Erasmus V1 kampioen na winst op Krimpen!

Op maandag 16 mei speelde het eerste viertal een uitwedstrijd tegen Krimpen. En dat viel samen met de eerste ronde van het Watertorentoernooi. De vaste teamleider Ruurd Ouwehand was op vakantie en had een uitdaging om een team bij elkaar te sprokkelen. Dat lukte en zelfs inclusief een reserve.

Vanwege wegopbrekingen en een goede OV-verbinding was ik (Henk Ochtman) met metro en bus gegaan. Zo was ik als eerste van Erasmus bij de speelzaal aanwezig en gelukkig kwamen Jan de Korte en Jaap van Meerkerk er al snel aan. Jaap was op het laatste moment als invaller opgetrommeld en had een lift van Jan gekregen. Het team werd gecompleteerd met Cander Flanders.

De speelzaal was in een zijzaaltje van een bowlingcentrum. Gelukkig was het geluid van het bowlen goed afgeschermd, wel was er een constant gezoem van luchtventilatie. Rond half twaalf ging die ventilatie uit wat een zekere rust gaf. Maar niet op mijn bord, want ik was nog een verloren stelling aan het verdedigen in wederzijdse tijdnood. Toen ik mijn toren weg blunderde dacht ik dat de partij direct afgelopen zou zijn, maar de toren bleef op bord. Vervolgens kreeg ik nog een stuk cadeau en zo kwam de partij in de buurt van de remisemarge. Gelukkig werd het ook remise en zo werd ook de wedstrijd een gelijkspel. Genoeg voor een kampioensplaats voor het team!

Van de andere partijen heb ik vooral meegekregen dat het op alle borden erg spannend was! Rond de klok van elf zat iedereen nog intensief te spelen. Bij Cander pakte de partij goed uit, bij Jan helaas niet na een blunder in goede stelling. Jaap speelde een remise waarvan hij hieronder verslag doet.

Jaap vertelde: Om 19.20 ging de telefoon. Of ik tegen Krimpen kon invallen. En ik had het beloofd. Inderdaad, Ruurd wist dat hij in noodgevallen op me kon rekenen. En er was nood. Anton van Berkel kon onverwachts toch niet spelen. Jan de Korte haalde me op en precies om 20.00 uur begroette ik wedstrijdleider Hans van Nieuwenhuizen in de inmiddels al weer 2 jaar geleden betrokken speelruimte van SV Krimpen, een ruimte in het plaatselijke bowlingcentrum. Als invaller trad ik met zwart aan bord 4 aan tegen Joost van der Valk. Zijn 1. f4 beantwoordde ik met actief spel, dus 1. .. d5. Besloot snel het centrum te bezetten met c5 en Pc6. Mijn loper ging naar g7. Het lukte me om de druk op de damevleugel op te voeren en wit achteruit te spelen.

Toen het erop aan kwam en ik een slotcombinatie moest doorrekenen kostte dat me achteraf kostbare tijd. En zoals zo vaak koos ik toch maar voor een ander (veiliger?) plan via het centrum. Toen ik materiaal kon winnen verzuimde ik dat in de haast. In plaats van op slag te winnen drukte ik nu via de tweede rij de witte stukken in de verdediging en had toen waarschijnlijk ook kunnen toeslaan. In vliegende tijdnood met ons beiden soms nog 4 seconden op de klok ging ik – toen ik de zege al dacht binnen te hebben – in de fout en zelfs nog bijna koppie onder. Joost miste zijn winstkans ook en verkoos het eeuwig schaak en een lekker biertje. Die 15 minuten voor een niet uitgevoerde variant had ik beter moeten besteden.

Jan de Korte stuurde onderstaande reconstructie van zijn partij en analyse van de wedstrijd:

Bij alle duels speelde de tijd een bepalende factor en ook bij dit duel trok het een zware wissel op het resultaat. In de gereconstrueerde diagramstelling zitten beide spelers binnen de laatste 5 minuten. Wit stond een pion voor, maar met een onaantastbaar paard op e5 had zwart voldoende compensatie. Daarnaast moest wit het hoofd bieden aan de nodige dreigingen, omdat de zwarte dame actief op de volgende zet de stelling binnen kon komen en kwetsbare pionnen (g5, d4) onder schot nemen, maar zich ook kon richten op het kwetsbare veld c3. Tenslotte moest wit voorkomen dat via de onderste lijn de pion op a2 zou worden aangevallen. Na het nodige laveerwerk zaten beiden in de laatste minuut en waren de paarden op h1 en d7 van het bord verdwenen, wat in het voordeel was voor zwart, aangezien de zwarte loper op c8 mee kon gaan doen.

Hier kon zwart de witte g-pion winnen met Dxg5 en een vrijpion creƫren, maar overzag ik dat eerst Lxe6 ingelast moet worden. Daarmee kwam de tussenstand op 1-1 na de eerdere overwinning van Cander.

Hij speelde met wit, begon met een half uur achterstand op de klok, maar maakte met snel spel en een agressieve aanpak van het Koning-Indisch (pionnencentrum c4, d5, e4, f4) snel vorderingen, op het bord en op de klok. Ontwikkelingsvoordeel, dreigingen op de onderste rij, waarbij zwart positionele concessies moest doen en in zware tijdnood terecht kwam terwijl Cander nog een half uur over had. Achteraf heeft ook Cander niet te klagen gehad, aangezien zwart in een gelijke stand de mogelijkheid van kwaliteitswinst heeft gemist.

De laatste twee partijen (bord 4 en bord 1) werden beslist in de ultieme tijdnood fase, waarbij alleen Henk met enige minuten nog wat bedenktijd had en de anderen van increment afhankelijk waren. Hoewel beide zwartspelers overduidelijk gewonnen stonden, ... maar ga er maar aan staan in een explosieve stelling zoals bij Jaap waarin de winst zeker lijkt, mits eerst een vijandelijke aanval op de eigen koning wordt overleefd met enige seconden op de klok. Dat (b)leek ook te gaan lukken, tot Jaap het iets te haastig wilde afmaken en daarbij onnodig een halve kans weggaf met eeuwig schaak als gevolg.

Uiteindelijk dus een 2-2 gelijkspel en daarmee is het eerste viertal kampioen geworden in klasse 1B van de viertallencompetitie.

Kijk hier voor alle uitslagen en de stand van klasse 1B van de viertallencompetitie.

Henk Ochtman