Mooie overwinning voor tweede viertal

Donderdag de 14e april. Bij binnenkomst in de zaal mijn eerste indruk, geweldig wat een sfeer! 16 tafels, 16 klokken en 32 spellen opgesteld in twee rijen. Klaar om onze gasten te ontvangen. Even over achten zaten 32 man achter de borden. Paul gaf het startsein, doodse stilte in de zaal, de spanning was te voelen (jammer dat er geen geluid van tikkende klokken was).

En nu ons team. Erasmus V2, ons tweede viertal, tegen De Willige Dame V1, een team van geroutineerde schakers. De opstelling van ons team was verrassend. Jonathan van Es was al gevraagd en hij deed graag mee. Op de voorlaatste dag meldde Alik Tchavelachvili zich af met een flinke verkoudheid. Het gevolg was een rondje bellen voor de teamleider. Zonder succes totdat hij Jelle Engelberts aan de telefoon kreeg, die gelukkig enthousiast ja zei. Het team was compleet, met 50% spelers over de 70 jaar en 50% jeugd.

We speelden ondanks gemopper van de jeugdspelers in de navolgende opstelling: Bord 1 Jonathan van Es, bord 2 Jelle Engelberts, bord 3 Anton van Bokhoven en op bord 4 Harry Nefkens.

Verrassend bleek dit de winnende opstelling te zijn: Jonathan speelde tegen een oud bestuurslid van de RSB een schitterende remise. Jelle verraste vriend en vijand met een evenzo schitterende overwinning.

Zelf zorgde ik ongewild voor de nodige hilariteit door de tune van Feyenoord, bij het eerste doelpunt, door de zaal te laten schallen. Maar scoren met schaken, ho maar. Een zeer snelle verdiende nul.

En nu werd ons vierde bord nog bezet door Harry die met zijn witte stukken voorzichtig spelend een lastig eindspel in winst wist om te zetten.

En zo werd de eindstand Erasmus V2 – De Willige Dame V1: 2½-1½. Alles bij elkaar een schitterende schaakavond en een reclame voor onze sport!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van klasse 2C van de viertallencompetitie.

Anton van Bokhoven