We gaan naar de finale!!

Inderdaad, zowel dé club van Rotterdam als onze interne competitie gaan op voor de finale. Zelfs aan de aandacht van de grootste voetbalhaters kan dit niet zijn ontsnapt. Groot feest dus in Rotterdam. Ik kan er net als veel clubgenoten warm voor lopen.

Maar ook loop ik warm voor de laatste ronde van onze interne! Er wacht ons een bijzondere clubavond, waarover zo meteen meer.

Onze wedstrijdleider Arno was er niet, en onze voorzitter Frank had niets te melden, dus bleef het aan alle borden spannend of en wanneer er begonnen kon worden. Ook aan mijn bord, het derde, gleden onze eerste zetjes wat onwennig uit onze vingers. Nee, onze voorzitter stond hij pontificaal voorin de speelzaal en wij wachtten zijn welkom toch nog even af. Nee dus, geen mededelingen en dus gingen Bram en ik eerst tegen en direct daarna op de vuist.

Leuk om onze clubgenoten Wim Westerveld en Peter Aarnoudse na een lange periode van afwezigheid weer te ontmoeten!

Soms is er een zetje nodig, of een directe aanleiding als je de clubavond al lang niet hebt kunnen bezoeken. Zeker na de corona-ellende zouden clubgenoten die al geruime tijd weer lekker zitten te schaken hier een flink handje bij kunnen helpen. Kent u schaakvrienden en clubgenoten die u al lang niet heeft gezien, bel ze op en haal ze weer naar de club! Wat zou het toch mooi zijn als we daarna, met zijn allen een feestavond kunnen organiseren! Die zit er zeker aan te komen! Vandaag sprak ik Carel Keller. En ook hij komt binnenkort weer eens kijken, sterker, hij overweegt mee te doen met het Watertorentoernooi. Als er nog plaats is… 😊

De stand na 10 ronden in de A-finale

In de A-finale zijn de plaatsen 1, 2 en 3 bekend. Het gat met de drie nummers 4: Paul Wilhelm, Martin Rensen en Cander Flanders is al te groot. Zij hebben 2½ punt.

Eric Hoogenes gaat aan kop met 5 punten uit 6 wedstrijden. Een knappe prestatie! Met 4½ uit 6 volgt Leo Verhoeven hem op de voet. Het leuke is dat beide heren elkaar in de slotronde zullen treffen. Komt dat dus zien!! Pieter Sturm staat op de derde plaats met 4 punten en speelt in de slotronde met wit tegen Martin Rensen.

Eric Hoogenes maakt dus de meeste kans op het clubkampioenschap en heeft aan een remise genoeg. Leo Verhoeven en Pieter Sturm zullen dan uitmaken wie tweede en derde gaan worden. Als Leo tot het gaatje wil gaan en met zwart vol op de winst wil gaan spelen, kan hij voor een verrassing gaan zorgen. Wat gaat het worden? Kom op Leo, maak er partijtje vrij worstelen van! Of wordt het een grootmeesterremise? We gaan het zien!! Op naar de finale!!

De stand na 10 ronden in de B-finale

Na 10 ronden is het in de B-groep helder. Op 1 en 2 staan Marcel Tillemans en Henk Ochtman. Beiden hebben 8 punten – Marcel heeft wat meer weerstandspunten – en staan op anderhalve punt van uw verslaggever Jaap van Meerkerk, Andrzej Pietrow en Jeroen Landsheer, die in ronde 11 dus gaan strijden om de derde plaats. Marcel en Henk maken in de slotronde duidelijk wie er met de hoofdprijs vandoor gaat.

Ik verwacht in ronde 11 de wedstrijden Tillemans – Roos, Van Meerkerk – Ochtman en Pietrow – Landsheer. We gaan het zien.

Bijdragen van onze leden

Hier volgen weer de wekelijkse bijdragen van onze leden, met deze keer dank aan Harry Stroosma, Henk Ochtman, Remco Claessens, Anton van Bokhoven en Jaap van Meerkerk.

Martin Rensen – Cander Flanders

Op mijn uitnodiging wat over zijn winstpartij te schrijven gaf Martin Rensen aan dat hij die partij had verloren, hetgeen voor mij net zo verrassend was als voor hem. Bij de uitslagen stond dit resultaat als zodanig gemeld. Kan gebeuren, het was voor Martin natuurlijk wel even slikken, zeker als je tijdens de partij lekker aan het aanvallen was. Cander Flanders toonde zich bekwaam in het eindspel.

Ik heb verloren, schreef Martin Rensen. Ik kon de genadeklap niet vinden en Cander wikkelde af naar een beter eindspel, wat hij dan ook wist te winnen.

Henk Ochtman – Andrzej Pietrow

Henk schrijft: Deze partij kende een duidelijk omslagpunt. Na een positionele opening verraste ik met de zet 13. Le3. Hiermee stond de tegenstander voor een dilemma, slaan op b2 of niet. Tijdens de partij leek Dxb2 mij de meest kansrijke optie en er was geen directe manier om dat af te straffen. Maar een pionoffer voor wat open lijnen en spel past wel in mijn speelstijl. Bovendien is er de oude schaakwijsheid ‘sla nooit op b2 zelfs niet als het goed is’. En het was niet allemaal uit te rekenen achter het bord.

Het was een beetje teleurstellend maar begrijpelijk dat er een andere zet werd gespeeld. Dat betekende wel een licht voordeel voor wit en aanvalskansen op de damevleugel. Hiervan maakte ik gebruik met onverwacht veel succes. Aan het einde van de partij wilde ik afwikkelen naar een beter toreneindspel, maar in plaats daarvan werd mij de overwinning in de schoot geworpen.

Bram de Knegt - Jaap van Meerkerk

Beoordeelt u eerst eens deze stelling. De vraag is of zwart compensatie heeft voor de pion minder. Dan doe ik nu een poging:

Wit had zojuist de pion op e7 geslagen en stond een pion voor. Zwart had het loperpaar en kon met tempo een toren op de tweede lijn zetten door eerst de toren aan te vallen en op f2 met toren en loper te gaan drukken. De toren op a8 kon ook snel actief worden terwijl de witte voorlopig op f1 moest verdedigen. Kortom, zwart had compensatie en minstens gelijkspel, zo bleek in de analyse achteraf en thuis.

De partij ging na afloop uitgebreid verder op de analysetafel, maar aan de partij zelf kwam helaas voor Bram een abrupt einde. Bram werd na 20. .. Lc5 overvallen door een zeldzame black-out en blunderde na 21 Pf4. zijn toren en gaf op.

Hoe is zoiets in vredesnaam mogelijk? Ja dat vroegen we ons natuurlijk af. Bram, de man in topvorm, degene die Andrzej Pietrow met remise naar huis stuurde, stuurde mij met een cadeau-uitslag huiswaarts. Kennelijk was Bram zo gevangen door de gedachte dat zwart zijn loper slechts voor ruil wilde behoeden en daarom een ander veld op de diagonaal opzocht. Zonder ook maar even acht te slaan op de andere diagonaal die de loper met zijn terugtocht betrad. En dus werd maar weer eens al te wrang duidelijk dat een schaakpartij volledige concentratie opeist, zet na zet.

Zo winnen ervaar ik eerder als probleem dan als een overwinning. Kan het erger? Ja dat kan zeker. Het ergste wat mij ooit overkwam heb ik nog steeds niet verwerkt. Zodra ik die emoties de baas ben, val ik jullie er wel eens mee lastig.

Overigens, in de nazit van ons wekelijks uurtje zwemmen kwamen Carel Keller en ik er achter dat we Bram al minstens 60 jaar als clubgenoot kennen! Toen wij als 13-jarigen (of waren we jonger?) bij SV-Schiebroek kwamen was Bram al lid. Meer weten over deze periode? Kijk nog eens in het boekje 50 jaar Schiebroekse schaakhistorie.

Remco Claessens - Lucian Mihailescu

Remco: Ik mocht met de witte stukken aantreden tegen Lucian. In de opening speelde hij een voor mij onbekende zet door zijn loper voor zijn pion op d6 te zetten. Ik kreeg uiteindelijk het voordeel uit de opening en zwart kon zijn loper op c8 niet ontwikkelen, wat een groot probleem was. Nadat ik die loper had gewonnen en het eindspel inging met een stuk voordeel, hoefde ik het alleen nog niet weg te geven.

Harry Stroosma - Hans Brobbel

Harry schreef: Hier mijn partij tegen de alles doorziend spelende Hans Brobbel.

Lange tijd ging het gelijk op, waar remise niet ver weg leek.

Zie hieronder de hele partij inclusief commentaar van Harry.

Rens Hesselmans - Anton van Bokhoven

Anton deed verslag en mailde mij: Vandaag een poging gedaan de partij tegen Rens te reconstrueren, zonder succes, In mijn notatie zaten grote hiaten. Wel kan ik je vertellen dat we een fijne pot, en ook nog gezellig schaak gespeeld hebben met spanning en wisselende kansen.

Toen ik na de 34ste zet het initiatief nam en remise aanbood, daar de vlaggen het punt van vallen naderde (waar was de tijd gebleven?) slaakten we beide een diepe zucht en viel de spanning van ons af. Zeker na deze partij weet ik zeker dat ook een remisepartij spannend kan zijn.

Dat was het weer voor deze keer. Op naar een zinderende ontknoping van de finaleronden. En ... dé apotheose van onze interne competitie, de strijd om het clubkampioenschap tussen Eric Hoogenes en Leo Verhoeven.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de A finale of kijk hier voor de uitslagen en de stand in de B finale.

Jaap van Meerkerk