We schrijven even voor half twaalf. Normaal gesproken is dat het moment dat er wellicht nog een partijtje bezig is en alle stukken weer worden opgeruimd.

Gerrit Boer en Hans Brobbel zijn geanimeerd aan het praten. Ik gris één van de twee witte dames van hun bord in een poging van opruimwoede. “Huh, wat doe je nou?” “Uuuh …”  “We zijn nog bezig hoor!” 😉 Niet veel later gooit Gerrit toch maar de doek in de ring.

Ondertussen zijn er nog meerdere partijen bezig. Jan de Korte verdedigt zich met verve tegen de pogingen van Ton Dulk om de stelling open te breken. Ik zie een soort van een veste. Ook Peter Ruimschoot en Rens Hesselmans strijden nog om het punt (zie hieronder het verslag van Peter). En ook Cander Flanders en Leo Verhoeven melken een toreneindspel tot op de bodem uit!

Finalegroep A

In finalegroep A stonden drie partijen op het programma. Wim Posthumus zette veel druk op de zwarte stelling van Ruud Neumeijer. Druk die niet te weerstaan was en uiteindelijk leidde tot verlies van een stuk voor Ruud.

Eric Hoogenes en Paul Wilhelm maakten er ook een mooie strijd van. Zo halverwege de avond gaf ik de voorkeur aan de stelling van Paul die de open d-lijn stevig in handen had. Eric won echter een pionnetje en uiteindelijk resulteerde er een eindspel met beiden een dame, paard en een groepje pionnen. Dat bleek niet te houden voor Paul. De tweede overwinning op rij voor Eric!

Cander Flanders maakte het Leo Verhoeven zeer lastig. Cander had duidelijk de betere stelling en had zelfs een kwaliteit kunnen winnen. Leo speelde echter sterk en kwam ook terug in de partij. In het uiteindelijke toreneindspel dat op het bord kwam had hij nog een klein voordeeltje, maar uiteindelijk besloten de heren tot remise.

Finalegroep B

In de B-groep won Marcel Tillemans verrassend van Henk Ochtman en gaat nu met 4½ uit 5 alleen aan de leiding! Direct daarachter met 4 uit 5 volgen Bram de Knegt (won van Jonathan van Es) en Jaap van Meerkerk.

Direct daarachter volgt een groepje met onder meer favorieten zoals Andrzej Pietrow, Henk Ochtman en Leo de Jager. Jeroen Landsheer en Emil Verhoef hebben ook knap in dit pelotonnetje genesteld.

Henk Ochtman – Marcel Tillemans

Marcel behaalde een hele knappe overwinning tegen Henk Ochtman! De combinatie die start op zet is 24e zet van zwart is zeer fraai! Hieronder is de partij na te spelen inclusief commentaar van Marcel.

Jeroen Landsheer - Leo Koster

Jeroen vertelde over de partij: Vanuit de opening won ik wat materiaal, maar Leo kreeg voldoende compensatie. Al zijn stukken kwamen met tempo in het spel, in tegenstelling tot mijn stukken die nog in de beginopstelling stonden. Nu ik erover nadenk heb ik in de hele partij maar vier stukken aangeraakt!

Na 10. .. Pge7 van zwart kreeg ik de tijd om d3 te spelen, dat stemde me enigszins gerust. Na 12. Dd2 volgde meteen 12. .. e3, maar er had meer kracht in die zet kunnen zitten als eerst bijvoorbeeld Lh6 of Pcd4 gespeeld was. Dan was het nog niet zo eenvoudig te verdedigen. Na 13. fxe3 kwam mijn koning veilig op d1 en zat er niets meer in voor zwart.

Peter Ruimschoot - Rens Hesselmans

Peter en Rens maakten er een lange strijd van tot aan het einde van de avond. Peter mailde over de partij. Ik opende met het Engels en Rens reageerde daar voorzichtig op. Ik zette er direct de druk op en wist dat de hele partij vol te houden. Zowel Rens als ik gebruikten onze tijd. De activiteit en druk lag aan het eind van de partij geheel achter bij de koningsvleugel van Rens. Rens had nog een kleine 4 en ik een kleine 2 minuten op de klok toen hij mij remise aanbood.

Gezien mijn positie was dat een slecht aanbod maar kijkend naar de tijd op de klok zei ik er toch even over na te willen denken. Rens was aan zet en hij vroeg me toch nu te beslissen en ik gaf aan dat ik het remise aanbod niet accepteerde en dat hij aan zet was. Hij vond het jammer dat er wat van zijn tijd voorbij gegaan was en ik zei dat ik zo’n remiseaanbod op dat moment ook wel wat ongemakkelijk vond. Gelukkig hadden we begrip voor elkaar. Na een een aantal zetten viel de vlag voor Rens. We hebben het allebei een goede partij gevonden.

Tot zover Peter. Er gaan wel vaker zaken mis het met remiseaanbod. Binnenkort plaatsen we daarom een ‘hoe heurt het eigenlijk?’ met betrekking tot het remiseaanbod in het kader van onze serie ‘Regeltjes en misverstanden’.

Kijk hier voor de stand en uitslagen van Finalegroep A en van Finalegroep B.

Frank van Zutphen