Wees er snel bij! en een dol dameoffer

Het was weer ouderwets volle bak bij Erasmus voor ronde 9 van de finales. Dit ook omdat ons tweede viertal een thuiswedstrijd had tegen het derde viertal van 3-Torens en ons bekerteam het opnam tegen het bekerteam van Onésimus.

Extern werd het een mooie avond voor Erasmus. Ons tweede viertal won met maarliefst 4-0! En het Erasmus bekerteam ging door naar de volgende ronde na een 2-2 gelijkspel en een 3-1 overwinning bij het snelschaken!

Watertorentoernooi

Nog maar een paar weken en dan gaat het Watertorentoernooi weer beginnen! Er kunnen dit jaar maximaal 64 spelers meedoen en op het moment van schrijven staat de teller al op 54. Dat betekent dat er nog maar 10 plaatsen beschikbaar zijn! Wees er dus snel bij als je nog mee wilt doen! Als het aantal 64 inschrijvingen is bereikt, worden de volgende inschrijvers op de reservelijst geplaatst. Uiteraard met bericht (uiterlijk 15 mei 2022) of deelname al dan niet mogelijk is.

Kijk hier voor alle informatie over het Watertorentoernooi of hier om direct naar het inschrijfformulier te gaan.

A-finale

In de A-finale deed Pieter Sturm goede zaken met een overwinning tegen Cander Flanders. Leo Verhoeven en Paul Wilhelm speelden een relatief snelle remise. En Martin Rensen won van Ruud Neumeijer.

Pieter en Eric gaan nu met 4 punten aan de leiding, direct gevolg door Leo Verhoeven met 3½ punt. In de laatste twee ronden spelen alle drie de spelers nog twee partijen. Dat belooft dus een prachtige apotheose van het seizoen te gaan worden!

Ruud Neumeijer – Martin Rensen

Martin mailde: Afgelopen maandag mocht ik met zwart weer eens tegen Ruud spelen. Altijd leuke ontmoetingen, en zo ook deze keer. Ruud verraste mij in de opening met de Alapin variant van het Siciliaans en ontliep zo mijn voorbereiding. De opening werd rustig opgezet, en Ruud dirigeerde wat ongebruikelijk een Paard naar e3. In een afruil van stukken werd het ingewikkeld. Ruud had zojuist 14. Pxc6!? gespeeld, en ik kroop hier lang in de denktank.

Na ongeveer een kwartiertje rekenen produceerde ik de zet 14. .. Dxd1!? Er volgde 15. Pxe7+ Kh8 16. Tfxd1 Lxd1 17. Txd1 Tfe8 18. La3 Tad8 waarna ik de torens kon ruilen en mijn overgebleven toren veel sterker bleek dan de twee lichte stukken die totaal niet samenwerken.

Zwart heeft echter beter in de diagramstelling. Na 14. .. Lxd1 15. Pxd8 Le2! haalt zwart gewoon een kwaliteit op. 16. Tfe1 La6 werkt ook niet, want het witte paard heeft geen velden. Hetzelfde motief als in de partij, maar in een verbeterde versie. Na de partijvoortzetting was het nog hard werken en nauwkeurig spelen. Uiteindelijk kon ik de witte damevleugelpionnen ophalen, en toen mijn eigen a-pion de overkant dreigde te bereiken, gaf Ruud op.

Ruud Neumeijer – Cander Flanders

Speelde Ruud Neumeijer twee partijen op dezelfde avond? Nee hoor, in de nazit van de laatste KNSB-wedstijd deed ik mijn ‘beklag’ 😉 bij Ruud, waarom hij zijn prachtige dolle dameoffer van de ronde daarvoor in de vergetelheid liet verdwijnen. Uiteraard kon hij die ‘aanmoediging’ niet weigeren! Hieronder de reactie van Ruud!

In tegenstelling tot de voorronde, kan ik hier zelden mijn kunsten laten zien, dus als ik wel een keer gevraagd wordt, wil ik mij er niet met een paar zinnen vanaf maken, dan ga ik lekker LOS!

Ik ben met mijn lage rating natuurlijk een vreemde eend in de bijt, kanonnenvoer of slachtvee, hoe je het ook noemen wil. Natuurlijk, rating zegt niet alles, maar het geeft wel een redelijke indicatie. Op basis van die rating heb ik dus helemaal niks te zoeken in deze A-finale. Op basis van mijn spel in de voorronde (blijkbaar) wel, van de 17 speelronden heb ik er geen eentje gemist, alles gespeeld, en met 8x winst, 4 remises en 5 verliespartijen een keurige zevende plaats met 10 punten.

Eerlijkheid gebied natuurlijk te zeggen dat ‘corona’ zijn invloed wel heeft doen gelden door de afzeggingen van diverse spelers. De eindstand zegt echter wel voldoende, laagste TPR, minste aantal weerstandspunten, er staan verschillende mensen lager dan ik, die je hoger zou verwachten. De eerste 8 spelers spelen mee in de finalegroep, om uiteenlopende redenen (neem ik aan) hadden Frank van Zutphen, Leo de Jager en Dick Straathof besloten niet mee te doen. Wat ik wel een probleempje vind is dat je in de A (of B) finale niet alle avonden kan spelen, daar ‘moet’ naar mijn mening wel iets aan gedaan worden.

Op 11 april mocht ik de degens kruisen met Cander Flanders, die was ik al eens eerder tegengekomen. In het door corona onderbroken seizoen speelde ik, als nieuweling bij deze club, mee in de B-finale. Ook toen werd er vreemd tegen mij aangekeken. Maar na vijf van mijn gespeelde partijen stond ik met 3½ punt bovenaan (vind ik zelf), alleen de prijzen bleven in de kast, de competitie werd afgebroken. Maar ik had toen al tegen Cander Flanders gespeeld (tot dat moment de koploper) en hij had dus gewaarschuwd moeten zijn.

Dubbelklik om het slot van de partij te zien

Kijkt u maar even mee naar (ongeveer) 2 jaar geleden hoe onze confrontatie toen eindigde. Ja, ik weet het, het had een zetje sneller gekund (Dc5-e3 was overbodig), laten we het maar op tijdnood of zo houden. Waar het mij hier om gaat is dat hij had kunnen weten hoe ik met dames om kan gaan… Ik weet wel dat het toen behoorlijk druk was om ons bord, en als ik het zelf nu terugzie dan denk ik ook van ‘zo zo, die Ruud’.

In de partij van dit seizoen had ik wit, toen kwam er natuurlijk wat anders op het bord. Het werd een Siciliaan en ik kwam terecht in een variant die mij wel aardig ligt, maar ik speelde het niet helemaal goed (attentie Ruud, beetje schaven dus). Tot de 21e/22e zet wist ik het nagenoeg gelijk te houden. Toen maakte ik echter een rekenfoutje en zwart kreeg de kans een stuk te winnen.

Gelukkig voor mij werd deze voortzetting gemist en belandde de partij weer in een nagenoeg gelijke stelling. Een licht voordeel voor zwart, wat verder in het eindspel wat meer foutjes en ik vreesde het ‘ergste’ maar opeens rijpte er een plannetje. Ik kon kiezen: verliezen of verliezen, nou dan is de keuze snel gemaakt niet waar. Mijn pionnen stonden bijna allemaal vast, Cander wilde er vast nog wel eentje hebben (hahaha) en dan alleen nog maar mijn loper dumpen… Eens kijken of het zou gaan werken. Zie hieronder het vervolg:

B-finale

In de B-groep stond de kraker tussen koploper Marcel Tillemans en ratingfavoriet Andrzej Pietrow op het programma. Pietrow won deze partij op overtuigende wijze waardoor de top weer wat in elkaar schoof. Met 7 uit 9 gaan Marcel Tillemans en Henk Ochtman (kreeg een halfje omdat hij meespeelde in het bekerteam nu aan de leiding direct gevolgd door Andrzej Pietrow met 6½ punt. Direct daarachter volgt Aad Jan Roos heel knap op plek 4 met 6 uit 9!

Direct daarachter volgt weer een groepje met 5½ uit 9 met onder meer Jaap van Meerkerk (+1,28 score, Jeroen Landsheer (+0,88 score) en Alik Tchavelachvili (ook met een +1,28 score).

Gerrit Boer - Arend Bongers

Gerrit behaalde een knappe overwinning tegen Arend! Hieronder is de hele partij inclusief zijn commentaar na te spelen.

Anton van Bokhoven - David Renger

David is pas recent lid geworden bij Erasmus, maar hij doet het zeer goed in de B-groep met eerdere overwinningen tegen Rens Hesselmans en Ronald van Schaick. Afgelopen maandag was hij te sterk voor Anton van Bokhoven. David mailde:

Ik vond het een hele ingewikkelde pot. Hij speelde met wit een opening die ik niet kende. Op een gegeven moment stond ik goed voor en had ik een sterke gepasseerde pion, maar in het eindspel moest ik alsnog voorzichtig spelen omdat hij veel tactieken had. De evaluatie van Stockfish was wel dramatisch haha, zie hieronder (Naschrift FvZ: Dramatisch? Een partij zonder blunders is al een resultaat om tevreden van te zijn! En van je fouten kan je leren😉)

Tot zover het verslag van deze week.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van de A finale of kijk hier voor de uitslagen en de stand in de B finale. Nog twee ronden te gaan, het gaat nog spannend worden de komende weken!

Frank van Zutphen