Eric Hoogenes clubkampioen Erasmus

Henk Ochtman wint B-kampioenschap

Het slot was fantastisch. Alle beslissingen in zowel de A-groep als in de B-groep zouden in de laatste ronde gaan vallen!

Aan Leo Verhoeven de opdracht om Eric Hoogenes van zijn eerste kampioenschap van Erasmus af te houden. En zou Marcel Tillemans of Henk Ochtman de eerste prijs van de B-groep gaan pakken? Het duurde tot laat op de avond voordat alle beslissingen waren gevallen!

Watertorentoernooi

Maandag 16 mei begint het Watertorentoernooi. Na twee jaar afwezigheid door de coronamaatregelen. Eindelijk! Met bijna 70 deelnemers belooft dat weer een mooi spektakelstuk te gaan worden!

Verzoek aan iedereen is om er voor inschrijving en dergelijke voor de eerste avond uiterlijk om 19.45 uur te zijn, dan kunnen Arno van Houten en Jan Hoek van Dijke ook snel de indeling maken voor de eerste ronde.

A-finale

Eric Hoogenes is de nieuwe clubkampioen van Erasmus! Op mijn verzoek blikt hij terug op zijn weg naar het kampioenschap!

Frank vroeg me een stukje te schrijven over mijn partijen in de afgelopen A-groep. Dat doe ik uiteraard graag. Het was sowieso een genot om weer eens clubavonden te hebben in een volle zaal. Die ambiance had ik echt wel gemist de afgelopen tijd. Ik had me voorgenomen om de finale compromisloos te spelen. Nadeel van deze strategie is dat je wel eens het deksel op je neus krijgt, maar mijn ervaring is dat de partijen zelf vaak veel leuker zijn. In deze competitie zat het voor mij niet tegen en speelde ik inderdaad erg leuke potjes. Dat dit uiteindelijk de eerste plaats opleverde maakt het natuurlijk extra leuk. In onderstaande neem ik jullie even mee langs de interessante momenten in mijn partijen.

Cander Flanders – Eric Hoogenes 0-1

In de voorronde had ik verloren van Cander, dus ik was erop gebrand dit recht te zetten. Cander speelde het vierpionnenspel tegen mijn Konings-Indiër. Daar heb ik er niet zo veel van gehad, maar in alle gevallen waren het enorm interessante partijen. Cander dacht met een schijnoffer een pion te winnen, maar had daarbij een vervelende tussen zet over het hoofd gezien. Dat was 13. .. Ph3+ waarna zwart in het voordeel kwam.

Paul Wilhelm – Eric Hoogenes 0-1

Ook de partij tegen Paul was een Konings-Indiër. Paul speelde de Averbach variant. Het werd een manoeuvreerpotje, waarbij het veld f4 een goede uit-post bleek voor de zwarte paarden. Toen zwart de d-lijn wilde gaan innemen, besloot Paul met 30. c5 een pion te offeren voor wat druk op de witte velden. Maar dat bleek onvoldoende.

Wim Posthumus – Eric Hoogenes 0-1

Tegen Wim was het een leuke pot met een Winawer variant met Dg7-h7. Ik kwam met actief spel maar een pion achter wel steeds beter te staan. Dacht toen een winnende zet te doen met 24. .. exf5? Die had echter moeten verliezen. Wim zag gelukkig 25. e6!! niet. Dat wint na 25. .. fxe6 g6 en de pion loopt door. Na 25. Th3? kon zwart afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Eric Hoogenes – Ruud Neumeijer 1-0

Tegen Ruud kwam er een Damegambiet op het bord waar ik na schermutselingen in het centrum dacht een stuk te winnen. Maar ik had Dxa4 totaal over het hoofd gezien, met aanval op de witte loper. Bijgekomen van de schrik zag ik toen nog een kansrijke voortzetting, waarbij ik dacht met opoffering van materiaal een sterke aanval te krijgen. Toen Ruud na 24. Txg7+ opgaf was ik dan ook verbaasd. Ik zag nog steeds een sterke aanval na 24. .. Kf8 25. Pe5, maar dat leek toch nog even te duren. Maar Ruud had 25. Txh7 met ondekbaar mat reeds gespot.

Eric Hoogenes – Martin Rensen 0-1

Voor deze partij had ik altijd nog gewonnen tegen Martin, maar deze keer een dikke nul! In een Albins tegengambiet deed ik een hele slechte 7. h3 en liep daarna telkens achter de feiten aan. Martin maakt het af met 21. .. Txd2!, waarna de ander toren het werk op f2 komt afmaken. Mooi gedaan door Martin!

Eric Hoogenes – Pieter Sturm 1-0

De partij tegen Pieter was een Klassiek Damegambiet, waarbij ik de c-lijn wist te bemachtigen na een minoriteitsaanval. Zwart kon pareren totdat de witte dame de stelling binnenkwam. In de stelling volgde 30. h6+ die niet genomen kon worden vanwege een familieschaak. Daarna moest de zwarte koning het veld in en kon pion a7 worden opgehaald. Daarna moest ik telkens uitkijken voor eeuwig schaak, maar dat lukte!

Eric Hoogenes – Leo Verhoeven ½-½

Tegen Leo werd het een Aangenomen Damegambiet. Ik wist vaag nog wel een ruilvariant … en dacht die maar te spelen met het oog op de benodigde remise. In de partij vond ik mezelf na de ruil eigenlijk wel iets minder staan. Ik miste Lg5! Met gelijkspel, want na nemen op b2 volgt 16. Tb3! en wit staat duidelijk beter. Ik speelde 16. Tae3 en Leo zag na een paar zetten geen mogelijkheid meer op voordeel en bood remise aan. Waarbij ik het kampioenschap uiteraard meteen accepteerde!

Pieter Sturm – Martin Rensen

Martin schreef: Afgelopen maandag stond de laatste ronde van finalegroep A op het programma. Voor mij betekende dat met zwart tegen Pieter Sturm. In de voorronde ging dat niet al te best en werd ik redelijk geruisloos van het bord geschoven. Deze keer daarom thuis een iets actievere opening voorbereid, hetgeen resulteerde in een moeilijke opening voor beide partijen en een vreselijk wilde partij met allerlei combinatiemotieven. De partij is hieronder (met commentaar van Martin) na te spelen.

 

B-finale

In de B-finale ging de strijd om de eerste plaats tussen Marcel Tillemans en Henk Ochtman. Henk won al vrij snel van Jaap (zie het verslag van Henk hieronder).  De strijd tussen Marcel Tillemans en Aad Jan Roos duurde veel langer! Marcel stond weliswaar een pion voor, maar Aad Jan had de betere stelling. Op de damevleugel was de stelling in elkaar geschoven en Aad Jan had de activiteit op de koningsvleugel. Ondanks diepe tijdnood van Aad Jan (het slot speelde hij op increment) bleef hij steeds de goede zetten vinden en won hij van Marcel. En zo werd Henk alleen winnaar van de B-groep en moest Marcel genoegen nemen met de tweede plaats. An sich nog steeds een heel mooi resultaat voor Marcel met een plusscore van 1,63 punten!

Jaap van Meerkerk – Henk Ochtman

Henk blikt terug: Het was leuk weer tegen Jaap te spelen, die ik al ken sinds mijn jeugd bij Schiebroek Westen Regina. In de partij probeerde Jaap pion b2 te offeren, waarna scherp spel zou ontstaan. Het leek mij te gevaarlijk en Jaap bevestigde dat ook na de partij. Volgens de computer kan wit het beste zetherhaling afdwingen met remise. Maar het werd een rustige variant, de dames werden geruild en Jaap had ruimtevoordeel. Geleidelijk kon ik verschillende pionnen opspelen en steeds meer ruimte veroveren. Het was duidelijk dat Jaap actiever had kunnen spelen. Toen de witte stukken elkaar in de weg gingen staan was het tijd voor tactische wendingen. Zie de bijgevoegde partij.

Gerrit Boer - Bram de Knegt

Gerrit mailde: We speelden een evenwichtige partij, waarbij ik soms dacht beter te staan, maar even later had Bram met zijn uitstekende inzicht in de positie de situatie weer omgedraaid. Toen het spel op de koningsvleugel stil kwam te liggen, begon zwart een initiatief op de damevleugel, wat me tot het nodige denkwerk aanzette. Op de 37e zet verplaatste ik mijn dame, zo te zien in het kader van de manoeuvres op de damevleugel waarmee we al een tijdje bezig waren. Wat Bram niet zag was, dat tegelijkertijd een ongedekte pion op de koningsvleugel aangevallen werd. Vanaf dat moment won ik twee pionnen en werd ik hinderlijk voor zijn koning en na 47 zetten gaf zwart op. Zonder de fout van Bram was de partij anders gelopen, maar dat is het intrappen van een open deur.

Jelle Engelberts – Gerwin de Jong

Gerwin vertelde: Mijn partij tegen Jelle begon met het Koningsgambiet. Hij had de witte stukken, ik de zwarte. Na de bekende opening 1. e4 e5 2. f4 speelde ik 2. .. Pc6. Vervolgens speelde hij 3. Pf3 en ik verdedigde de pion met 3. .. d6. We speelden daarna onze lopers uit met 4. Lc4 Lg4 waarna hij me verbaasde door 5. Lxf7 te spelen. Ik nam hiervoor mijn tijd, maar besloot terug te slaan met mijn koning, 5. .. Kxf7, omdat ik naar mijn mening hiermee een stuk kon winnen.

Hij speelde zoals verwacht 6. Pg5+ en ik antwoorde met 6. .. Dxg5. Hij sloeg mijn koningin met 7. fxg5, waarna ik zijn koningin terugsloeg met 7. .. Lxd1. Hij rokeerde 8. 0-0+ en ik speelde mijn koning naar 8. .. Ke6 om mijn loper en later eventueel mijn toren niet in de weg te zitten. Hij sloeg vervolgens mijn loper met 9. Txd1. Zijn c2 en e2 velden werden door het voorgaande erg zwak, waarna ik ze besloot aan te vallen met 9. .. Pd4.

Hij probeerde te verdedigen met 10. Pa3, waarna ik mijn paard tegen zijn loper kon ruilen met 10. .. Pe2+, 11. Kh1 en 11. .. Pxc1. Daarna speelde hij 12. Taxc1 en speelde ik 12. .. Le7. Hij beschermde zijn pion met 13. h4, waarna ik antwoorde met 13. .. h6. Hij speelde 14. gxh6 en ik sloeg terug met mijn toren 14. .. Txh6. Daarna speelde hij 15. g3. Ik had meteen moeten antwoorden met 15. g5 om door te breken aan zijn konings zijde, maar speelde eerst 15. .. c6 om vlak b5 te ontnemen voor zijn paard op a3. Hij speelde vervolgens 16. Pc3, waarna ik alsnog 16. .. g5 speelde. Hij kon die pion niet slaan, omdat deze gepind stond door de toren op h6. In die positie gaf Jelle op.

We bespraken het sleutelmoment 5. Lxf7 nog even, maar hij dacht dat de loper niet te slaan was en dat het standaardtheorie van het Koningsgambiet was. Ik heb vooral geleerd mijn rust te houden tegen een snelle speler. De hele partij is hieronder na te spelen.

Tot slot

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand van de A finale of kijk hier voor de uitslagen en de eindstand in de B finale.

Frank van Zutphen