Ronde 8 al weer van de finales van de interne competitie. In de A-groep stonden twee partijen op het programma, in de B-groep 12 partijen.

In de A-groep liep Eric Hoogenes tegen zijn eerste nederlaag aan. En hoe? Martin Rensen won heel knap! De komende drie ronden spelen de koplopers Eric Hoogenes, Pieter Sturm en Leo Verhoeven nog onderling tegen elkaar!

In de B-groep gaat de strijd tussen drie spelers! Marcel Tillemans heeft een voorsprong van een half puntje op Henk Ochtman en van anderhalve punt op Andrzej Pietrow. Alledrie wonnen ze hun partij in de achtste ronde waardoor Marcel een kleine voorsprong blijft behouden. Kan Marcel zijn goede vorm (met een prachtige TPR van 2181 na 8 ronden!) nog drie ronden vol houden om zo de B-finale te winnen?

Er zijn dus nog geen Vorentscheidungen waar te nemen. De komende drie weken beloven dus nog veel spanning en spektakel in de interne competitie! Deze week ook weer verschillende leuke verslagen met dank aan Martin, Marcel, Dick en Jonathan.

Finale A

Eric Hoogenes – Martin Rensen

Martin vertelde: Afgelopen maandag speelde ik in de A-finale met zwart tegen Eric Hoogenes. Zoals Wim vorige week al zo treffend in zijn verslag schreef: het leuke daarvan is dat je je op je tegenstander kunt voorbereiden.

Na twee keer met zwart heel overtuigend bijna zonder tegenspel van het bord te zijn gedrukt door Eric, besloot ik dat ik dat in elk geval niet meer wilde. Op zoek dus naar een actieve, wellicht agressieve, zwarte opening. Mijn hulplijn fluisterde mij het Albin Countergambiet in. Dat sloot ook mooi aan op Eric zijn openingszetten. En aldus geschiedde.

Finale B

Marcel Tillemans - Dick Straathof

Marcel mailde: Afgelopen maandag stond de ontmoeting met Dick Straathof op het programma. Ik vind Dick een lastige speler, zijn middenspel speelt hij over het algemeen vrij goed. Voordelig voor mij was dat ik wit had. Hierna is de hele partij na te spelen.

Rinus van der Linde - Jan Hoek van Dijke

Rinus vertelde: Wat vooraf ging: Sinds eind 2021 ben ik voor de tweede keer dubbellid van Erasmus. Dit seizoen hebben wij nog niet tegen elkaar gespeeld. Circa tien jaar gelden, toen ik ook dubbellid van Erasmus was, speelden we altijd interessante en spannende partijen tegen elkaar, dat wisten we nog.

Met zichtbaar plezier memoreerde Jan een wedstrijd in de RSB van Erasmus tegen 3-Torens, waar de uitslag 8-0 was in het voordeel van Erasmus. Hij speelde toen tegen mij, met zwart. De juiste gegevens van deze memorabele overwinning heb ik, dank zij het archief van Erasmus, snel terug kunnen vinden. RSB klasse 2B 2018-2019 3-Torens 1 tegen Erasmus 3: 0-8! Erasmus 3 werd kampioen, 3-Torens 1 eindigde op de vijfde plaats.

Dan nu de actuele partij: na een KoningsIndische opening, Sämisch-systeem, won wit al op de negende zet twee pionnen door 9. d4xe5 Pf6-d7 10. e5xd6. Daar stond voor zwart wel wat tegenover. Het zag er naar uit dat de witte pion op d6 niet behouden kon blijven. De tweede pion zou zwart misschien op termijn terug kunnen winnen, zo in het begin was dat lastig te beoordelen.

Echter... de zwarte loper op g7 beheerste de gehele open diagonaal a1-h8, en hoe! Na de lange rokade moest wit de volgende tien zetten besteden aan het verdedigen / controleren van de velden rondom de koning op b1. Daarna kon pas de aanval op de zwarte koning op g7 starten met h4, g4, f4, f5 enz. Op de 28e zet hing er een herhaling van zetten in de lucht. Wit bood remise aan, wat zwart direct aannam met de woorden “Zat ik ook net aan te denken!”

Harry Nefkens - Jonathan van Es

Jonathan mailde: Harry en ik mochten weer de stukken aan weerszijde van het bord opstellen. Waarbij Harry het witte leger leidde. We kwamen allebei zonder kleerscheuren uit de opening. Ik speelde 14. .. Db6, een gruwelijke fout en kroop door het oog van de naald. Harry miste hem en in de analyse was ik verbijsterd dat ik dat niet heb gezien. Want als je hem ziet, is hij prachtig. Wit miste 15. Txe6 om vervolgens de torens te verdubbelen op de e-rij. Maar er werd de passieve 15. Tb1 gespeeld. Dit wil niet zeggen dat ik nu de dreiging door had, want ik speelde rustig mijn eigen spel en de dreiging bleef hangen.

Ik rokeerde lang op zet 17, waar Stockfish een +6 oordeel aan de stelling gaf. Na 18. .. Pxc5 gaf Stockfish het oordeel +9. De sterke zet in deze stelling was volgens Stockfish was 19. Pd4. Maar die zet werd niet gespeeld en na een dameruil op zet 22 was het voordeel naar de zwarte kant gekanteld met een sterke ketting aan pionnen die bestemd waren de overkant te halen. Na wat stukken van het bord te hebben geruild en een tussenschaakje op zet 47 kon ik een dame halen. Op zet 52 liet Harry symbolisch zijn koning omvallen. Hieronder is de hele partij na te spelen.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de A finale of kijk hier voor de uitslagen en de stand in de B finale

Frank van Zutphen