!

De partij is hieronder na te spelen.

Alik Tchavelachvili – Anton van Bokhoven

Daar vraag je mij wat een stukje schrijven over mijn partij met Alik Tchavelachvili. Maar ja voor het cluppie, vooruit maar.

Natuurlijk is mijn notatie om te huilen maar na veel gepuzzel lukte het mij om 21 zetten in de juiste volgorde te plaatsen. Met een minimaal commentaar zal ik de gespeelde zetten openbaar maken ter lering en vermaak.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de voorronde van de interne competitie.

Start finales

Maandag 21 februari beginnen de finales. Tot dan.

Frank van Zutphen