Gelijkspel voor eerste viertal

Donderdag 28 april stond de wedstrijd tussen het eerste viertal van Erasmus en het eerste viertal van 3-Torens op het programma. Op papier een wedstrijd die ’te doen zou moeten zijn’.

Lang zag het er ook goed uit, maar aan het einde van de avond stond er helaas toch een gelijke stand op het scorebord.

De opening werd verzorgd door Hans Brobbel aan bord 3. Zijn beheersing van het toreneindspel was veel beter dan die van zijn tegenstander. Zijn actieve toren snoepte her en der wat pionnen op en zo kwamen wij al snel op een voorsprong.

Op bord 4 speelde Emil Verhoef. Er kwam een ingewikkelde stelling op het bord. Tegengestelde rokades, open koningsstellingen en beide spelers die vol op de aanval speelden! Toen de rook wat was opgetrokken had Emil een duidelijk voordeel bereikt en won hij zelfs een stuk. Eén vooruitgeschoven pion van zijn tegenstander werd echter niet voldoende in de gaten gehouden waardoor die niet meer tegengehouden kon worden. Helaas dus een nederlaag. Jammer, want daar had meer in gezeten!

Zelf speelde ik (Frank van Zutphen) op bord 1. Lang stond ik lastig tot ik avontuur kon op de damevleugel waar ik een pionnetje won. In vliegende tijdnood gaf ik mijn voordeel echter weer weg en dreigde zelfs een stuk te verliezen. Ik zag in diezelfde vliegende tijdnood echter ook een mooi manoeuvre waardoor dat stuk heel giftig werd. Mijn tegenstander zag het (gelukkig) niet, dacht een stuk te winnen, maar kon daardoor mat niet meer voorkomen. 2-1 voor ons eerste viertal.

Als laatste was Jeroen Landsheer nog bezig. Ook hier zo’n heerlijke partij met twee partijen die vol op de koning van de ander afgingen. Jeroen speelde dat net handiger dan zijn tegenstander en won een kwaliteit. Hoe het vervolg ging is mij niet helemaal bekend, maar toen ik wat later keer zag ik dat de pionnen van zijn tegenstander ook niet meer af te stoppen waren. En zo stond er een 2-2 eindstand op het scorebord.

In de laatste ronde speelt het viertal tegen het derde viertal van Krimpen aan den IJssel om het kampioenschap. Bij een gelijkspel mag het eerste viertal zich kampioen noemen!

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van klasse 1B van de viertallencompetitie.

Frank van Zutphen