Bekerteam door naar finale!

Donderdag 19 mei stond de halve finale van de RSB-beker tussen Erasmus en Fianchetto op het programma. Fianchetto was winnaar geworden van de Hoofdklasse van de RSB, dus we waren gewaarschuwd!

Gelukkig traden wij ook in volle sterkte aan. Ik kwam zelf zo rond een uur of tien binnen om de ontwikkelingen te aanschouwen.

Op dat moment was het eerste punt al binnen. Andrzej Pietrow (bord 4) had op dat moment al gewonnen van oud-Erasmiaan Kees van Toor. De volgende uitslagen zouden nog op zich laten wachten.

Het volgende resultaat kwam van bord 1. Henk Ochtman speelde tegen de sterke FM Michiel van Wissen. De stelling zag er veelbelovend uit op de damevleugel, maar een foutje van Henk zorgde ervoor dat Michiel in het centrum door kon drukken. Tussenstand: 1-1.

Op bord 3 speelde Pieter Sturm een prima partij, er kwam een dame+loper eindspel op het bord waarbij Pieter de actievere dame had. Voldoende voor winst was het echter niet, remise was daarom het logische resultaat. En zo stond het 1½-1½.

Marvin mailde over zijn partij: Onze opdracht van tevoren was duidelijk een halfje afsnoepen bij de toppers op de eerste twee borden en op de overige twee borden de volle buit binnen halen. Mijn partij begon vrij bizar met een nooit vertoond Gambiet na de zetten. 1. Ph3 e5 2. g3 Lc5 3. b4!? Lxb4 en zo was het Erasmusgambiet geboren! Hierna kwam er wat spanning in het centrum na 5. Lb2 Pc6 6. f4 d6 7. Lg2. Uiteindelijk pakte dit goed uit voor mij nadat ik een kwaliteit offerde en zo een pion op de zevende rij van het vijandelijke kamp wist te krijgen. Dit verstoorde zwarts plannen behoorlijk en wat mindere zetten zorgde ervoor dat ik vrij snel gewonnen kwam te staan.

In de stelling hiernaast was de winst dichtbij en daarnaast had mijn tegenstander alleen enkele minuten op de klok. Ik speelde echter te snel 24. h4?? gevolgd door een gigantische schok 24. .. Pxg7 25.Lxg7 f6!! Een gemeen trucje waar mijn tegenstander op zat te luren en ik opeens kansloos verloren kom te staan. De zwakte die ik op g3 had gecreëerd werd me hierdoor fataal.

Ik besloot mijn dame te geven en hopen dat ik genoeg materiaal overhield om te keepen. 26. Dxg8 Txg8 27. Lxf6 Dd6 28. Tf1 Ld8 29. Lxd8 Dxe5 30. Lg5 Dg3+ 31. Kh1 Dh3+ 32. Kg1. Hier raakte mijn tegenstander de h-pion aan en claimde ik nadat hij een andere zet wou spelen aangeraakt is zetten regel. Nadat het handboekje erbij gepakt werd was het duidelijk dat hij de pion moest nemen en won ik de dame terug na 32. .. Dxh4?? 33. Tf8+ Txf8 34. Lxh4.

Het resterende eindspel leek gewonnen met paard en loper tegen een toren maar de korte tijd en te weinig pionnen was te moeilijk voor mij winstkansen te creëren en moesten we uiteindelijk in remise berusten. Het snelschaken ging ons op bord 2 nog slechter af. Allebei veel dingen over het hoofd gezien. Op het laatst dacht ik dat ik op tijd ging winnen waardoor ik alleen nog nutteloze zetten deed en mijn tegenstander net genoeg zetten gaf om te promoveren en me mat te laten zetten. Gelukkig had de rest wel gewonnen en hebben we deze bizarre avond toch overleefd!

Snelschaken! Pieter was al snel klaar met een goede overwinning. Henk speelde een goede partij op bord 1 en had steeds een minuutje extra op de klok. Dat bleek doorslaggevend en zo stond het 2-0. Andrzej had een eindspel waarbij zijn tegenstander door de vlag ging. 3-0! De nederlaag van Marvin was slechts voor de statistieken. Een prachtige overwinning dus voor het Erasmus bekerteam!

In de finale neemt Erasmus het op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Krimpen aan den IJssel en RSR Ivoren Toren. De datum en locatie voor de bekerfinale worden later bekend gemaakt.

Kijk hier voor alle uitslagen en de voortgang in de RSB-bekercompetitie.

Frank van Zutphen