Dubbel gevoel eerste viertal

Op donderdag 14 april jl. trad ons eerste viertal aan tegen Het Houten Paard V1 uit Brielle.

Op papier waren wij zwaar favoriet. Wij hadden een gedeelde koppositie terwijl Het Houten Paard had alles ruim had verloren. Ook op rating hadden wij een voordeel. Dus dit was een uitgelezen kans om aan onze bordpunten te werken.

Maar dat bleek een flinke misrekening te zijn!

Het begin was wel goed. Op bord 4 wist Daan Gijsbertse naar een keurige overwinning tegen Arie Langendoen te manoeuvreren.

Maar dit werd teniet gedaan door een zeer zwakke partij van mij op bord 3. Geheel overbodig vermeed ik tegen Kees Schrijvers de ruil van de dames en van een loper die ik voor een aanval wilde bewaren. Daardoor kwam ik in de knel door dreigingen die ik al van ver zag aankomen. Met verlies van een pion als gevolg. Daarna meende ik een variant te zien om dit pionverlies te compenseren, maar in plaats van dat verloor ik knullig een stuk en daarmee de partij (1-1).

Winst leek er toch nog in te zitten: Martin Rensen leek op een bloedeloze remise af te stevenen, maar Jeroen Landsheer stond gewonnen.

Jeroen (bord 2) had een sterke pion op e6. Met loperpaar en toren die de damevleugel van zijn tegenstander Ruud Bosch binnen waren gedrongen, leek Jeroen alle pionnen op de damevleugel op te kunnen rapen.

Martin Rensen had dus een stelling om remise te geven (zijn koning stond iets beter, maar hij had minder tijd). Maar na overleg met mij als teamleider speelde Martin door. Met succes. Tegenstander Bram Nederlof pakte het eindspel niet goed aan, waardoor Martin het bekwaam kon afmaken (2-1 voor).

Ondertussen liet Jeroen zijn mooie stelling uit zijn handen glippen: hij verloor zijn sterke pion op e6 en raakte geleidelijk steeds meer pionnen en daarmee de partij kwijt.

De eindstand 2-2 was een tegenslag. Maar toen medekoploper Krimpen a/d IJssel V3 verloren bleek te hebben, hadden we de koppositie ongedeeld: een dubbel gevoel.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van Klasse 1B van de viertallencompetitie.

Ruurd Ouwehand