Het eerste speelt zich knap veilig!
Donderdag 14 april stond al weer de vijfde en laatste ronde in de RSB Hoofdklasse op het programma voor het eerste team van Erasmus. We ontvingen de heren van Charlois Europoort.
En zij waren gewaarschuwd, want een paar weken daarvoor waren zij nog hardhandig door Erasmus uit het RSB-bekertoernooi geknikkerd!
We begonnen met een snelle 1-0 voorsprong, omdat onze tegenstanders hun tweede bord leeg lieten. Helaas geen partij voor Olivier Vrolijk.
Pieter Sturm speelde met zwart aan bord 3 tegen FM Michel de Wit. Michel kreeg een overweldigende stelling met na een combinatie een pion op de tweede rij. Dat was niet meer tegen te houden en zo werd het 1-1.
Arno van Houten vertelde: In deze voor Erasmus 1 belangrijke wedstrijd speelde ik op het zevende bord tegen Viktor van de Wetering. Na afloop van de partij vertelde hij mij dat hij twee jaar niet achter het bord had gezeten. Daar was niets van te merken. Ik kreeg een agressieve variant van het Koningsgambiet tegen. Vrij vroeg in de opening vond ik niet de juiste zetten. Voor mijn gevoel had wit het initiatief. Op de damevleugel zocht ik naar tegenkansen en zag ondertussen een koningsaanval op mij afkomen.
Mijn enige troef was het loperpaar maar noodgedwongen moest ik mijn witveldige loper afruilen. De beste optie die ik daarna had was afwikkelen naar een eindspel T + D tegen T + D. Ik moest daar wel een pion voor offeren. In ruil daarvoor kon ik met een tactische wending dameruil afdwingen. In het toreneindspel had ik een sterke toren op de tweede rij en mijn koning was actief. Voldoende compensatie voor de geofferde pion. Mijn tegenstander maakte van de gelegenheid gebruik om zijn pluspion terug te geven en af te wikkelen naar een volkomen gelijk toreneindspel. Tussenstand 1½-1½.
Henk Ochtman zette Erasmus met een strakke overwinning tegen Gijsbert Kamerman op bord 1 weer op een voorsprong! 2½-1½ voor! Hieronder is de hele partij na te spelen.
Zelf speelde ik (Frank van Zutphen) aan bord 8 tegen Jesus Canedo. Ik kon een pionnetje doorschuiven naar f6 en zwart moest daarop antwoorden met Lh8. Vervolgens ging mijn loper naar h6, mijn dame naar g5 en de zwarte stelling werd volledig ingestrengeld. Ik won een kwaliteit en nog een pion en toen de stelling wat meer open ging was verder materiaalverlies voor zwart niet meer te voorkomen. En zo stonden wij met 3½-1½ voor.
Leo Verhoeven (bord 5) mailde: Mijn partij tegen Henk van der Velde ging lange tijd gelijk op. Totdat Henk rond de 17e zet onnodig risico nam. Met opeens goede kansen voor mij. Op de klok zag het er echter zorgelijk uit. Een opkomende tijdnood begon me parten te spelen.
In plaats van het op een eindspel aan te laten komen, ging ik voor de praktische kansen. Een houtje meer of minder deed er niet meer toe. Bij de analyse thuis bleek dat verantwoord te zijn geweest. Ik kwam gewonnen te staan. Maar in die woeste stelling met nog maar heel weinig tijd deed ik het verkeerd. Met een felicitatie aan Henk als slotakkoord. 3½-2½ voor Erasmus.
Jan de Korte vertelde: Ik speelde tegen Eduard Smits Er kwam een Siciliaans met e5 (Boleslavsky) na 9. Le3 0-0. Zwart kon d5 forceren. Waarna ongelijke pionnenformaties ontstonden op de damevleugel (3x2) en in het centrum (3x4). Of moest ik direct 10. f4 spelen om het voor te zijn, wat was wijsheid in een teamwedstrijd? Na 10. f4 exd5 ontstonden er isolani. Was 10. Lf3 Lc4 een alternatief?
De keuze viel op 10. f3 d5 met het plan om de witte pluspion te blokkeren en op termijn actief te worden op de damevleugel. Voor de eerste keer de denktank in.
De stelling na 11. exd5 Pxd5 12. Pxd5 Lxd5 13. c4 Le6 en 14. Dxd8 Tfxd8. Hier had Tfd1 de voorkeur, maar het gespeelde 15. a3 om Pb4-Pc2 te voorkomen was in deze stelling nog speelbaar. Zwart dwong na 15. a3 Pd4 stukkenruil af en creëerde na 16. Lxd4 exd4 een vrijpion en had het loperpaar.
Zwart had na 17. Ld3 b5 het initiatief en het moet gezegd een prettige stelling.
Voor de tweede keer de denktank in om na ruil op c4 de verdediging te organiseren (bijvoorbeeld f4 spelen om Le3 te voorkomen en het weerstaan van druk op de b- en -c-lijn van de zwarte torens). Het vervolg was: 18. Pd2 bxc4 19. Pxc4 Tac8 20. b3 Tb8 21. b4 Tbc8 22. Pb2. Waarna zwart met torens de c-lijn kon bezetten en een loper op b3 posteren. En wit de verdediging vorm gaf met Td2 en Kf2.
In deze stelling was de waardering: 0,0 en hier ging het mis met 31. Kg3 g6 waarna zwart de witte pionnen op de damevleugel ophaalde en won. Na 31. Te2 was remise de meest logische uitslag geweest.
In het zicht van de haven gestrand. En zo stond het weer 3½-3½ gelijk.
Marvin Dekker (bord 4) was als laatste nog bezig. Hij schreef: Hierbij een impressie van mijn partij. Mijn tegenstander koos voor de Slavische verdediging; een hyper-solide opening. Ik kwam er al snel achter dat mijn tegenstander de openingstheorie goed beheerste. Na lang nadenken besloot ik in onderstaande stelling een vrij onverwachte zet te spelen in de hoop om mijn tegenstander te verrassen.
Hier vervolgde ik tegen alle principes van het schaakregels in met 10. Lxd5. Volgens het theorieboekje is 10. e4 de hoofdvariant, dat zou bij mijn tegenstander zeker bekend zijn. 10. .. exd5 Ik zou zelf kiezen voor cxd5 als ik zwart was. Wit zou met 11. axb5 wel zijn geofferde pion terug krijgen maar kon niet meer dan gelijkspel verwachten aangezien zwarts stelling nog vrij solide is. Nu kon ik volgens plan vervolgen met 11. e4 b4 12. Dh5 De pointe achter Lxd5.
Uit de analyse bleek dat 12. exd5! bxc3 13. Te1 Le7 14. d6 Dxd6 15. Pxc4 ook sterk was. De computer gaf vrij complexe varianten aan waar het op neer kwam dat beide spelers vrij secuur moeten spelen in de aanval en verdediging om niet verloren komen te staan. 15. .. Dd8? zou verliezen vanwege 16. Lg5 f6 17. Lf4 en na rokade had wit 18. Db3!
12. .. Dc7? De verliezende zet! Ik had 12. .. g6 verwacht en dat bleek ook nog de enige zet te zijn om de partij voort te zetten. Ik zou dan vervolgen met 13. Pxg6 fxg6 14. De5+ De7 15. Dxh8 De computerzet 15. .. Pd7! zou wit behoorlijk wat problemen geven. De witte dame stond wat onhandig op h8 en zwart dreigde lang te gaan rokeren. Na 15. .. bxc3 16.exd5 leek wit wel spel te krijgen voor het geofferde materiaal. 13. exd5! Ld6 14. dxc6 Lxc6 15. Pxc6 Pxc6 16. Pd5 Dd8 17. Te1+ Kf8 18. Lg5.
Het moge duidelijk zijn dat wit een enorm overwicht had. Dit alleen verzilveren is vaak het lastigste. 18. .. Da5 19. Lf6 h6 20. Lh4 Kg8 21. Te4 g5 22. Df3 (zie diagram).
Hier besloot mijn tegenstander de aanval niet verder af te wachten en de schade te beperken en vervolgde met: 22. .. Dxd5 23. Te8+ Txe8 24. Dxd5. Wit stond gewonnen het resterende eindspel D+T versus T+T+L was nog spannend.
Er ontstond tijdnood voor beide spelers en ik speelde enkele nerveuze zetten. Uiteindelijk kon ik wel een pionnetje pakken op f7 en kon mijn tegenstander moeilijk goede zetten vinden. Hierna ging mijn tegenstander dan ook door zijn vlag voordat hij de definitieve verliezende zet wou spelen.
En zo stond er een prachtige 4½-3½ tegen het sterke Charlois Europoort op het scorebord! Een prachtig resultaat om trots op te zijn! Hiermee hebben we ons verblijf in de RSB Hoofdklasse nog met een jaar verlengd!
Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in de RSB Hoofdklasse.
Frank van Zutphen